Een jurist bij ontslag met een tijdelijk dienstverband
Als arbeidsrechtjurist spreek ik dagelijks veel mensen die te maken hebben met een naderend ontslag. Deze vervelende situatie ontstaat vaak wegens disfunctioneren, een verstoorde arbeidsverhouding of om bedrijfseconomische redenen.
Ontslag in de praktijk
Vaak doet je werkgever je een ontslagvoorstel en doen wij namens jou (de werknemer) een tegenvoorstel. Vervolgens komen we vrijwel altijd tot een goede schikking. Ik merk in de praktijk dat mensen met een tijdelijk dienstverband de neiging hebben om snel ‘Ja’ te zeggen tegen het ontslagvoorstel van de werkgever. Er wordt gedacht dat er ‘toch niks meer uit te halen valt’ en dat het veel gedoe is. Het tegengestelde is vaak waar. Ik zie namelijk dat juist bij tijdelijke dienstverbanden het rendement van het inzetten van een jurist erg hoog is en dat het ook nog eens snel geregeld is.
Waarom werkt de inzet van een jurist?
Ik denk dat het zo zit: bij dienstverbanden van bepaalde tijd wil een werkgever vaak koste wat kost een gerechtelijke procedure vermijden. Hij is daardoor sneller bereid om via een jurist het eerste voorstel aan te (laten) passen. Dan worden ook meteen andere zaken zoals een extra vrijstelling van werkzaamheden, uitbetaling van vakantiedagen, een ontslagvergoeding of WW-aanvulling geregeld. Kortom, voordelen voor iedereen.
- Het is snel geregeld. De werknemer is snel verlost van een emotioneel ingrijpende situatie;
- De werkgever kan snel weer door met zijn onderneming;
- De verhoudingen tussen werkgever en werknemer zijn niet of nauwelijks verstoord;
- Het maximale resultaat is behaald voor de werknemer;
- Een arbeidsjurist bij het Juridisch Platform is niet duur, dus het kost de werknemer weinig tijd en weinig geld.
Vreemde ogen dwingen
Van werknemers die dit soort situaties zelf willen oplossen, hoor ik dikwijls over het feit dat de onderhandeling snel verzandt. De situatie komt dan in een impasse terecht, omdat de werkgever zijn hiërarchische zin wil doordrukken. Vervolgens komt niemand een stap verder.
In die zin merk ik regelmatig dat ‘de vreemde ogen van een jurist dwingen’. Op een nette manier kunnen wij als arbeidsjuristen vaak veel betekenen.