Thuiswerken in tijden van corona

Erwin Crooy Erwin Crooy 8 april 2020 3529

Praktische tips om vanuit huis te werken

Vrijwel niemand ontkomt aan de gevolgen van de coronacrisis. Ook jij waarschijnlijk niet. In één klap is je hele ritme anders. Iedereen die thuis kan werken doet dat, maar niet iedereen heeft een professionele thuiswerkplek. Waar jij beschikt over een volledig ingericht thuiskantoor, zit een ander mogelijk aan de keukentafel. Er komen een hoop vragen in je op.

Je zal misschien extra uitgaven moeten doen voor een prettige werkplek. Wat moet je werkgever hierin faciliteren? Hoe ga je dat allemaal bolwerken? Als je kinderen hebt moet je naast werknemer tevens juf of meester zijn. Je wilt ze vast ook niet de hele dag op de iPad laten zwerven. Middels dit blog wil ik je helpen duidelijk te krijgen waar je allemaal aan kan en moet denken.

Kosten voor je werkplek thuis

Je zal thuis in ieder geval een goede werkplek moeten hebben waar je je werk zoveel mogelijk ongestoord en geconcentreerd kan doen. Ook zal je werkplek aan de ARBO-eisen moeten voldoen. Je zult dus moeten beschikken over een goed bureau, goede stoel, goede computer en goede internetverbinding. Je werkgever heeft primair de verplichting te zorgen voor een veilige (en gezonde) werkplek. Als dat vanwege de corona-uitbraak noodgedwongen thuis is, dan dient deze de kosten hiervoor te dragen.

Als je al over een goede thuiswerkplek beschikt, dan is dat natuurlijk fijn. Maar als je nog geen goede faciliteiten hebt, kan het aanschaffen daarvan zomaar in de honderden euros lopen. Ook hiervoor geldt dat de kosten van een goede werkplek voor rekening komen van de werkgever (art. 44 Arbowet). Je kunt je werkgever daarop wijzen, omdat deze dat niet altijd uit zichzelf zal doen. Maak hier goede afspraken over met je werkgever en stel je daarin redelijk op.

Thuis omgaan met stress, workload en deadlines

Als je werkzaamheden hebt waarbij je aan deadlines gebonden bent, zal je stressniveau op de proef gesteld worden. Je zal mogelijk een manager achter je vodden aan krijgen die 'uiteraard' begrip heeft voor je thuissituatie, maar wel eist dat je je targets en deadlines haalt alsof er niets aan de hand is. Voorkom dat je vastloopt of opbrandt en geef tijdig bij je werkgever aan dat je niet meer de gewenste output kan leveren, doordat het thuis niet bol te werken is.

Zorg voor duidelijk ‘verwachtingsmanagement’ richting je werkgever, voordat deadlines niet (meer) gehaald kunnen worden. Dit zou een negatieve beoordeling kunnen opleveren en dat wil je voorkomen. 

Ga de dialoog dus aan. Je werkgever dient in ieder geval enig begrip voor de situatie te hebben. De kans dat je (arbeidsrechtelijk) enkel kan worden afgerekend op je output ten tijde van de coronacrisis, is naar mijn mening niet heel groot.

Ontslag door het coronavirus

Je werkgever dient zich te realiseren dat in deze bijzondere tijden samenwerking en afstemming enorm belangrijk zijn. Zorg ervoor dat je werkgever geen aanleiding krijgt voor ontslag ten tijde van corona. Sommige werkgevers zullen de slechte economische omstandigheden tijdens de corona-pandemie aangrijpen om over te gaan tot ontslag op basis van onvoldoende functioneren.

Wordt er bij jou gedreigd met ontslag (al dan niet door corona)? Bel ons even op, dan vertellen we gratis wat je het beste kunt doen.

Bel nu met een jurist

Ons eerste advies is altijd gratis. Buiten openingstijden kun je een terugbelverzoek indienen of een e-mail sturen.

020-4689114 (gratis)

Maandag - Donderdag 08:00 - 21:00 u
Vrijdag 08:00 - 20:00 u
Zaterdag - Zondag Alleen e-mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo

Thuis werken en lesgeven tijdens corona

Het is al een hele opgave om fulltime te werken en daarnaast ook nog de zorg voor je kinderen te hebben. Nu komt daar ook nog eens het thuisonderwijs bij. Als je een alleenstaande ouder bent met een (fulltime) baan, is dat eigenlijk niet meer te doen. Je schakelt constant tussen de rol van ouder, juf en werknemer en dat vergt heel veel tijd en energie. Er zijn op internet tal van adviezen te vinden over hoe je op een praktische manier les kunt geven zonder zelf te verdrinken. Kijk bijvoorbeeld eens op Mijn thuisonderwijs en Juf Maike.

Bekijk het positief

De gehele situatie is voor iedereen even omschakelen, maar je kan uit deze situatie ook iets positiefs halen. Een paar voorbeelden:

  • je bent veel bij je gezin en/of kinderen;
  • je staat niet meer in de file;
  • je hoeft niet meer te haasten naar de school/kinderopvang;
  • je kan je tijd vrijwel geheel zelf indelen;
  • je kan een middagdutje doen als je even moe bent ;-)

Heel veel succes!

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.