Ontslag door werkweigering

Erwin Crooy Erwin Crooy 14 mei 2024 400

Het thema werkweigering is geen eenduidige kwestie. Het is in ieder geval niet zo dat je baas je meteen kan ontslaan als je niet wilt werken. Er zijn verschillende omstandigheden die meespelen. Wanneer noemen we iets werkweigering? En wat kan er gebeuren als je een specifieke taak niet wilt verrichten? In dit blog lees je er meer over.

Wat is werkweigering?

Als je een arbeidscontract tekent om te werken, gaat dat gepaard met bepaalde verplichtingen en verantwoordelijkheden. Wat er van je verwacht wordt, staat over het algemeen omschreven in de functieomschrijving. Weiger je hardnekkig en herhaaldelijk om die taken uit te voeren? Dan kan dat bestempeld worden als werkweigering. In dat geval zou ontslag wegens werkweigering (ontslaggrond F) van toepassing kunnen zijn.

Maar soms is het niet zo simpel. Je moet in beginsel nagaan of het redelijk is om te weigeren. Als je ergens geen zin in hebt, is dat geen goede reden om een taak af te wijzen. Anderzijds mag je baas niet zomaar veranderen wat jullie hebben afgesproken om het jou ‘moeilijk' te maken. Dit zien wij nogal eens terug als een werkgever eigenlijk tot ontslag wil overgaan, maar daarvoor geen geldige reden heeft.

Onterecht ontslag bij werkweigering

Een aardig praktijkvoorbeeld is dat van een werknemer van een IT-bedrijf. Hij mocht van zijn werkgever thuis werken, maar werd geïnstrueerd om op die dagen wel ononderbroken zijn webcam aan te zetten. Dat weigerde hij te doen. Zijn werkgever ging over tot ontslag wegens werkweigering. Maar in de rechtszaak die de werknemer vervolgens aanspande, bleek dat de rechtbank daar onvoldoende grond voor zag. De computer van de werknemer in kwestie was uitgerust met software die het bedrijf in staat stelde om het verrichte werk te overzien. De verplichting tot het aan laten staan van de webcam was volgens de kantonrechter onnodig en oneerlijk. Om die redenen werd het ontslag nietig verklaard.

Rechten bij werkweigering

Er zijn werkgevers die de het begrip werkweigering inzetten als machtsmiddel. Indien een werknemer niet doet wat er van hem wordt gevraagd, wordt hem werkweigering verweten. Op die manier wordt er eigenlijk misbruik van gemaakt. Echte werkweigering is meestal duidelijk te zien. Maar zelfs dan heb je als werknemer bepaalde rechten. Je baas mag je niet meteen ontslaan als je een taak niet uitvoert. Je hebt altijd recht op een waarschuwing van tevoren en moet de kans krijgen om je gedrag te verbeteren. Te laat komen kan gezien worden als werkweigering. Maar één keer te laat komen is geen reden voor ontslag. Pas als het vaker gebeurt en je na waarschuwingen je gedrag niet verbetert, noemen we het werkweigering.

Wanneer mag je weigeren?

Stel: je baas vraagt je ineens om de toiletten schoon te maken. Kun je dat weigeren? Dat ligt eraan. Kijk eerst goed naar je contract. Staat er duidelijk in wat je moet doen maar wordt er over schoonmaken niet gerept? Dan kun je dat voorzichtig bespreken met je baas. Is je taakomschrijving vaag of staat er wel iets in over schoonmaakwerk? Dan kun je nog steeds zeggen dat je dat liever niet doet. Maar waarschijnlijk moet je het toch doen. Weiger je nog steeds? Zorg dan voor een goede reden. Onthoud: praten is altijd een goed idee!

Dreigend ontslag door werkweigering

Word je verweten werk te weigeren? Dreigt je werkgever met ontslag wegens werkweigering? Neem contact met ons op om te bespreken welke onderhandelingsruimte er is, dan adviseer ik je gratis.

Bel nu met een jurist

Het eerste advies van onze arbeidsjuristen is altijd gratis.

020-4689114 (gratis)

Maandag-donderdag 08:00 - 21:00 u
Vrijdag 08:00 - 20:00 u
Zaterdag-zondag Op afspraak

Buiten openingstijden kun je ons altijd mailen.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.