Klaar voor een veranderende arbeidsmarkt?

Erwin Crooy Erwin Crooy 10 augustus 2018 3183

Vaak ontbreken de juiste competenties op een snel veranderende arbeidsmarkt. Slechts een kwart van de hoogopgeleiden denkt dat hun werk over tien jaar nog hetzelfde karakter heeft. Zo laat onderzoek van Intermediair zien. Wordt jouw baan niet met uitsterven bedreigd, dan moet je nog uitkijken dat je niet het slachtoffer wordt van de ‘skills gap’.

Het is een bekend gegeven dat beroepen verdwijnen door de technologische ontwikkelingen en dat er ook weer nieuwe functies ontstaan. De snelheid waarmee de arbeidsmarkt nu verandert door de vergaande automatisering, is wel nieuw. “Functies veranderen zo snel dat kandidaten de aansluiting dreigen te verliezen. Voor werkgevers wordt het steeds moeilijker om specifieke functies te vervullen”, aldus Garikai van Weydom, senior research analyst van de Persgroep Employment Solutions.

Nieuwe vaardigheden

De veranderende functies en beroepen vragen vaak om nieuwe vaardigheden. Het is een probleem als medewerkers deze competenties niet bezitten. Uit een in april gehouden onderzoek van Intermediair onder hoogopgeleiden blijkt dat dit probleem nu al optreedt.

Ander werk

Tegen de tweederde van hoogopgeleide werknemers meent dat hun werk er over tien jaar niet meer hetzelfde uitziet. Daarnaast blijkt 80 procent wel eens na te denken over ander werk en de helft daarvan doet dat zelfs vaak tot heel vaak. Meer dan tien procent stelt echter niet of nauwelijks bekend te zijn met de eigen competenties en welke beroepen daarop het beste aansluiten.

Twee tot drie miljoen banen

Volgens Intermediair behoren zo’n twee tot drie miljoen banen tot de ‘uitstervende soort’. De meerderheid daarvan zijn mbo-beroepen (1,3 miljoen fte), maar het gaat ook om veel werk van hoger opgeleiden (0,6 miljoen fte). Automatisering heeft de meeste gevolgen voor de sectoren economie, recht en management. Het gaat naar schatting om zo’n 800.000 fte’s.

Skills gap

Heb jij geluk en dreigt jouw soort werk niet te verdwijnen, dan moet je nog wel uitkijken voor de ‘skills gap’. Er ontstaan ook nieuwe beroepen en bestaande functies veranderen, wat om nieuwe vaardigheden vraagt. Negen procent van de werkgevers heeft vacatures te die ze maar niet kunnen vervullen. Dat was in 2015 nog slechts drie procent. De nieuwe beroepen of functies zijn ook een gevolg van automatisering en vragen om vaardigheden (‘skills’) waarvoor weinig werkenden een opleiding hebben gevolgd of waarvoor die opleiding (nog) niet bestaat. De ‘skills gap’ is de kloof tussen de bestaande en gewenste vaardigheden. Hiervan is vooral sprake bij beroepen in de techniek, industrie, ICT en financiële sector.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.