EenVandaag over het nieuwe ontslagrecht

Erwin Crooy Erwin Crooy 25 juni 2012 4859

Er is veel ophef over de versoepeling van het ontslagrecht. Als het aan minister Henk Kamp van Social Zaken ligt, kunnen werkgevers binnenkort makkelijker en goedkoper van werknemers af. Actualiteitenprogramma EenVandaag ging in gesprek met betrokken partijen.

Als werkgevers zonder toestemming van het UWV of de kantonrechter van personeel af kunnen, zal dat zorgen voor meer startende bedrijven, een flexibelere arbeidsmarkt en lagere overheidsuitgaven. Lossen de plannen van Kamp de problemen op de arbeidsmarkt daadwerkelijk op? Of zorgt het flitsontslag voor vogelvrije werknemers?

Ophef over de versoepeling van het ontslagrecht

In de uitzending 'Ophef over versoepeling ontslagrecht' staat EenVandaag stil bij dit onderwerp. Eric Bartelsman, hoogleraar economie aan de VU, is voorstander van het plan, omdat hij denkt dat dit leidt tot meer innovatie en economische groei. Hij ziet echter ook nadelen voor het bedrijfsleven. Alexander de Bas is als ondernemer in de metaalsector kritisch. Hij denkt niet dat hij hierdoor sneller mensen zal aannemen en ziet op tegen de verplichte uitbetaling van een transitievergoeding.

Namens het Juridisch Platform uit ik ook onze bedenkingen. Ik vraag me af of er nog wel sprake is van een constructieve arbeidsrelatie en verwacht niet dat dit nieuwe ontslagrecht zorgt voor de beoogde flexibilisering van de arbeidsmarkt. EenVandaag filmde het item bij ons op kantoor in Amsterdam. Je ziet hoe ik spreek met Huib Zeekaf. Huib is onlangs ontslagen en wil graag zo snel mogelijk weer aan de slag. Ook hij twijfelt aan zijn kansen op het vinden van een nieuwe baan als het ontslagrecht op deze manier gewijzigd wordt.

Ontslag en werkloosheid

In augustus van 2012 benaderde EenVandaag ons nogmaals om te praten over de hoogste werkloosheid van de afgelopen 16 jaar. Ik vertel welke ontwikkelingen we zien en wat je het beste kunt doen als je werkloos raakt.

Bekijk het interview
EenVandaag over ontslag en werkloosheid

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.