Ontslag bestaat niet

Jos de Ridder Jos de Ridder 13 mei 2014 3114

Het begrip ontslag bestaat eigenlijk niet. Het woord ‘ontslag’ komt namelijk niet in het wetboek voor. Het beëindigen van een arbeidsrelatie of opzeggen daarvan wel.

Je werkgever mag zonder vooraankondiging een ontslagaanvraag indienen bij het UWV of het kantongerecht. Ontslag neem je, daar heb je geen wetboek bij nodig. Ontslag krijg je niet, je werkgever kan hoogstens van plan zijn om ‘je arbeidsovereenkomst op te zeggen’ of 'om ontbinding van de arbeidsovereenkomst' bij de kantonrechter te verzoeken.

In het dagelijks gebruik snappen we natuurlijk allemaal prima wat ontslag betekent. De reden dat je deze pagina bezoekt, is waarschijnlijk omdat je ermee te maken hebt of denkt te gaan krijgen. Het is in zo'n situatie wel handig om precies te weten wat ontslag inhoudt, zodat je goed weet wat je rechten zijn en welke stappen je kunt zetten.

Neem zelf liever geen ontslag

Het is belangrijk om te weten dat je zonder goede voorbereiding beter niet zelf ontslag moet nemen, omdat je daarmee je recht op WW kunt verspelen. Je wilt waarschijnlijk een fatsoenlijke ontslagvergoeding, erkenning voor je werk (bijvoorbeeld middels een getuigschrift) en uitzicht op een WW-uitkering. Ook die zaken staan op het spel als je zelf ontslag neemt of verwijtbaar ontslagen wordt.

Ontslagvoorstel van je werkgever

Ga nooit meteen akkoord met een ontslagvoorstel van je werkgever. Vaak is dat niet het beste aanbod dat je kunt krijgen. Je kunt proberen om zelf te onderhandelen met je werkgever, maar wij raden je aan om dit aan een gespecialiseerde arbeidsrechtjurist over te laten. Of je nu voor baanbehoud gaat of voor een nette ontslagregeling.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

020 - 468 9114

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Plan een gratis gesprek in

Wij bellen je kosteloos op een moment dat jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.