Wanneer heb je de grootste kans om ontslagen te worden?

Jos de Ridder Jos de Ridder 21 februari 2014 3937

Heb je in sommige maanden meer kans om ontslagen te worden dan in andere? Dat klinkt als een fabeltje. Toch zien we over de afgelopen 15 jaar een aantal pieken in de hoeveelheid werknemers die zich bij ons melden voor juridische hulp bij ontslag. Hoe komt dat en wanneer loop je het grootste risico op ontslag?

Het is geen exacte wetenschap, maar sinds onze oprichting in 2004 herkennen we een duidelijk patroon in het aantal werknemers dat in een ontslagsituatie bij ons aanklopt. De maanden maart, juni en november van ieder jaar springen eruit. Af en toe is er een toeloop in april. Samenvattend kunnen we twee piekmomenten noemen: rond de lente (mei) en in de herfst (november). Hoewel de maanden januari en februari altijd rustig zijn, kunnen wij in de zomer pas echt rustig adem halen. In de maand augustus worden namelijk de minste mensen ontslagen.

Populaire maanden voor ontslag

Hoe valt het te verklaren dat er in sommige maanden (consequent) meer ontslagen vallen dan in andere? We hebben zo onze eigen analyse gevormd.

  • Mei: De boekhoudersanalyse kan de piek in mei misschien gedeeltelijk verklaren. Waarschijnlijk worden veel mensen in die periode ontslagen, doordat werkgevers de reservering voor het vakantiegeld niet hebben gespaard en daardoor geconfronteerd worden met kosten die ze niet kunnen dragen. Ze grijpen dan naar vergaande middelen, zoals ontslag;
  • Augustus: Het dal in augustus is logischerwijs te onderbouwen doordat mensen in die periode op vakantie zijn. Er is dan simpelweg geen mogelijkheid om het ontslag aan te bieden;
  • November: De piek in november kan tweeledig worden uitgelegd. De ontslagen die in de zomer zijn uitgesteld vallen in september, oktober en november alsnog. Daarnaast bespreken veel bedrijven (vooral in het MKB) na de zomer de resultaten van het vorige- en lopende jaar. Dit is het moment om te anticiperen op eventuele toekomstige financiële tegenvallers. De jaarcijfers moeten immers weer kloppend worden gemaakt;
  • December: Rond de Kerst is er (al dan niet in mindere mate) sprake van een vergelijkbare cyclus. Bedrijven willen het nieuwe kalenderjaar ook op werknemersgebied opnieuw beginnen.

Kun je nog iets doen om ontslag te voorkomen?

Als het goed is, komt het voornemen tot ontslag door de werkgever niet als een verrassing. Daar bedoelen we mee: in de beoordelingscyclus moet voldoende duidelijk zijn en voldoende gedaan zijn om dat te onderbouwen. Daarnaast kunnen de volgende signalen een voorbode zijn:

  • Je krijgt sinds een tijdje helemaal geen zakelijke uitnodigingen meer en ook de leuke projecten lijken naar je collega’s te gaan;
  • In gesprekken met je baas lijkt hij/zij ongeïnteresseerd en lijk je geen indruk meer te maken;
  • Je leidinggevende vraagt of je er even tussenuit wil;
  • Binnen het bedrijf wordt de cultuur steeds harder en moet er (al dan niet met dreigende taal) steeds meer geleverd worden;
  • Het bedrijf wil een nieuwe koers varen en verkondigt dat ze ook nieuwe mensen wil aantrekken.

Het kan ook zijn dat een werkgever al ziet aankomen dat het slechter met zijn bedrijf zal gaan. Hij kan dan besluiten om mensen te ontslaan.

Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag of mensen iets kunnen doen om hun werkgever ‘voor’ te zijn. Over het algemeen geldt dat wanneer je goed werk aflevert, er een prettige werkrelatie is, je jezelf ontwikkelt en zichtbaar bent, je er in principe vanuit kunt gaan dat je van toegevoegde waarde bent voor het bedrijf.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een jurist spreken over (dreigend) ontslag? Bel ons dan voor een gratis adviesgesprek.

Bel 020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur
Zaterdag en zondag Gesloten

Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.