Ik word ontslagen! En nu?

Je hebt net te horen gekregen dat je ontslagen wordt. En nu? Wij geven je tips over de juridische stappen die je het beste kunt zetten om geen rechten te verliezen. Ook lees je hoe je het meeste haalt uit de onderhandeling over je ontslagvoorwaarden.

Vragen bij ontslag

Als je ontslagen wordt, gaat er veel door je heen. Wellicht heb je je ontslag al zien aankomen, bijvoorbeeld omdat het slecht ging met je bedrijf of het niet boterde met je leidinggevende. Het kan ook zijn dat je helemaal niet hebt zien aankomen dat je ontslagen zou worden. Naast gevoelens als onmacht, boosheid, verdriet en zorgen, zitten veel werknemers met vragen. Je weet dat je straks geen inkomen meer hebt. En nu? Wij vertellen je wat je wel en niet moet doen om je ontslag vlot af te handelen en er financieel zo gunstig mogelijk uit te komen.

Mag ontslag nu wel?

Het is in Nederland niet mogelijk om je zomaar te ontslaan. Je werkgever zal voor ontslag een goede reden moeten hebben, bijvoorbeeld dat je voortdurend slecht functioneert of je je ernstig hebt misdragen. Je baas zal door middel van een deugdelijk ontslagdossier bij de kantonrechter of het UWV aan moeten tonen dat je ontslag terecht en onvermijdelijk is. Of je in jouw situatie ontslagen mag worden, kunnen we pas vertellen als we die kennen. Bel ons daarom even op (dat is gratis) of doe je voordeel met onderstaande tips.

Wat moet ik nu doen bij ontslag?

Als het initiatief tot je ontslag bij je werkgever ligt, zal jullie arbeidsrelatie of je ontslagreden doorslaggevend zijn ten aanzien van de ontslagprocedure die je werkgever inzet. De (juridische) stappen die je nu het beste kunt zetten, zijn afhankelijk van jullie verstandhouding of gekozen ontslagprocedure.

Ik heb een vaststellingsovereenkomst, beëindigingsovereenkomst, settlement agreement of ontslagvoorstel ontvangen. Er wordt aangestuurd op ontslag met wederzijds goedvinden.

  • Wat moet ik doen om geen rechten te verliezen?
  • Kan ontslag met een VSO nog voorkomen?
  • Kunnen jullie mijn vaststellingsovereenkomst controleren?
  • Kunnen jullie onderhandelen over de beste ontslagvoorwaarden?
  • Hoe zorg ik voor een hogere ontslagvergoeding?
  • Kan ik mijn WW-uitkering veilig stellen?
Naar ontslagprocedure

Mijn werkgever vindt dat ik een zeer ernstige overtreding heb begaan en heeft mij daarom op staande voet ontslagen.

  • Bij welke dringende redenen is ontslag op staande voet toegestaan?
  • Kan ik nog iets doen om ontslag op staande voet te voorkomen?
  • Kan ik ontslag op staande voet aanvechten bij de kantonrechter?
  • Welke stappen moet ik zetten om geen rechten te verliezen?
  • Kan ik nog een transitievergoeding of WW-uitkering krijgen?
Naar ontslagprocedure

Wat je ontslagsituatie nu ook is: we raden je altijd aan om eerst met een arbeidsrechtjurist te bellen. Dit geeft je de mogelijkheid om rustig je situatie bespreken en je telefonisch te laten adviseren over jouw specifieke situatie. Zo'n persoonlijk telefonisch advies kost bij ons helemaal niets!

Tips als je nu ontslagen wordt

Wordt je ontslagen en wil je weten wat je nu het beste kunt doen? Hieronder vind je algemene tips die van toepassing zijn bij ontslag. Je kunt ook de tips bekijken die toegespitst zijn op specifieke ontslagsituaties.

1. Mag ik nog wel iets ondertekenen?

Ga nooit akkoord met een eerste ontslagvoorstel. Vraag je werkgever om je ontslagreden op papier te zetten en eventueel een vaststellingsovereenkomst op te sturen. Laat je niet onder druk zetten als er in je ontslagbrief staat dat je binnen enkele dagen moet reageren. Je hebt namelijk recht op een redelijke bedenktijd. Stuur een e-mail en aangetekende brief waarin je aangeeft het ontslagvoorstel te hebben ontvangen, maar vanwege het inwinnen van juridisch advies langer de tijd nodig hebt om te kunnen reageren. Onderteken ook geen andere documenten.

2. Moet ik bezwaar maken?

Maak schriftelijk bezwaar tegen je ontslagaanzegging en ga niet akkoord met vrijstelling van werkzaamheden. Je zult moeten blijven werken om duidelijk te maken dat je je baan wilt houden. Het staat bovendien sterk als je bij het UWV of de kantonrechter kunt aantonen dat je het oneens was met je ontslag en altijd bent blijven werken. Als je door je werkgever op non-actief gesteld wordt, ligt het anders. Dat is namelijk een eenzijdige maatregel en kan jou niet worden verweten. Zorg ervoor dat je op non-actief-stelling schriftelijk wordt bevestigd en dat je daar direct schriftelijk bezwaar tegen maakt.

3. Moet ik mijn telefoon en auto inleveren?

Lever niet direct je leaseauto, laptop of mobiele telefoon in, want zolang je in dienst bent zul je die nodig hebben voor het uitoefenen van je functie. Als je ze op het eerste verzoek inlevert, kan je werkgever beargumenteren dat je zonder tegenstribbeling (verkapt) hebt ingestemd met het je ontslag.

4. Moet ik de schone schijn ophouden?

Probeer je ontslag als zakelijke aangelegenheid te blijven zien. Ook al ben je boos of teleurgesteld, probeer je emoties in toom te houden. Er is een grote kans dat je met elkaar om tafel moet om ontslagvoorwaarden af te stemmen. Als je een goede verstandhouding met je werkgever kunt behouden, wordt het makkelijker om afspraken te maken die in jouw voordeel uitpakken.

Dat betekent wel dat je door moet werken. Laat je niet uit de tent lokken, want als je steken laat vallen of uit de bocht springt, wordt het ontslagdossier van je werkgever sterker. Blijf je werk goed doen, zonder te overdrijven. Houd je verder aan de regels en werktijden.

5. Mag ik ook mondeling reageren?

Is je ontslag mondeling aangezegd? Vraag je werkgever dan om dit op papier te zetten. Heb je al mondeling gereageerd? Bevestig dit dan naderhand per e-mail of aangetekende brief. Als je jezelf op enig moment moet verweren ten opzichte van het UWV of een rechter, is het zeer wenselijk dat je schriftelijk kunt aantonen wat er op welk moment is gebeurd.

6. Kan ik ook zelf ontslagvoorwaarden opstellen?

Ga niet mee in een eventueel verzoek van je werkgever om zelf de voorwaarden van je ontslag op papier te zetten. Dat zou je recht op een WW-uitkering in gevaar kunnen brengen, omdat beargumenteerd kan worden dat je zelf het initiatief hebt genomen. Vraag je werkgever dus altijd om een eerste ontslagvoorstel (vaststellingsovereenkomst) op te stellen.

7. Kan ik gratis juridisch advies inwinnen?

Ja, dat kan en is erg verstandig. Ga niet in zee met een jurist of advocaat die door je werkgever wordt aangeraden. Je weet nooit hoe onafhankelijk een partij is die door je baas is uitgezocht en betaald wordt. Win zo spoedig mogelijk juridisch advies in. Na een gratis telefoongesprek met één van onze ontslagjuristen, weet je precies wat je moet doen.

Gratis advies als je wordt ontslagen

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie, dan kunnen we het snelst beoordelen wat in jouw geval verstandig is. Dat kost je niets, want ons eerste advies is altijd gratis.

Bel 020-4689114 (gratis)

Dag van de week Openingstijden Bereikbaarheid
Maandag-Donderdag 08:00 - 21:00 uur Telefoon / e-mail
Vrijdag 08:00 - 20:00 uur Telefoon / e-mail
Zaterdag-Zondag Alleen op afspraak E-mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Recaptcha logo
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.