🫱🏻🫲🏽 Onderhandelen over ontslagvoorwaarden
⏱️ ≤ 4 uur • ⌛ 1-14 dgn • 💶 V.a. € 250 (ex)
Word je ontslagen? Laat ons je ontslagprocedure afhandelen. Wij checken je rechtspositie, bepalen de strategie en onderhandelen met je werkgever. Zo weet je zeker dat je vaststellingsovereenkomst, transitievergoeding, ontslagvergoeding en WW-uitkering geregeld zijn. Zonder stress een maximaal resultaat.
Onderhandelen over ontslag (video)
Als er door je werkgever op ontslag met wederzijds goedvinden wordt aangestuurd, ontvang je vaak een vaststellingsovereenkomst (of beëindigingsovereenkomst). Zo'n ontslagvoorstel is vaak eenzijdig opgesteld en daarom is het raadzaam om het inhoudelijk te laten controleren. Na onderhandeling door een jurist blijkt er vaak veel meer in het vat te zitten!
In deze video legt mr. Jos de Ridder uit wat er in de praktijk gebeurt en hoe wij daarbij kunnen helpen.
Voor wie is deze onderhandeling bedoeld?
'Onderhandel over mijn ontslag' is bedoeld voor werknemers die te maken krijgen met ontslag, zelf eigenlijk ook wel weg willen, maar geen tijd/energie willen steken in het maken van bezwaar of voeren van onderhandelingen. Indien je een vaststellingsovereenkomst hebt gekregen of de volgende punten grotendeels van toepassing zijn, past dit ontslagpakket goed bij je:
Hoe werkt onderhandelen over ontslag?
Het gezegde "Vreemde ogen dwingen" is absoluut van toepassing in een onderhandeling. Als een ervaren arbeidsjurist namens jou het woord voert, is het effect daarvan duidelijk merkbaar. Wij onderhandelen voor jou over de beste voorwaarden, met respect voor de relatie.
Je krijgt voor je gehele ontslagtraject een eigen jurist toegewezen. Geen overdracht van dossiers, doorkiesnummers of ellenlange wachttijden, maar gewoon een mobiel nummer en direct e-mailadres. Hieronder lees je hoe we te werk gaan.
Maak je interesse kenbaar via het aanvraagformulier. Lever indien mogelijk ook je (concept) vaststellingsovereenkomst, arbeidsovereenkomst en loonstrookje aan via het aanvraagformulier of stuur ze na via e-mail of WhatsApp. Geef ook aan op welke momenten je telefonisch bereikbaar bent.
In een telefoongesprek bespreken we je ontslagsituatie, luisteren we naar jouw afwegingen en geven we advies over de route die wij zouden bewandelen. Wij doen je een prijsvoorstel voor het uitbesteden van de onderhandeling en afwikkelen van je ontslagprocedure. Zo weet je van tevoren precies wat je voor onze dienstverlening betaalt. Die kosten kun je in sommige gevallen zelfs door je werkgever laten vergoeden. Indien je ons voorstel accepteert, gaan we direct voor je aan de slag.
Nadat je alle benodigde stukken hebt aangeleverd, kijkt jouw vaste jurist welke verbeteringen er mogelijk zijn t.a.v. vrijstelling van werk, verhogen van je ontslagvergoeding, afzwakken van je concurrentie- of relatiebeding, uitbetalen van je vakantiedagen, verkrijgen van een opleidingsbudget en veiligstellen van je WW-uitkering. Ook je eigen wensen kunnen worden meegenomen. Jullie bepalen samen de definitieve onderhandelingsstrategie.
Je jurist neemt alle communicatie tussen jou en je werkgever uit handen. Hij of zij verzorgt ook de onderhandeling en probeert de beste ontslagvoorwaarden voor jou in de wacht te slepen. Uiteraard zonder risico op een gerechtelijke procedure, met oog voor de arbeidsrelatie en inachtneming van een vlotte afwikkeling. Zodra er nieuws te melden is, neemt de jurist contact met je op.
Na akkoord tussen jou en je werkgever houden we vinger aan de pols om ervoor te zorgen dat je ontslag afgewikkeld wordt zoals afgesproken. Indien nodig, leggen we je uit hoe je een aansluitende WW-uitkering aanvraagt.
Dit kun je van onze arbeidsjurist verwachten
Vragen over onderhandelen bij ontslag
De volgende vragen worden ons regelmatig gesteld door werknemers die een vaststellingsovereenkomst ontvangen hebben en zich afvragen wat er mogelijk is in de onderhandeling.
Wat is mijn rechtspositie bij ontslag?
De mate waarin je kunt onderhandelen wordt in sterke mate bepaald door je rechtspositie. Die wordt allereerst bepaald door de ontslagreden die je werkgever aandraagt en de ontslagprocedure die hij of zij gestart is. Vervolgens is van invloed of je verwijtbaar hebt gehandeld of nalatig bent geweest. Ook speelt mee in hoeverre je werkgever beschikt over een steekhoudend ontslagdossier. Wij kunnen je helpen om je rechtspositie helder te krijgen.
Waarover kun je bij je ontslag onderhandelen?
Je onderhandelingspositie is afhankelijk van de ontslagprocedure die je werkgever heeft ingezet. Bij de toekenning van ontslag via het UWV of de kantonrechter ben je vaak beperkt in de onderhandelingsruimte. Bij ontslag met wederzijds goedvindenmet wederzijds goedvinden (met een vaststellingsovereenkomst), is feitelijk ieder onderdeel van je ontslagvoorstel onderhandelbaar.
Moet ik altijd akkoord gaan met ontslag?
Nee, het is nooit verstandig om direct akkoord te gaan met je ontslag. Als je dit doet, dan ben je volgens het UWV (verkapt) verwijtbaar. Je erkent terecht ontslagen te worden en komt daarin waarschijnlijk niet meer in aanmerking voor een WW-uitkering. Hoe penibel de situatie ook lijkt: ga nooit direct akkoord en neem contact op met een ontslagjurist.
Heb ik recht op een hogere ontslagvergoeding?
Of je in aanmerking komt voor een hogere ontslagvergoeding dan de wettelijke transitievergoeding, ligt aan je rechtspositie en je vaardigheid bij de onderhandeling. Als je werkgever een slechts onderbouwd of zelfs helemaal geen ontslagdossier heeft, pleit dat in je voordeel. Wanneer je werkgever nalatig of verwijtbaar is, heb je wellicht recht op een billijke vergoeding. Vooral bij ontslag met wederzijds goedvinden (via een vaststellingsovereenkomst) levert onderhandeling door een ontslagjurist vaak een hogere ontslagvergoeding op.
Waar moet ik bij de onderhandeling bij mijn ontslag aan denken?
Je kunt bij ontslag middels een vaststellingsovereenkomst feitelijk over ieder onderdeel van je ontslagvoorwaarden onderhandelen. Denk daarbij aan je ontslagvergoeding, vrijstelling van werkzaamheden, het laten vallen van een concurrentiebeding of het afgeven van een positief getuigschrift.