Zo houd je de regie bij ontslag

Jos de Ridder Jos de Ridder 3 september 2014 2000

Je jaarlijkse evaluatiegesprek slaat ineens om in een slechtnieuwsgesprek. Dat klatert als een ijskoude douche over je heen. In je primaire reactie neem je wellicht een ondergeschikte rol aan, laat je het gevoel van falen overheersen en neem je overhaaste beslissingen. Ik vertel je in 5 stappen hoe je de regie van het ontslag in handen houdt.

Stap 1. Vraag om extra tijd

Wanneer je hoort dat jullie wegen scheiden, of dat nu om budgettaire redenen is, onvoldoende presteren of een verstoorde arbeidsrelatie, de bal ligt sowieso bij jou. Terwijl de werkgever er alles aan gelegen is om het ontslag zo snel en pijnloos mogelijk af te handelen, is er geen reden om je onder druk te laten zetten. Weet dat een ontslag in Nederland niet zomaar af te dwingen is door werkgevers. Zet niet direct handtekeningen, maar vraag om tijd om alles op een rijtje te zetten.

Stap 2. Vraag om schriftelijke onderbouwing

Werkgevers zijn geneigd het ontslag informeel af te handelen, beloven zaken als goede referenties en slaan desnoods een arm om je heen. Zolang je maar snel akkoord gaat. Je hebt alle recht tijd te nemen om alles te overdenken en je mogelijkheden helder te krijgen. Van belang is om je werkgever te verzoeken het ontslag schriftelijk te onderbouwen, zodat er formele kaders worden gecreëerd. Bovendien voorkom je op deze manier dat je overmand door emoties akkoord gaat met zaken, waar je na een nachtje slapen wellicht totaal anders over denkt.

Stap 3. Win juridisch advies in

Het moge duidelijk zijn dat werkgevers liever niet hebben dat de werknemer bij een jurist zijn oor te luister legt. Dat kost tijd en, wanneer een ontslag onheus beargumenteerd is, vaak ook geld. Des te meer reden voor jou om juist wél juridisch advies in te winnen en alle opties op een rij te zetten. Het eerste advies bij ons is gratis en daarna kun je altijd nog beslissen of het goed voelt om een jurist je ontslag op een bevredigende manier af te wikkelen.

Stap 4. Blijf beschikbaar voor werk

Vragen om bedenktijd, een schriftelijke onderbouwing en juridisch advies zijn allemaal zaken die je meer tijd verschaffen om het ontslag zo min mogelijk schade te laten berokkenen. Vaak gebeurt het dat je na het slechtnieuwsgesprek onmiddellijk naar huis gaat of wordt gestuurd. Om de feiten voor je te laten spreken en dus de regie te houden, is het essentieel om schriftelijk je werkgever mede te delen dat je wilt blijven werken en je je beschikbaar blijft stellen voor werkzaamheden. Zo kan je in een later stadium nooit werkweigering ten laste worden gelegd en houd je de regie dus in handen.

Stap 5. Bepaal wat je zelf wil

Of het nu wel of geen juridische aangelegenheid is: het belangrijkste is dat je na je bedenktijd helder hebt wat je toekomstvisie is. Wil je het ontslag aanvechten omdat je niets liever wil dan bij deze werkgever blijven? Of wil je op een bevredigende manier uit elkaar, met een goede financiële afwikkeling zodat je zonder al teveel stress de regie over je nieuwe, maar ongewisse toekomst kunt nemen? Pas wanneer je dit helder hebt, kun je, al dan niet in samenwerking met een arbeidsrechtjurist, gericht vervolgstappen ondernemen. Mijn collega's en ik helpen je daar graag mee.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

020 - 468 9114

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Je kunt ook chatten met mr. Jos de Ridder via WhatsApp. Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Chat via WhatsApp
Bel mij terug

Wij bellen je gratis terug op een passend moment.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.