Rechten van werknemer bij reorganisatie en collectief ontslag

Erwin Crooy Erwin Crooy 10 januari 2025 355

Als je als werknemer wordt geconfronteerd met een reorganisatie of collectief ontslag, is het van groot belang om je rechten te kennen. Dit soort situaties kan veel onzekerheid met zich meebrengen, maar de wet biedt gelukkig duidelijke richtlijnen om werknemers te beschermen. In dit blog leg ik uit wat je moet weten en waar je op moet letten.

Wat is een reorganisatie?

Een reorganisatie is een proces binnen een bedrijf waarbij de structuur, functies of werkwijzen worden aangepast om efficiënter te worden, beter te kunnen inspelen op marktveranderingen of kosten te besparen. Vaak betekent het dat functies veranderen, afdelingen samensmelten of banen verdwijnen. Als werknemer kan het voelen alsof je grip verliest op je werkzekerheid.

Toch is het goed om te weten dat reorganisaties niet altijd leiden tot ontslag. Ze kunnen ook kansen bieden op nieuwe functies, doorgroeimogelijkheden of een modernere manier van werken. Bovendien gelden bij een reorganisatie specifieke regels, zoals de verplichting van je werkgever om zorgvuldig te werk te gaan en een sociaal plan op te stellen.

Rechten werknemer bij reorganisatie en collectief ontslag

Wat is collectief ontslag?

Bij een collectief ontslag worden meerdere werknemers tegelijk ontslagen. Dit gebeurt meestal bij een reorganisatie of sluiting van een bedrijfsonderdeel. In Nederland is sprake van collectief ontslag als een werkgever binnen drie maanden minimaal 20 werknemers in één werkgebied wil ontslaan. De Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) verplicht werkgevers om vakbonden en het UWV hiervan op de hoogte te stellen. Dit proces moet zorgvuldig worden uitgevoerd om de rechten van werknemers te waarborgen.

Rechten bij reorganisatie of collectief ontslag

Je bent als werknemer van een Nederlands bedrijf goed beschermd tegen ontslag. Bij een reorganisatie zijn de ontslagregels soepeler, maar heb je nog steeds recht op de volgende regelingen:

Afspiegelingsbeginsel - Bij ontslag vanwege reorganisatie moet de werkgever het afspiegelingsbeginsel toepassen. Dit betekent dat werknemers worden ontslagen op basis van leeftijdscategorieën binnen vergelijkbare functies. Hierdoor worden jongere én oudere werknemers beschermd tegen onevenredige ontslagen.
Overleg met vakbonden en ondernemingsraad - Bij collectief ontslag is de werkgever verplicht om vakbonden en, indien aanwezig, de ondernemingsraad te raadplegen. Deze partijen beoordelen het ontslagplan en adviseren over het sociaal plan. Sociaal plan Een sociaal plan.
Sociaal plan - Een sociaal plan is een document waarin afspraken staan over de gevolgen van een reorganisatie voor werknemers. Denk hierbij aan ontslagvergoedingen, hulp bij het vinden van een nieuwe baan (outplacement) en scholingsbudgetten.
Transitievergoeding - Bij ontslag vanwege reorganisatie of bedrijfseconomische redenen heb je recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als financiële compensatie en om de overgang naar een nieuwe baan te vergemakkelijken.
Beroep doen op herplaatsing - Werkgevers zijn verplicht om te onderzoeken of een werknemer herplaatst kan worden in een andere functie binnen het bedrijf. Dit geldt ook als dit betekent dat er extra scholing nodig is.

Wat kun je doen als werknemer?

Als je wordt geconfronteerd met een reorganisatie of collectief ontslag, is het belangrijk om niet meteen akkoord te gaan met de voorgestelde regelingen. Neem de tijd voor de volgende zaken:

  1. Win juridisch advies in - Bespreek je situatie met een arbeidsjurist of vakbond.
  2. Neem het sociaal plan door - Controleer of de afspraken eerlijk zijn.
  3. Onderhandel over een ontslagvergoeding - Soms kan je betere ontslagregeling uitonderhandelen, zoals een hogere ontslagvergoeding of meer hulp bij herplaatsing.

Laat je niet verrassen

Reorganisaties en collectief ontslag kunnen ingrijpend zijn, maar als werknemer heb je rechten die je beschermen. Heb je vragen over jouw situatie of wil je advies? Neem contact met ons op, dan bespreken we kosteloos je mogelijkheden.

Bel nu met een jurist

Ons eerste advies is altijd gratis. Buiten openingstijden kun je een terugbelverzoek indienen of een e-mail sturen.

020-4689114 (gratis)

Maandag - Donderdag 08:00 - 21:00 u
Vrijdag 08:00 - 20:00 u
Zaterdag - Zondag Alleen e-mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.