Tips bij ontslag krijgen

Ontslag krijgen is één van de meest vervelende dingen die je kunt meemaken. Heb je net ontslag gekregen? Lees dan onze tips over het zetten van de juiste stappen om geen rechten te verliezen en hoe je meer haalt uit de onderhandeling over je ontslagvoorwaarden.

Emoties bij ontslag

"Pas toen de woorden 'afscheid' en 'regeling' vielen, drong het tot me door dat ik ontslag ging krijgen. Een onwerkelijk en onmachtig gevoel." Die uitspraak is gedaan door één van de werknemers die we bijstonden in de afhandeling van haar ontslagtraject. Hoewel ze wel eens een discussie met haar leidinggevende had gevoerd, had ze deze stap niet zien aankomen.

Het (binnenkort) wegvallen van je baan en salaris, gaat bij veel mensen met de nodige emoties gepaard. Ontslag krijgen brengt onzekerheid met zich mee en is vaak de aanloop naar een verslechterde financiële situatie. Daarnaast kun je er persoonlijk ook een flinke tik van krijgen, omdat je je miskend of aangevallen valt. Is je manier van werken (nog) wel goed? Het kan zelfs gebeuren dat je er ziek van wordt.

Kan ik ontslag krijgen?

Je kunt in Nederland niet zomaar ontslag krijgen. Je werkgever zal een goede reden moeten hebben om je te kunnen ontslaan, bijvoorbeeld dat je voortdurend slecht presteert of je je grovelijk misdragen hebt. Bovendien zal er door middel van een onderbouwd ontslagdossier bij de kantonrechter of het UWV aangetoond moeten worden dat je ontslag terecht en onvermijdelijk is.

Dat betekent overigens niet dat je nooit ontslagen kunt worden. Als een deugdelijk ontslagdossier ontbreekt, is de kans groot dat een kantonrechter in een ontslagprocedure je arbeidsovereenkomst alsnog ontbindt wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Dat gebrek biedt wel perspectief voor een stevige onderhandeling over je ontslagvoorwaarden, zoals over de hoogte van je ontslagvergoeding.

Wat moet ik doen als ik ontslag krijg?

De (juridische) stappen die je het beste kunt zetten als je ontslag krijgt, zijn afhankelijk van je ontslagsituatie. De relatie met je werkgever óf je ontslagreden bepalen namelijk welke ontslagprocedure je werkgever zal inzetten.

Ik heb van mijn werkgever een vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangen. Ik wil weten of ik ontslag kan voorkomen of bepalen welke juridische stappen ik het beste kan zetten.

Naar ontslagprocedure

Mijn werkgever heeft kenbaar gemaakt me te willen ontslaan via het UWV. Ik wil weten of ik ontslag nog kan voorkomen of bepalen welke juridische stappen ik het beste kan zetten.

Naar ontslagprocedure

Mijn werkgever probeert me te ontslaan via de kantonrechter. Ik wil weten of ik ontslag kan voorkomen of bepalen welke juridische stappen ik kan zetten.

Naar ontslagprocedure

Mijn werkgever probeert me te ontslaan op staande voet te ontslaan. Ik wil weten of ik ontslag kan voorkomen of bepalen welke juridische stappen ik kan zetten.

Naar ontslagprocedure

Ongeacht hoe je ontslag krijgt: we raden je altijd aan om eerst met een arbeidsrechtjurist te bellen. Je kunt dan rustig je situatie bespreken en je telefonisch laten adviseren. Dat kost bij ons niets!

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Je kunt ons daarbuiten ook per e-mail bereiken.

Laat je terugbellen

Eén van onze juristen belt je gratis terug op een passend moment.

Tips voor als je ontslag krijgt

Heb je ontslag gekregen? We hebben specifieke tips opgestelde voor iedere ontslagsituatie. Onderstaande tips gelden eigenlijk bij ieder ontslag.

1. Onderteken niets

Protesteer schriftelijk tegen je ontslagaanzegging en ga nimmer akkoord met een eerste ontslagvoorstel. Vraag je werkgever om je ontslagreden op papier te zetten en desgewenst een vaststellingsovereenkomst te doen toekomen. Laat je niet onder druk zetten als er in je ontslagbrief staat dat je binnen enkele dagen moet reageren. Je hebt namelijk recht op een redelijke bedenktijd. Stuur een e-mail en aangetekende brief waarin je schrijft dat je het ontslagvoorstel hebt ontvangen, maar vanwege het inwinnen van juridisch advies langer de tijd nodig hebt om te kunnen reageren.

2. Blijf aan het werk en maak bezwaar

Ga niet akkoord met vrijstelling van werkzaamheden. Als je je baan wilt houden, zul je door moeten blijven werken. Het staat bovendien sterk als je kunt aantonen dat je wilt blijven werken en het oneens bent met je ontslag. Het zit anders als je werkgever je op non-actief stelt. Dat is namelijk een eenzijdige maatregel en kan jou niet worden verweten. Zorg ervoor dat je op non-actief-stelling schriftelijk wordt bevestigd en dat je daar direct schriftelijk bezwaar tegen maakt.

3. Lever geen bedrijfseigendommen in

Lever niet te snel je auto, computer of telefoon in, want zolang je in dienst bent zul je die nodig hebben voor het uitoefenen van je functie. Als je ze direct inlevert, kan je werkgever beargumenteren dat je door die handeling al verkapt hebt ingestemd met het krijgen van ontslag.

4. Blijf redelijk

Het is nooit leuk om ontslag te krijgen, maar bekijk het als een zakelijke aangelegenheid. Waarschijnlijk ben je boos of teleurgesteld, maar probeer je emoties onder toom te houden. Er is een grote kans dat je met elkaar om tafel moet om goede afspraken te maken. Als je een goede verstandhouding met je werkgever kunt behouden, wordt het makkelijker om afspraken te maken die in jouw voordeel uitpakken.

5. Blijf voldoende presteren

Als je ontslag krijgt, probeer dan ondanks je boosheid, verdriet of gevoel van onrecht toch door te blijven werken. Het liefst ziet je werkgever dat je steken laat vallen. Laat je zeker niet uit de tent lokken, want daar wordt ontslag makkelijker van.

  • Blijf je positief opstellen t.a.v. collega's en leidinggevenden;
  • Blijf je werk goed doen, zonder te overdrijven;
  • Houd je aan de regels en werktijden;
  • Laat je niet negatief uit over je afdeling of collega's;
  • Doe niet negatief over je bedrijf bij klanten, leveranciers of concurrenten.

6. Start met schriftelijk reageren

Reageer vanaf het moment dat je ontslag krijgt altijd schriftelijk op belangrijke zaken (zeker over je functioneren). Heb je mondeling ontslag gekregen? Vraag je werkgever dan om dit op papier te zetten. Als je zelf (in eerste instantie) mondeling reageert, bevestig dit dan naderhand per e-mail of middels aangetekende brief.

7. Doe niet zelf een ontslagvoorstel

Het klinkt misschien verleidelijk om zelf een voorstel op papier te zetten omtrent je ontslagvoorwaarden, want dan heb je dat maar gehad. Misschien vraagt je werkgever daar zelfs wel om. Het is echter niet slim, want het kan je recht op een WW-uitkering in gevaar brengen. Het initiatief lijkt dan namelijk van jou te komen. Vraag dus altijd aan je werkgever om een eerste ontslagvoorstel of vaststellingsovereenkomst op te stellen.

8. Win juridisch advies in

Zet geen handtekening en ga niet in zee met een jurist of advocaat die door je werkgever wordt aangeraden. Je weet nooit hoe onafhankelijk die echt is. Win zo spoedig mogelijk juridisch advies in. Na een gratis telefoongesprek met één van onze ontslagjuristen, weet je precies wat je moet doen. Met behulp van onze ontslagpakketten kunnen wij je adviseren, voorkomen dat je rechten verspeelt en onderhandelen over betere ontslagvoorwaarden.

Hulp na het krijgen van ontslag

Jos de Ridder
Jos

Directeur

Gratis juridisch advies bij ontslag

Vind je het een prettig idee als één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen je coacht of zelfs de volledige afhandeling van je ontslag over neemt? Wij hebben ruim 12.000 werknemers bijgestaan, dus we weten exact waar we bij je werkgever op moeten duwen om ervoor te zorgen dat je ontslagprocedure vlot en met oog voor jouw belangen wordt afgehandeld.

Je kunt ons bellen voor gratis advies op 020 - 4689 114. Daarnaast zou één van onderstaande ontslagpakketten bij je kunnen passen als je te maken hebt met dreigend ontslag.

2. Ontslag online
Bepaal je rechtspositie en maak bezwaar

Naar dit ontslagpakket

3. Ontslagcoaching
Onze jurist coacht je tijdens je ontslag

Naar dit ontslagpakket

4. Ontslagovername
Onze jurist neemt je ontslag uit handen

Naar dit ontslagpakket