EenVandaag over ontslag en werkloosheid

Erwin Crooy Erwin Crooy 23 augustus 2012 9321

De werkloosheid is ruim 16 jaar niet zo hoog geweest als in 2012. Het CBS berichtte onlangs dat er meer dan een half miljoen werklozen in Nederland zijn. Dat was voor EenVandaag aanleiding om er (nog) een item over uit te maken.

Naast de hoge werkloosheid is het de voorspelling dat de komende tijd nog duizenden mensen hun baan zullen verliezen. Hoe wapen je je tegen het gesprek waarin je baas vraagt 'of je even meeloopt'? En hoe ziet je leven eruit na je ontslag? In het voorjaar van 2012 was nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag bij ons op kantoor om te praten over het nieuwe ontslagrecht. In de uitzending van donderdag 16 augustus 2012 werd ik opnieuw geïnterviewd over deze kwestie.

Hieronder kun je het item terugkijken. Dick Tasma vertelt hoe hij na 33 jaar gewerkte te hebben bij Sanoma in één keer werkloos raakt. Ik geef aan welke juridische aspecten er spelen en wat je het beste kunt doen als je ontslagen wordt. Ciska Pittie geeft als loopbaancoach haar zienswijze op het vinden van een nieuwe baan.

EenVandaag over het nieuwe ontslagrecht

In het voorjaar van 2012 bezocht EenVandaag ons kantoor ook al om te praten over het initiatief van het kabinet om het ontslagrecht aan te passen.

Bekijk de aflevering

Wat te doen bij ontslag?

Wat moet je doen als je baas naar je bureau loopt en vraagt: "Loop je even mee? Ik wil graag wat met je bespreken." Houd deze checklist 'Wat te doen bij ontslag?' bij de hand.

Download de checklist

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.