Bijna 20% werknemers wisselt graag van werkgever

Jos de Ridder Jos de Ridder 30 maart 2018 2541

Van de Nederlandse werknemers wil 17 procent de huidige werkgever eerder vandaag dan morgen vervangen door een nieuwe werkgever die hun dezelfde functie biedt. Dit is een veel hoger percentage dan de afgelopen twee jaar. Zo laat het jaarlijkse HR Benchmark-onderzoek van HR-dienstverlener Raet onder meer dan 1400 Nederlandse medewerkers zien.

In 2017 wilde nog 11 procent van de werknemers van werkgever ruilen. Er is zelfs bijna sprake van een verdubbeling ten opzichte van 2016, toen 9 procent een werkgeverswissel wel zag zitten. Volgens Ester Koot van Motivaction, dat het onderzoek voor Raet uitvoerde, geeft het aan dat de arbeidsmarkt weer volop in beweging is. Verder vindt 34 procent van de werknemers de kans op een overstap niet groot, maar ook niet klein. Voor bijna de helft (49 procent) is de kans klein of zelfs zeer klein dat ze hun huidige werkgever verlaten voor een soortgelijke baan bij een andere werkgever.

Andere focus HR-professionals

Volgens het onderzoek liggen de wensen van de werknemers niet helemaal op één lijn met de insteek van de HR-professional. De meeste werknemers kijken bij hun keuze voor een baan vooral naar het salaris (55 procent), de reisafstand (40 procent) en de uitdagingen van de nieuwe baan (36 procent). Medewerkers hechten minder belang aan de mate van verantwoordelijkheid (twaalf procent), de mate van autonomie in het werk (tien procent) en de mogelijkheid om thuis te werken (zes procent). HR-professionals proberen de organisatie juist aantrekkelijker te maken via het onder andere bieden van verantwoordelijkheid aan de medewerker (31 procent).

Talent aantrekken of behouden

Uit de Raet HR Benchmark blijkt verder dat 30 procent van de HR-professionals zich richt op het aantrekken van nieuw talent en 32 procent op talentbehoud. 38 procent van de HR-professionals stelt allebei centraal.

Effectief recruitmentbeleid

“Medewerkers hebben dankzij de aantrekkende economie steeds meer keuze uit verschillende vacatures. Zij krijgen meer vertrouwen in de arbeidsmarkt en kijken hierdoor vaker om zich heen”, stelt Martijn Messemaker, hoofd HRM bij Raet. Volgens hem hoeft een vertrekkende medewerker voor de werkgever niet meteen tot stress te leiden, omdat het ook ruimte biedt voor nieuw talent. “Belangrijk hierin is om de organisatie te positioneren als een aantrekkelijk werkgever die rekening houdt met de belangen van medewerkers. Zet in op een effectief recruitmentbeleid en zorg ervoor dat zowel reeds aanwezig als nieuw talent voor de organisatie wil werken”, beveelt Messemaker aan.

Bron: Managersonline.nl

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.