Je rechten bij een studiekostenbeding

Jos de Ridder Jos de Ridder 30 oktober 2012 4420

Je volgt een cursus, studie of opleiding op kosten van je werkgever. Helaas wordt je gedurende dat traject ontslagen. Opeens komen er een boel vragen op je af. Bijvoorbeeld over hoe het zit met de kosten voor je opleiding. Er staat je vaag iets van een studiekostenbeding bij. Hoe zit dat eigenlijk?

Wat is een studiekostenbeding?

Voordat je aan de studie begon, heb je met je werkgever afgesproken dat hij deze gedeeltelijk of zelf geheel voor je betaalt. Ook kan er afgesproken zijn, dat als je daar niet meer werkt, je de door je baas gemaakte studiekosten (deels) terug moet betalen. Deze afspraak wordt vaak geregeld in een studiekostenbeding.

De voorwaarden van een studiekostenbeding

Er zijn enkele voorwaarden voor een studiekostenbeding, gebaseerd op de rechtspraak:

  1. Het studiekostenbeding moet schriftelijk zijn overeengekomen en bovendien duidelijk en nauwkeurig omschreven zijn;
  2. Uit het studiekostenbeding moet duidelijk worden hoelang de werkgever voordeel heeft of gaat hebben, doordat je een opleiding of studie hebt gevolgd op zijn of haar kosten;
  3. Het studiekostenbeding moet een glijdende schaal bevatten. Dat betekent dat als de arbeidsovereenkomst langer duurt, de terugbetalingsplicht van de gemaakte studiekosten afneemt. Oftewel: hoe langer de arbeidsovereenkomst duurt, hoe lager de terugbetalingsverplichting is.

Als het beding niet voldoet aan bovengenoemde voorwaarden, dan is er geen geldig studiekostenbeding overeengekomen. In principe ligt deze verantwoordelijkheid bij de werkgever. Je hoeft dan de gemaakte studiekosten niet terug te betalen.

Als je een tijdelijk contract hebt

Over het algemeen hoef je alleen de studiekosten terug te betalen als je zelf ontslag neemt of als je arbeidsovereenkomst eindigt door je eigen toedoen.

Let op de uitzondering!

Er zijn situaties waarin je toch je studiekosten terug moet betalen, ongeacht de reden van de beëindiging van je dienstverband. Het is dan wel een vereiste dat deze verplichting duidelijk en schriftelijk is vastgelegd. De formulering van de terugbetalingsverplichting speelt namelijk een grote rol bij het bepalen of je daar wel of niet verantwoordelijk voor bent.

Heb je advies nodig?

Wij kunnen je telefonisch gratis adviseren over het studiekostenbeding. Bel ons op of laat een terugbelverzoek achter.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een jurist spreken over (dreigend) ontslag? Bel ons dan voor een gratis adviesgesprek.

Bel 020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur
Zaterdag en zondag Gesloten

Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.