Zes tips voor een hogere ontslagvergoeding

Jos de Ridder Jos de Ridder 2 september 2018 11315

Je wordt ontslagen en hebt recht op een transitievergoeding. Onderhandel altijd over de hoogte daarvan! Met deze tips zorg je voor een hogere ontslagvergoeding.

1. Accepteer het eerste voorstel nooit

Het klinkt als een inkopper, maar het komt veel voor. Je werkgever doet je een voorstel voor beëindiging. Daarbij bouwt deze vrijwel altijd ruimte in ter onderhandeling. Als je direct akkoord gaat omdat je tevreden bent (of het erg spannend vindt), dan is dat natuurlijk je goed recht. Maar in vrijwel alle ontslagsituaties zien we dat je daarmee rechten verspeelt of geld laat liggen. Zonde!

2. Verdiep je in je ontslagreden

Als het goed is, ben je op de hoogte van je ontslagreden. Komt die overeen met de werkelijke situatie of lijkt deze wat ver gezocht (of zelfs verzonnen)? Je mag niet zomaar ontslagen worden en in sommige gevallen geldt er zelfs een strict ontslagverbod. Bijvoorbeeld bij ziekte of zwangerschap. Je rechten en onderhandelingsmogelijkheden zijn afhankelijk van de reden van je ontslag. Duik daar dus even in, zodat je jezelf financieel niet tekort doet.

3. Controleer je ontslagdossier

Je mag niet zomaar ontslagen worden in Nederland. Sterker nog, je werkgever zal er in de meeste gevallen alles aan gedaan moeten hebben om je aan het werk te houden. Als je toch geconfronteerd wordt met ontslag, zal je werkgever -afhankelijk van je ontslagreden- moeten kiezen voor de best passende of wettelijk verplichte ontslagprocedure. Als je het niet te bont hebt gemaakt, zal daar een stevig ontslagdossier aan ten grondslag moeten liggen. Je werkgever zal namelijk het UWV en/of een rechter moeten overtuigen van het feit dat je ontslag terecht is. Het komt regelmatig voor dat zo'n ontslagdossier onvolledig of niet goed is bijgehouden. Soms ontbreekt het in zijn geheel. Controleer of dat het geval is, want dat geeft onderhandelingsruimte voor een hogere transitievergoeding.

4. Houd je emoties in toom

Vooral grotere werkgevers hebben ervaring met het ontslaan van personeel. Veel mensen zijn na de aanzegging van hun ontslag geschrokken, verdrietig, boos of teneergeslagen. Je werkgever zou van die emotie gebruik kunnen maken om je ontslag er doorheen te drukken. Wellicht niet op de manier die het beste is voor jou. Over het algemeen is emotie geen goede raadgever. Ook al heb je tijdens de mededeling van je ontslag misschien emotioneel gereageerd: probeer vanaf nu rustig en zakelijk te blijven. Als je werkgever je niet goed kan lezen (de welbekende pokerface), kun je het onderhandelen in jouw voordeel laten uitpakken.

5. Voer een professioneel verweer

Een amateuristisch verweer helpt je niet in je onderhandelingen. Zorg er in ieder geval voor dat je precies weet wat je rechtspositie is. Als je weet dat je ontslag juridisch onterecht is, biedt dat onderhandelingsruimte. Je kunt dat schriftelijk kenbaar maken bij je werkgever.

6. Laat iemand anders onderhandelen

Zie je het niet zitten om zelfstandig je rechtspositie te controleren of de onderhandelingen met je werkgever te voeren? Laat je dan coachen of vertegenwoordigen door een ontslagjurist. Wij analyseren je vaststellingsovereenkomst (VSO), controleren je WW-rechten en berekenen je transitievergoeding. We bespreken je kansen en staan je bij tijdens de onderhandeling. Je laat daarbij een deel aan ons over, of geeft je hele ontslagtraject uit handen. Hiermee verbeter je ongetwijfeld je ontslagvoorwaarden, want werkgevers laten zich door onze inmenging en stuk makkelijker jouw richting op duwen. Vreemde ogen dwingen immers.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.