Een relatie op het werk leidt niet snel tot ontslag
In Nederland komen flirts tussen collega’s regelmatig voor. Het CBS concludeerde in 2012 dat rond de 4% van de Nederlandse werknemers een relatie heeft met een collega. Dat gebeurde vooral in de landbouw, financiële dienstverlening en zakelijke dienstverlening veel. Wat zijn je risico’s om je baan kwijt te raken als je een relatie krijgt met een collega?
Volgens arbeidsrechtadvocaat Lennaert de Jong van AKD is het aangaan van een relatie met een collega in principe geen probleem. “Vanuit recht op privacy en recht op persoonlijke levenssfeer ben je vrij om een relatie aan te gaan. Alleen wanneer de verhoudingen op de werkvloer er problematisch door worden, wordt het lastig.”
Hiërarchische relatie
De meeste problemen kan het geven als je een relatie begint met iemand die hiërarchisch onder of boven je valt. Een relatie tussen een directeur of manager en een teamlid ligt bijvoorbeeld gevoelig, omdat dat het werk kan verstoren. Hiervan is ook sprake als je een liefdesrelatie hebt met iemand die jouw werk controleert of die je toestemming moet geven voor bepaalde werkzaamheden. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je als hoofd administratie date met een externe accountant die door je organisatie wordt ingehuurd.
Ajax en Feyenoord
Wat ook kan voorkomen, is een relatie tussen geliefden die werken bij concurrenten. De Jong noemt een zaak uit 1998 over de relatie tussen de algemene directeuren van Ajax en Feyenoord. “Daar was Feyenoord niet blij mee, die vroeg om ontslag van de directeur, wat de rechter heeft toegekend. Je kunt het wel bedenken: aan de keukentafel zal vaak meer besproken worden dan zakelijk gewenst is.” De rechter vond in deze situatie ontslag gegrond, omdat het belang van de organisatie zwaarder woog dan dat van de cliënt. De werkgever kon het ontslag overigens niet zomaar afwikkelen. “Er moest een hoge ontslagvergoeding worden betaald.”
Andere afdeling en geen ontslag
Bij lastige situaties op de werkvloer kiest een rechter volgens De Jong vaak niet voor ontslag. “Als de rechter de indruk heeft dat er een alternatief mogelijk is, zal hij daarom vragen. Bijvoorbeeld iemand op een andere afdeling laten plaatsen. Zeker bij grotere bedrijven is dat vaak mogelijk.”
Gedragsregels zijn lastig
Een organisatie kan zelf een gedragscode maken met daarin afspraken over relaties, zoals het verzoek om te melden dat je een relatie aangaat met een collega. De Jong stelt dat die afspraken zelden concreet worden. “Wij zien zulke regels weinig, en als ze er zijn blijven ze heel algemeen. Het is heel lastig om regels op te stellen, omdat elke zaak zo specifiek is. Je moet goed kunnen onderbouwen dat er een probleem kleeft aan een relatie.”
Niet zomaar ontslagen
De Jong benadrukt dat in Nederland werkgevers hun medewerkers niet zomaar kunnen ontslaan vanwege een relatie op het werk. “Er moet wel echt iets spelen dat impact heeft op de werkvloer, voor er iets over gezegd kan worden.”
Bron: RTL Z