Ontslag en zwangerschap
"Ik kan toch niet ontslagen worden als ik zwanger ben?" In de praktijk wordt deze vraag me vaak gesteld. Mijn antwoord luidt dan: “Officieel niet, maar er zijn uitzonderingen waardoor het wel kan”. Op welke manier kan je werkgever je dan toch ontslaan?
Wat ik meemaak, is dat veel werkgevers tijdens het bevallingsverlof opeens bedenken dat je tijdelijke vervanger: het allemaal veel beter doet / eigenlijk een stuk leuker is / heeft bewezen dat het werk ook wel zonder jou gedaan kan worden. In bovenstaande zin mag je doorhalen wat in jouw situatie van toepassing is.
Na je zwangerschapsverlof begin je (soms met een licht schuldgevoel over je afwezigheid) weer vol goede moed aan je baan. Hoewel je collega's hun mond nog vol hebben met beschuit met muisjes, laat je werkgever er geen gras over groeien. "Het is beter dat we je dienstverband beëindigen."
Zo'n terugkeer wens je niemand toe, maar het gebeurt helaas regelmatig. De toon is gezet en door de emotionele impact kan de kans op een gezonde samenwerking of afwikkeling heel moeilijk worden. Veel vrouwen ervaren stress en anderen worden er zelfs lichamelijk ziek van. Ga er maar aan staan met zo'n kleintje thuis!
Het College voor de Rechten van de Mens erkent dat ondanks voorlichting en wettelijke plichten van werkgevers, veel vrouwen geconfronteerd worden met discriminatie op het werk vanwege zwangerschap.
Opzegverbod bij zwangerschap
Als zwangere werkneemster heb je wettelijk gezien recht op extra bescherming. Tijdens je zwangerschaps- of bevallingsverlof en tot zes weken daarna, geldt er een opzegverbod. Je werkgever kan je in die periode dus niet ontslaan. Wees je bewust van deze wettelijke bescherming en neem in die periode nooit overhaast of gedwongen een besluit. Als je werkgever je baan wil opheffen in deze periode, dan zal deze je dat wel heel aantrekkelijk moeten maken.
Uitzonderingen bij ontslagbescherming
Het kan gebeuren dat je bedrijf of afdeling wordt opgeheven. Je werkgever kan je bij reorganisatie niet ontslaan tijdens het zwangerschaps- of bevallingsverlof, maar die mogelijkheid is er buiten deze periode wel. Ook bij een faillissement wordt er ook geen rekening gehouden met het opzegverbod en kun je als je zwanger bent toch ontslagen worden.
Bij het aflopen van een tijdelijk contract, heeft je werkgever ook géén verplichting tot verlenging als je zwanger bent (geworden). Je zou wèl een zaak kunnen hebben als je kunt bewijzen dat je tijdelijke contract niet verlengd wordt vanwege je zwangerschap.
Ontslag in de praktijk
Ondanks dat de wettelijke ontslagbescherming goed is uitgedacht, worden zwangere werkneemster toch regelmatig met ontslag geconfronteerd. Ik weet uit eigen ervaring dat de mededeling ten aanzien van dat voorgenomen ontslag meestal tactloos en weinig respectvol gebracht wordt. De werkgever heeft vaak maar één doel en dat is zo snel mogelijk van je af zien te komen.
Oplossing bij ontslag tijdens zwangerschap
Het is op zijn zachtst gezegd niet netjes dat er geprobeerd wordt om je op een kwetsbaar moment de laan uit te sturen. We horen vaak dat het vertrouwen in de werkgever is beschadigd en dat vrouwen die dit meemaken zelf ook graag zo snel mogelijk weg willen. Toch is het belangrijk dat je niet zomaar vertrekt met de eerste regeling die je wordt aangeboden. Je kunt daarmee namelijk je recht op een WW-uitkering verliezen. Omdat je in de meeste gevallen ontslagbescherming geniet, sta je bovendien heel sterk in de onderhandeling ten aanzien van je ontslagvoorwaarden. Denk daarbij onder andere aan een stevige ontslagvergoeding.
Ik kijk in dit soort situaties altijd naar hetgeen jij en je werkgever op de lange termijn voor ogen hebben. Soms zetten we in op baanbehoud, maar in andere gevallen proberen we op een vlotte manier tot een aantrekkelijke ontslagregeling te komen. Juridisch gezien komen we er in 99% van de gevallen in 2 tot 3 weken uit.
Bel nu met een jurist
Ons eerste advies is altijd gratis. Buiten openingstijden kun je een terugbelverzoek indienen of een e-mail sturen.
020-4689114 (gratis)
Maandag - Donderdag | 08:00 - 21:00 u |
Vrijdag | 08:00 - 20:00 u |
Zaterdag - Zondag | Alleen e-mail |