Discriminatie vanwege mijn zwangerschap

Jos de Ridder Jos de Ridder 15 februari 2019 3351

Dertien jaar na de geboorte van haar eerste kind was Sabine (42) stomverbaasd en dolgelukkig met de boodschap dat ze opnieuw zwanger was. Die blijdschap maakte echter snel plaats voor zorgen en machteloosheid, nadat ze het blijde nieuws aan haar baas vertelde.

Sabine's werkgever voelde namelijk weinig meer voor contractverlenging, terwijl ze al in haar derde halfjaarcontract zat en uitzicht had op een vast contract vanwege haar uitstekende functioneren tot dan toe. Ze nam in het geheim een gesprek op met haar baas dat ze vervolgens uitschreef. Daaruit blijkt dat hij aangeeft dat ze het niet persoonlijk moet opvatten en het een louter zakelijke beslissing is. Wat hij kon niet op voorhand weten wie er voor dat kind ging zorgen. Het zal je niet verbazen dat Sabine's arbeidscontract niet verlengd werd en ze werkloos werd.

Onderzoekbureau TNS NIPO peilde in opdracht van het College van de Rechten van de Mens onder ruim duizend zwangere of net bevallen vrouwen wie er te maken hadden gehad met (vermoedelijke) discriminatie. Maar liefst 43% gaf aan geen contractverlenging te hebben gekregen, af te zijn gewezen of ontslagen te zijn vanwege hun zwangerschap. Een schrikbarend hoog aantal.

Ontslagen om mijn baby

Om heel eerlijk te zijn verbaast me dit percentage niet. We krijgen wekelijks telefoontjes van vrouwen die in verwachting zijn of net moeder zijn geworden en met ontslag geconfronteerd worden. Werkgevers blijken plotsklaps niet meer tevreden over prestaties op het werk, ook al waren eerdere functioneringsgesprekken juist positief. Of de invalkracht die tijdens het zwangerschapsverlof bijsprong, blijkt toch beter in de smaak te vallen.

Iedereen weet dat dit niet mag, maar toch gebeurt het. Werkgevers weten dat vrouwen na hun bevalling gevoelig zijn voor psychologische spelletjes. De roze wolk kan vanwege een wisselende hormoonhuishouding eenvoudig doorslaan in het tegenovergestelde. Het gevolg is dat vrouwen eerder kiezen voor hun baby en gezin en om die reden afdruipen met een magere vaststellings­overeenkomst.

De Volkskrant benaderde me om uit de doeken te doen hoe je je wapent tegen dit soort vuile trucs. In het artikel "Zwanger en ineens zonder werk" lees je hoe je jezelf verdedigt op arbeidsrechtelijk gebied.

Hulp bij (dreigend) ontslag

Bel nu met een jurist

Het eerste advies van onze arbeidsjuristen is altijd gratis.

020-4689114 (gratis)

Maandag-donderdag 08:00 - 21:00 u
Vrijdag 08:00 - 20:00 u
Zaterdag-zondag Op afspraak

Buiten openingstijden kun je ons altijd mailen.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.