Hoe moet ik zelf ontslag nemen?
"Neem toch zelf ontslag!". Dit wordt misschien wel eens tegen je gezegd als je het niet meer zo naar je zin hebt op je werk. Is dat eigenlijk wel zo gemakkelijk?
De meeste mensen hebben het salaris dat hun baan oplevert nodig om rond te komen. Om die reden is het niet verstandig om ontslag te nemen als je nog geen andere baan hebt. Daarbij komt het feit dat je geen recht op een WW-uitkering als je zelf ontslag neemt.
In onze arbeidsrechtpraktijk spreek ik vaak werknemers die me vragen of er ook andere mogelijkheden zijn dan zelf ontslag nemen. Het gaat dan veelal om mensen die door slecht werkgeverschap in de ziektewet beland zijn. Het re-integratietraject verloopt meestal niet zo soepel. De arbeidsverhouding verslechtert en werkgever en werknemer raken in een vicieuze cirkel. De werknemer zou dolgraag een andere baan willen vervullen, maar heeft vanwege de situatie niet meer de frisheid van geest voor de bijbehorende zoektocht noch de energie om er tijdens sollicitaties uit te springen.
Een impasse in de werkrelatie
Zonder nieuwe baan in het vooruitzicht blijft de werknemer zitten waar hij of zij zit. Deze durft het initiatief niet te nemen, omdat hij bang is dat z'n baas dit aangrijpt als ontslagreden. De werkgever blijft tegen beter weten in ook de kat uit de boom kijken in de hoop dat de werknemer zelf opzegt. Ook aan die zijde wordt geen initiatief genomen, omdat deze bang is dat dit geld gaat kosten in de vorm van een transitievergoeding. Het gevolg is dat er hierdoor niets gebeurt en werknemer en werkgever met elkaar blijven opgescheept.
De arbeidsjurist als breekijzer
Is deze impasse dan niet te doorbreken? Zeker wel. Maar dat vergt wel dat beide partijen een stap terug doen uit hun veilige positie, zodat er lucht ontstaat om samen eerlijk naar de toekomst te kijken. Ik merk dat wegens vastgeroeste patronen een werkgever en werknemer hier niet (meer) toe in staat zijn. De praktijk wijst uit dat een arbeidsrechtjurist uitstekend ingezet kan worden als breekijzer in dit soort situaties.
Binnen onze praktijk zie ik een groeiend aantal werknemers dat ons verzoekt op te treden om de ontstane impasse te doorbreken. In een goed gesprek zetten we eerst alle zaken op een rij. Vervolgens geven we bij de werkgever aan dat het niets oplevert als beide partijen star blijven zitten. En omdat vreemde ogen dwingen, beseffen werkgevers vervolgens vaak wel dat er knopen doorgehakt moeten worden.
Ontslag met wederzijds goedvinden
De oplossing zit hem vaak in het feit dat partijen weer met elkaar communiceren, weten dat ontslag binnen een aantal weken geregeld is en ieder zijn eigen weg kan vervolgen. Door over te gaan tot ontslag met wederzijds goedvinden, kunnen de belangen van beide partijen behartigt worden. Veelal gaat dit gepaard met een passende transitievergoeding én het recht op een aansluitende WW-uitkering.
Het bizarre is dat veel werkgevers en werknemers maanden aanhikken tegen de ontstane situatie. Het geeft mij een bijzonder grote voldoening als ik de ontstane impasse in enkele dagen weet te doorbreken en partijen in de gelegenheid stel om met opgeheven hoofd elkaar de hand te schudden.
Bel nu met een jurist
Ons eerste advies is altijd gratis. Buiten openingstijden kun je een terugbelverzoek indienen of een e-mail sturen.
020-4689114 (gratis)
Maandag | 08:00 - 21:00 u |
Dinsdag | 08:00 - 18:00 u |
Woensdag | 08:00 - 21:00 u |
Donderdag | 08:00 - 21:00 u |
Vrijdag | 08:00 - 20:00 u |
Juridische hulp bij ontslag
Een ontslagpakket waarmee wij je helpen om ontslag te nemen
Tot voor kort waren al onze ontslagpakketten gericht op werknemers die onverwacht of ongewenst te maken kregen met ontslag. Maar wat als je bent uitgekeken op je baan of werkgever, maar het niet aandurft om zelf ontslag te nemen?
We spreken geregeld mensen die ziek zijn, een burnout hebben of in een arbeidsgeschil verwikkeld zijn geraakt. Ze willen eigenlijk ontslag nemen, maar zijn bang om het recht op een uitkering te verliezen of een transitievergoeding mis te lopen.
Om die reden hebben we een nieuw ontslagpakket ontwikkeld dat daar naadloos op aansluit! Met het pakket Zelf ontslag nemen helpen onze juristen je om zelf je arbeidsovereenkomst op te zeggen met behoud van je WW- of ziektewetuitkering en de toekenning van een ontslagvergoeding. Dat blijkt in 80% van de gevallen te lukken.
👋 Zelf ontslag nemen Zelf ontslag nemen met vergoeding 👋
Start: Binnen 1 werkdag
Traject: 5 werkdagen
Prijs: Vanaf € 165 (ex BTW)
Wil je zelf ontslag nemen maar durf je dat niet uit angst om je transitievergoeding of WW-rechten te verliezen? Er is een mogelijkheid om zelf ontslag te nemen met behoud van een passende ontslagvergoeding en recht op aansluitende WW-uitkering. Zelfs als je ziek of arbeidsongeschikt bent. Via bemiddeling door een ervaren arbeidsjurist blijkt ontslag met wederzijds goedvinden vaak binnen handbereik. Ook als er nog geen vaststellingsovereenkomst is of die bereidheid er helemaal niet lijkt te zijn. In 80% van de gevallen krijgen we dit binnen één week voor elkaar.