Ziek melden met carnaval?
Deze dagen staat het carnaval weer op het programma. Voor veel mensen dé reden om eens wat dieper in het glaasje te kijken dan gebruikelijk. Hoe erg is het dan als je jezelf daarna ziek meldt omdat je een flinke kater te verwerken hebt?
Ziekmeldingen tijdens carnaval
De feestelijke carnavalsperiode blijkt voor sommige werknemers reden om zich ziek te melden. Het gemiddelde aantal ziekmeldingen dat werkgevers tijdens de carnaval te verwerken krijgen, is namelijk aanzienlijk hoger dan normaal. Veel zuidelijke werkgevers houden rond deze tijd al rekening met minder mensen en stemmen daar zelfs hun productieproces op af. Sommige winkels of bedrijven gaan ook zelfs geheel dicht.
Zonder alle ziekmeldingen over één kam te scheren: sommige ziekmeldingen zijn op zijn minst discutabel. Het ligt er bovendien maar aan of je het terecht vindt dat werkgever opdraait voor jou drinkgelag. Het is sowieso goed om op de hoogte te zijn van de risico's van een (onterechte) ziekmelding. Want in sommige situaties kan die tot problemen leiden en zelfs tot ontslag.
Mogelijke gevolgen van een ziekmelding
1. Je ontvangt geen loon
- In veel arbeidsovereenkomsten is opgenomen dat je over de eerste twee ziektedagen (wachtdagen) geen loon krijgt. Kijk dit daarom eerst na om niet voor verassingen te komen te staan.
2. Je krijgt een spoedcontrole
- Als je je ziek meldt en je werkgever heeft het vermoeden dat dit onterecht is, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziekmelden. De Arbodienst zal dan nagaan of je inderdaad arbeidsongeschikt bent.
- Als je je vaker na het weekend of na een festiviteit ziek meldt, kan dit leiden tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering of arbeidsrelatie. Je riskeert met een goed opgebouwd dossier ontslagen te worden of zelfs ontslag op staande voet te krijgen.
3. De verstandhouding net je baas verslechtert
- Doordat je werkgever of teamleider zijn bedenkingen heeft ten aanzien van jouw ziekmelding, kan dit je carrièrekansen in het bedrijf schaden op negatief beïnvloeden.
Voorkomen is beter dan genezen
Het bespreken van je plannen werkt vaak het beste. Ga je flink stappen? Bespreek dan met je werkgever of het mogelijk is de ochtend vrij te krijgen. Zo kan jij je roes uitslapen en heeft je werkgever, als het goed is, in de middag nog wat aan je. Ook kan je van tevoren een vakantiedag of meerdere vakantiedagen opnemen. Je werkgever kan alleen op basis van ernstige bezwaren het verzoek afwijzen. Als iedereen vrij vraagt moet een bedrijf soms gedwongen dicht en daar kiezen de meeste werkgever niet voor.
Mijn advies: geniet van het feest, maar laat die laatste staan! 🍺