Publicaties over ontslag

In ons ontslagblog lees je hoe wij klanten in de praktijk bijstaan, welke veranderingen zich aandienen in het ontslagrecht en hoe je het beste uit je ontslag haalt.

Ontslag wegens alcohol- of drugsverslaving

Ontslag wegens verslaving

Erwin Crooy Erwin Crooy 4 september 2019 2888

Indien je drank- of drugsmisbruik leidt tot ongewenst gedrag, zal je werkgever je waarschijnlijk willen ontslaan. Je werkgever kan je een vaststellingsovereenkomst aanbieden of de arbeidsrechtelijke weg bewandelen. De opties zijn ontslag op staande voet of ontslag via de kantonrechter. Maar kun je wel ontslagen worden als je ziek bent?

Ontslag door verslaving
Verbetertraject bij ontslag

Verbetertraject en ontslag

Jos de Ridder Jos de Ridder 10 juli 2019 3088

Je werkgever vertelt uit het niets ontevreden te zijn over je functioneren en je het liefst te willen ontslaan. Er wordt een verbeterplan gemaakt en een verbetertraject ingezet. Hoe verloopt zo'n traject en wat kun je in die situatie het beste doen?

Het verbetertraject
Ontslag en uitbetaling vakantiedagen

Uitbetaling vakantiedagen ontslag

Jos de Ridder Jos de Ridder 25 mei 2019 3623

Je kent vast wel iemand die ontslagen is. Misschien is het je zelf wel eens overkomen. Kun je je nog herinneren wat er met de opgebouwde vakantiedagen gebeurde bij dat ontslag? Werden die uitbetaald of verrekend met vrijstelling van werkzaamheden?

Ontslag en vakantie
Sturende rol van bedrijfsarts bij arbeidsconflict

Bedrijfsarts en arbeidsconflict

Erwin Crooy Erwin Crooy 17 mei 2019 4984

In het arbeidsrecht speelt de bedrijfsarts (of arbo-arts) een belangrijke rol. De arts hoort bij een arbeidsconflict of ziekmelding objectief te zijn. Maar de arts wordt betaald door de werkgever. Welke invloed heeft dat op zijn of haar oordeel in praktijk?

De rol van de arts
Regeling compensatie transitievergoeding bij slapend dienstverband

Compensatieregeling transitievergoeding

Erwin Crooy Erwin Crooy 18 maart 2019 3092

Met de Regeling compensatie transitievergoeding probeert de overheid een einde te maken aan de wildgroei van slapende dienstverbanden. Werkgevers worden gecompenseerd voor reeds betaalde én nog te betalen transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte.

Alles over de regeling
Zelf ontslag nemen met behoud van WW

Hoe zelf ontslag nemen

Jos de Ridder Jos de Ridder 13 maart 2019 2623

Je hebt het al langer niet meer naar je zin op je werk. Sterker nog: eigenlijk wil je zelf ontslag nemen, maar je bent bang voor de financiële of juridische gevolgen. Je werkgever vreest dat ook en dus blijven jullie zitten waar je zit. Hoe doorbreek je deze arbeidsrechtelijke impasse?

Zelf ontslag nemen
Ziekmelden tijdens carnaval

Ziek melden carnaval

Erwin Crooy Erwin Crooy 5 maart 2019 2188

Deze dagen staat het carnaval weer op het programma. Voor veel mensen dé reden om eens wat dieper in het glaasje te kijken dan normaal. Hoe erg is het dan als je jezelf ziek meldt omdat je een flinke kater te verwerken hebt?

Ziek tijdens carnaval
Ontslag om zwangerschapsdiscriminatie

Discriminatie om zwangerschap

Jos de Ridder Jos de Ridder 15 februari 2019 2366

Bijna de helft van de zwangere en net bevallen vrouwen geeft aan te maken te hebben (gehad) met zwangerschapsdiscriminatie op het werk. In een interview met de Volkskrant leg ik uit hoe je jezelf daartegen wapent.

Discriminatie om zwangerschap
Ontslag wegens seks op de werkvloer

Seks op de werkvloer

Erwin Crooy Erwin Crooy 5 februari 2019 3787

Mag seks op de werkvloer? Indien je in een privéclub werkt zal het antwoord daarop onherroepelijk 'Ja' zijn. Je zou zelfs kunnen stellen dat het daar als een verplichting mag gelden. In de meeste organisaties wordt seks niet als dienst verkocht en liggen de verhoudingen heel anders. Hoe kijkt een rechter hier tegenaan?

Seks op de werkvloer
Ontslag en verworven rechten

Ontslag en verworven rechten

Erwin Crooy Erwin Crooy 10 december 2018 2544

In het arbeidsrecht zwerft de term ‘verworven rechten’ rond. Soms is dit een aspect waarmee rekening moet worden gehouden bij ontslag. Ik leg in dit blog uit wat verworven rechten zijn, wat je daar als werknemer aan hebt en welke invloed het heeft op een ontslag.

Ontslag en verworven rechten