Kun je meer dan de wettelijke transitievergoeding krijgen?

Jos de Ridder Jos de Ridder 11 juni 2021 13285

Sinds 2015 heeft de kantonrechtersformule plaatsgemaakt voor de wettelijke transitievergoeding. Het is hierdoor duidelijk wanneer een werknemer bij ontslag recht heeft op een vergoeding en hoe hoog dat bedrag moet zijn. Maar wist je dat je uiteindelijke ontslagvergoeding hoger kan zijn?

Een ontslag is bijna altijd ingrijpend. Ik spreek regelmatig werknemers die overdonderd zijn door het ontslagvoorstel. Als er vervolgens gekeken wordt naar de hoogte van de wettelijke transitievergoeding, dan is een groot deel blij met het feit dat ze geldelijk gecompenseerd worden voor tijdelijk verlies van inkomen. Bovendien doet het woordje 'wettelijk' in combinatie met een gemaximaliseerd bedrag vermoeden dat de wettelijke transitievergoeding een bovengrens aanduidt. Daar wringt de schoen, want het tegenovergestelde is waar!

Een wettelijk minimum (dus geen maximum)

De rekenregels die horen bij de wettelijke transitievergoeding leiden tot een in de wet vastgestelde ondergrens. In een reguliere ontslagzaak mag je werkgever je dan ook geen lagere transitievergoeding uitbetalen dan berekend volgens dit wettelijk minimum. Met behulp van onze transitiecalculator (rekenhulp) kun je zelf de hoogte van je minimale transitievergoeding uitrekenen. 

Transitievergoeding 2025 berekenen
Recaptcha logo

Een hogere ontslagvergoeding

Bedenk je dat een vaststellings­overeenkomst (beëindigingsovereenkomst) slechts een voorstel is van je werkgever om ontslag met wederzijds goedvinden te regelen. Een arbeidsjurist zal altijd naar jouw persoonlijke situatie en financiële gevolgen kijken om te bepalen welke ontslagvergoeding reëel is.

In plaats van simpelweg de rekenkundige regels voor de wettelijke transitievergoeding toe te passen, is het veel realistischer om de volgende vragen te stellen. Kun je snel weer een baan vinden? Is er een steekhoudend ontslagdossier aangelegd? Hoe lang heb je recht op een WW-uitkering? Wil je überhaupt weg?

Ik zie vaak dat een werknemer is overdonderd door het ontslagvoorstel, er geen (of een minimaal) dossier is en de situatie zo probeert te draaien dat een werknemer zich ook schuldig begint te voelen over de ontstane situatie. Als een zoektocht op internet dan leidt tot een 'wettelijke transitievergoeding', dan neem je in alle onschuld snel aan dat je niet recht hebt op meer. In der regel begint de onderhandeling daar pas, dus laat je niet te snel uit het veld slaan!

Laat je vaststellings­overeenkomst gratis controleren

Heb je al een vaststellings­overeenkomst ontvangen? Stuur hem op, dan adviseren we je gratis over de punten waarbij onderhandeling mogelijk is.

Check je vaststellings­overeenkomst

Advies over de wettelijke vergoeding

Win bij ontslag altijd even juridisch advies in. Bij ons is dat gratis. We zitten voor je klaar of bellen je terug op een moment waarop het jou schikt.

Bel nu met een jurist

Ons eerste advies is altijd gratis. Buiten openingstijden kun je een terugbelverzoek indienen of een e-mail sturen.

020-4689114 (gratis)

Maandag - Donderdag 08:00 - 21:00 u
Vrijdag 08:00 - 20:00 u
Zaterdag - Zondag Alleen e-mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.