In de media

Op deze pagina vind je artikelen en video's die in lokale en nationale media zijn gepubliceerd over het Juridisch Platform.

Interview in Metro

Gepubliceerd op 4 maart 2019. Redactie: Claartje Vogel.

Zo ga je om met ontslag

Artikel: Zo ga je om met ontslag

Soms voel je aankomen dat het niet goed gaat met je bedrijf, dat je manager ontevreden is of weet dat er gereorganiseerd wordt en jouw baan op de tocht komt te staan. Maar voor Gertrud de Witte kwam ontslag als een donderslag bij heldere hemel. "Ik voelde me belazerd", vertelt ze. Hoe ga je om met zo'n situatie?

Metro Nieuws vroeg ons om uit de doeken te doen hoe je in zo'n situatie het beste kunt handelen.

Lezen op Metro

Interview in de Volkskrant

Gepubliceerd op 13 februari 2019. Redactie: Jonathan Witteman. Beeld: Sjoerd van Leeuwen.

Ontslagen terwijl je zwanger bent

Artikel: Zwanger en ineens zonder werk – zo wapen je jezelf tegen een discriminerende werkgever

Dertien jaar na de geboorte van haar eerste kind was Sabine (42) stomverbaasd en dolgelukkig met de boodschap dat ze opnieuw zwanger was. Die blijdschap maakte echter snel plaats voor zorgen en machteloosheid, nadat ze het blijde nieuws aan haar baas vertelde. Die gaf namelijk aan haar arbeidscontract niet meer te zullen verlengen.

Onderzoekbureau TNS NIPO peilde in opdracht van het College van de Rechten van de Mens onder ruim duizend zwangere of net bevallen vrouwen wie er te maken hadden gehad met (vermoedelijke) discriminatie. Maar liefst 43% gaf aan geen contractverlenging te hebben gekregen, af te zijn gewezen of ontslagen te zijn vanwege hun zwangerschap. Een schrikbarend hoog aantal voor velen, maar het verbaast ons geenszins. We krijgen wekelijks telefoontjes van zwangere vrouwen of kersverse moeders die met ontslag geconfronteerd worden. Werkgevers blijken ineens niet meer tevreden over het functioneren, terwijl eerdere functioneringsgesprekken louter positief waren.

De Volkskrant benaderde ons om uit te leggen hoe je jezelf verdedigt tegen dit soort vuile trucs.

Lezen op de Volkskrant

Interview op TV bij AVRO TROS EenVandaag

Uitgezonden op 16 augustus 2012. Redactie: Joyce Boverhuis. Verslag: Erik van Prooijen.

Item: Ontslag, wat nu?

De werkloosheid is ruim 16 jaar niet zo hoog geweest als in 2012. Het CBS berichtte onlangs dat er meer dan een half miljoen werklozen in Nederland zijn. Dat was voor EenVandaag aanleiding om er (nog) een item over uit te maken.

Naast de hoge werkloosheid is het de voorspelling dat de komende tijd nog duizenden mensen hun baan zullen verliezen. Hoe wapen je je tegen het gesprek waarin je baas vraagt 'of je even meeloopt'? En hoe ziet je leven eruit na je ontslag? In het voorjaar van 2012 was nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag op kantoor bij het Juridisch Platform in Amsterdam om te praten over het nieuwe ontslagrecht. In de uitzending van donderdag 16 augustus 2012 werd Erwin Crooy opnieuw geïnterviewd over deze kwestie.

Hier kun je het item terugkijken. Dick Tasma vertelt hoe hij na 33 jaar gewerkte te hebben bij Sanoma in één keer werkloos raakt. Erwin Crooy geeft aan welke juridische aspecten er spelen en wat je het beste kunt doen als je ontslagen wordt. Ciska Pittie geeft als loopbaancoach haar zienswijze op het vinden van een nieuwe baan.

Bekijken op YouTube

Interview op TV bij AVRO TROS EenVandaag

Uitgezonden op 26 juni 2012. Redactie: Henriette van Rijsingen. Verslag: Remko Theulings.

Item: Ophef over versoepeling ontslagrecht

In de zomer van 2012 werd duidelijk dat het ontslagrecht versoepeld zou worden. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken wilde dat werkgevers makkelijker en goedkoper van werknemers af zouden kunnen, ook zonder toestemming van het UWV of de kantonrechter. Zijn doel was meer geld in de schatkist en een flexibelere arbeidsmarkt. Erwin Crooy, directeur van het Juridisch Platform, werd door EenVandaag geïnterviewd en gevraagd of de plannen van minister Kamp de problemen op de arbeidsmarkt daadwerkelijk oplossen of werknemers vogelvrij zouden worden? Het nieuwe ontslagrecht ging uiteindelijk in juli 2015 in.

Bekijken op YouTube
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.