Concreet voorstel tot verbetering ontslagrecht

Jos de Ridder Jos de Ridder 3 augustus 2012 2601

Enkele weken geleden schreven we over hoe wij denken over de voorgestelde veranderingen ten aanzien van het ontslagrecht. Kort gezegd vonden we dat momenteel schieten met hagel. Kritiek geven is simpel, maar met een concrete tip of oplossing te komen is lastiger. Maar die hebben we!

Het voorstel van het Juridisch Platform om het ontslagrecht te verbeteren bestaat uit de volgende drie overzichtelijke stappen:

1. Preventieve toets vooraf bij het UWV

Het is ondoenlijk om van elke werkgever te vragen een interne procedure te starten. Daar zullen de werkgevers niet serieus mee omgaan, want dat kost ze namelijk teveel tijd en geld. Daarnaast zijn er geen waarborgen dat de procedure eerlijk en transparant verloopt. Het is beter om gebruik te maken van een bestaande, reeds uitgekristalliseerde UWV-procedure die uitstekend voldoet en waar statistisch gezien ook echt wel genoeg ontslagen door vallen. Dat zijn geen ingewikkelde of lange procedures. Ze volstaan en ze zorgen ervoor dat er binnen twee maanden voor beide partijen helderheid is.

2. Wettelijk verankerde compensatieregeling

Enerzijds dient er een suppletieregeling te komen die als een financiële aanvulling op de WW-uitkering kan worden beschouwd zolang de bemiddeling naar een andere baan niet lukt. Anderzijds dient er een ontslagvergoeding te worden betaald voor de meest kwetsbare groepen (oudere werknemers met een slecht arbeidsmarktperspectief).

3. Beroepsprocedure alleen via de rechter

Slechts in de volgende twee gevallen kunnen de partijen naar de rechter.

  1. Als een werkgever het wegens zijn financiële situatie niet eens is dat er een ontslagvergoeding moet worden toegekend;
  2. Als de werknemer het niet eens is met de hoogte van de vergoeding, omdat de werkgever ernstig verwijtbaar is en/of tijdens de UWV-procedure een verkeerde voorstelling van zaken heeft gedaan.

De voordelen op een rij

  • Heldere en eenduidige procedure;
  • Werknemer zijn niet vogelvrij;
  • Behoud van de preventie toets;
  • Ontlasting van de rechterlijke macht;
  • Behoud van ontslagvergoeding voor diegene die het echt nodig hebben.
Wat kunnen wij voor je doen?

Stel dat ons voorstel wordt overgenomen door het nieuwe kabinet. Wat kunnen we dan voor je doen?

  • We blijven natuurlijk het juristenkantoor dat een persoonlijke benadering belangrijk vindt;
  • We helpen je zo snel mogelijk aan een rechtvaardige oplossing;
  • Wij staan je bij: voor, tijdens of na de verplichte hoorzitting.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

020 - 468 9114

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Plan een gratis gesprek in

Wij bellen je kosteloos op een moment dat jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.