Ontslag bestaat niet

Jos de Ridder Jos de Ridder 13 mei 2014 785

Het begrip ontslag bestaat eigenlijk niet. Het woord ‘ontslag’ komt namelijk niet in het wetboek voor. Het beëindigen van een arbeidsrelatie of opzeggen daarvan wel.

Je werkgever mag zonder vooraankondiging een ontslagaanvraag indienen bij het UWV of het kantongerecht. Ontslag neem je, daar heb je geen wetboek bij nodig. Ontslag krijg je niet, je werkgever kan hoogstens van plan zijn om ‘je arbeidsovereenkomst op te zeggen’ of 'om ontbinding van de arbeidsovereenkomst' bij de kantonrechter te verzoeken.

In het dagelijks gebruik snappen we natuurlijk allemaal prima wat ontslag betekent. De reden dat je deze pagina bezoekt, is waarschijnlijk omdat je ermee te maken hebt of denkt te gaan krijgen. Het is in zo'n situatie wel handig om precies te weten wat ontslag inhoudt, zodat je goed weet wat je rechten zijn en welke stappen je kunt zetten.

Neem zelf liever geen ontslag

Het is belangrijk om te weten dat je zonder goede voorbereiding beter niet zelf ontslag moet nemen, omdat je daarmee je recht op WW kunt verspelen. Je wilt waarschijnlijk een fatsoenlijke ontslagvergoeding, erkenning voor je werk (bijvoorbeeld middels een getuigschrift) en uitzicht op een WW-uitkering. Ook die zaken staan op het spel als je zelf ontslag neemt of verwijtbaar ontslagen wordt.

Ontslagvoorstel van je werkgever

Ga nooit meteen akkoord met een ontslagvoorstel van je werkgever. Vaak is dat niet het beste aanbod dat je kunt krijgen. Je kunt proberen om zelf te onderhandelen met je werkgever, maar wij raden je aan om dit aan een gespecialiseerde arbeidsrechtjurist over te laten. Of je nu voor baanbehoud gaat of voor een nette ontslagregeling.

Dit doen wij

✔ 1x bellen jurist;
✔ Check rechtspositie;
✔ Kansen bespreken.

Dit doe je zelf

✘ Check WW-rechten;
✘ Check VSO;
✘ Transitievergoeding;
✘ Strategie bepalen;
✘ Bezwaar maken;
✘ Onderhandelen;
✘ Contact werkgever.


GRATIS

Naar Gratis advies

Dit doet de tool

✔ Check rechtspositie;
✔ Check WW-rechten;
✔ Transitievergoeding;
✔ Bezwaar werkgever;
✔ Bezwaar UWV;
✔ Verweer rechter.

Dit doe je zelf

✘ Check VSO;
✘ Strategie bepalen;
✘ Onderhandelen;
✘ Contact werkgever.


Voor € 99,-

Naar 2. Ontslag online

Reacties