Publicaties over ontslag
In ons ontslagblog lees je hoe wij klanten in de praktijk bijstaan, welke veranderingen zich aandienen in het ontslagrecht en hoe je het beste uit je ontslag haalt.

Tips bij onderhandelen over ontslag
We pakken onderhandelingen vaak verkeerd aan. Succesvol onderhandelen betekent het onderkennen van de onderhandelingstrucs van de tegenpartij en steeds blijven uitgaan van je einddoel. Dit geldt ook bij onderhandelingen over ontslag. Lees onze 7 tips voor een goede onderhandeling.
Lees onze 7 onderhandeltips
Werknemers wisselen van werkgever
Van de Nederlandse werknemers wil zeventien procent de huidige werkgever eerder vandaag dan morgen vervangen door een nieuwe werkgever die hun dezelfde functie biedt. Dit is een veel hoger percentage dan de afgelopen twee jaar. Zo laat het jaarlijkse HR Benchmark-onderzoek van HR-dienstverlener Raet onder meer dan 1400 Nederlandse medewerkers zien.
Werknemers jobhoppen
Geestelijk welzijn werknemers
Werkgevers ondernemen nog te weinig tegen stress op het werk. Van hen heeft 34 procent weinig tot geen interesse in de geestelijke gezondheid van hun personeel. Zo blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’ onder Europese werknemers van HR-dienstverlener ADP.
Werknemers zijn gestresst
Kopie personeelsdossier werknemer
Voor werknemers bestaat een recht op inzage van hun gegevens in hun personeelsdossier als ze hun werkgever daar om vragen. Vanaf 25 mei 2018 gaat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in. Dan moet de werkgever op verzoek van een werknemer ook een kopie van het dossier aan hem of haar geven.
Recht op je personeelsdossier
Zwanger en massaontslag
Hoewel zwangere werknemers extra beschermd zijn tegen ontslag, kunnen ze toch hun werk verliezen bij een massaontslag. De zwangerschap zelf mag echter nooit een grond zijn voor ontslag. De werkgever moet de zwangere medewerker wel informeren over de redenen en de objectieve criteria die hij gebruikt bij het massaontslag.
Ontslag bij zwangerschap
Duidelijke taken voor medewerkers
Het is belangrijk dat leidinggevenden duidelijk zijn over wat ze van hun medewerkers verwachten. Er is namelijk vaak onzekerheid bij werknemers over hun taken en verantwoordelijkheden. Dit stelt gedragspsychologie en coach Manon Bongers.
Onzekerheid bij werknemers
Ontslag door relatie werk
In Nederland komen flirts tussen collega’s regelmatig voor. Het CBS concludeerde in 2012 dat rond de 4% van de Nederlandse werknemers een relatie heeft met een collega. Dat gebeurde vooral in de landbouw, financiële dienstverlening en zakelijke dienstverlening veel. Wat zijn je risico’s om je baan kwijt te raken als je een relatie krijgt met een collega?
De risico's op ontslag
Frustratie beoordelingsgesprekken
Werkgevers zijn jaarlijks minimaal een miljard euro kwijt aan beoordelingsgesprekken. Ze krijgen daarvoor vooral gefrustreerde managers en werknemers terug. De jaarlijkse eindejaarsgesprekken demotiveren en hebben geen positieve invloed op prestaties. Wat kun je beter doen?
Het alternatief voor beoordelen
Transitievergoeding kleine werkgevers
Denk je dat je bij je ontslag recht hebt op een transitievergoeding, loop je die uiteindelijk toch mis. Vermoedelijk komt dat door de uitzonderingsgevallen die aan de regels van de transitievergoeding zijn verbonden. Hier lees je welke uitzonderingen dat zijn.
De regels bij kleine werkgevers
Ontslagcheck nu nog belangrijker
Op 1 juli 2015 gaat de volgende herziening van de Wet Werk en Zekerheid in werking t.a.v. het ontslagrecht. Er zijn dan twee duidelijke routes bij ontslag: via het UWV óf de kantonrechter. We geven antwoord op 7 veelgestelde vragen en gaan in op de consequenties hiervan.
De voordelen van een ontslagcheck