Arbeidsrecht en ontslagrecht
Over onderstaande onderwerpen uit het arbeidsrecht en ontslagrecht worden ons vaak vragen gesteld. Om die reden hebben we er pagina's over geschreven.
Aanzegverplichting werkgever
In 2015 veranderde het arbeidsrecht met de komst van de WWZ. Een onderdeel daarvan was de verplichte aanzegging tot ontslag. Wat betekent de aanzegplicht voor jouw positie en bescherming als werknemer?
Afspiegelingsbeginsel
Bij ontslag wegens reorganisatie of bedrijfseconomische redenen dient het afspiegelingsbeginsel toegepast te worden om de leeftijdsopbouw vóór en na inkrimping gelijk te houden.
Afvloeiingsregeling
De afvloeiingsregeling bij ontslag
Arbeidsvoorwaarden
Wat zijn arbeidsvoorwaarden en waar moet je op letten als ze opgesteld worden?
Beëindiging arbeidsovereenkomst
Ben je op zoek naar een deskundige die je van persoonlijk advies kan voorzien bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst? Dan vind je die bij het Juridisch Platform.
Boventallig
Als je functie komt te vervallen, word je boventallig en heeft je werkgever de mogelijkheid om je te ontslaan. Hoe zit dat precies?
Concurrentiebeding
In de regel is in je arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding opgenomen. Het concurrentiebeding beschermt je werkgever tegen het gegeven dat jij met alle kennis over je bedrijf naar een concurrent kan stappen met schade als gevolg.
Gesubsidieerde rechtsbijstand
Hoewel onze ontslagpakketten erg voordelig zijn, is onze hulp bij ontslag niet gratis (pro deo). Toch kun je, als je weinig verdient, nog aanspraak maken op een tegemoetkoming voor rechtsbijstand. We noemen dit een toevoeging.
Goed werknemerschap
Een medewerker dient zich als goed werknemer te gedragen. Maar wat is dat? We leggen uit wat 'goed werknemerschap' is en staan je juridisch bij waar nodig.
Herplaatsing
Wanneer kom je bij ontslag in aanmerking voor herplaatsing? Daarvoor moet je kijken naar de redelijke termijn en passende functies. We leggen uit hoe het zit.
Ketenregeling
De ketenregeling bepaalt hoeveel tijdelijke contracten er achter elkaar gesloten mogen worden alvorens er een contract voor onbepaalde tijd ontstaat.
Kort geding
Uitgangspunten procedure
- Er is een spoedeisend belang;
- Je komt er samen niet uit;
- Looptijd van 3 - 4 weken;
- Eerst dagvaarding (schriftelijk);
- Dan mondelinge behandeling;
- Hoger beroep is mogelijk.
Officiële waarschuwing
Heb je een officiële waarschuwing gekregen van je werkgever? Als je het daar niet mee eens bent, is het verstandig om daartegen te protesteren. Download het voorbeeld van onze protestbrief en volg onze stappen voor een juridisch verweer.
Ontbinding
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst
Opzegtermijn
Hoe zit het met de opzegtermijn? Dit blijkt voor veel werknemers best een lastig begrip, want we krijgen er veel vragen over. Het is belangrijk dat je de financiële consequenties kent, indien je te maken krijgt met ontslag.
Op non-actief stelling
De dag dat je werkgever je op non-actief stelt of besluit te schorsen blijft je waarschijnlijk voor altijd bij. Die handeling houdt namelijk in dat je (tijdelijk) niet meer mag werken. Hier lees je wanneer je op non-actief mag worden gesteld en wat je eraan kunt doen als dat het geval is.
Ontslagbescherming
Ontslagbescherming betekent dat je niet zomaar ontslagen kan worden. Dat biedt inkomenszekerheid voor zowel werknemers met een vast contract als tijdelijk contract.
Opzegverbod
In sommige gevallen geldt er een opzegverbod. Je werkgever mag je dan niet ontslaan. Bijvoorbeeld als je ziek of zwanger bent. Wanneer nog meer?
Ontslagrecht
De hoofdregels en belangrijkste procedures binnen het ontslagrecht.
Ontslagdossier
Werkgevers beginnen in de regel onopgemerkt met het opbouwen van een ontslagdossier. Hoe weet je dat dit gebeurt? Kun je ontslag nog voorkomen?
Ragetlie-regel
Als je te maken krijgt met ontslag, zou de ragetlie-regel op kunnen duiken. Wat houdt deze regel precies in?
Rechten bij ontslag
Heeft je werkgever je ontslag aangezegd en vraag je je af: 'Wat zijn mijn rechten bij ontslag?' Hier geven we de antwoorden.
Second opinion
Second opinion bij ontslag
Slapend dienstverband
Na twee jaar ziekte, mag je werkgever je ontslaan na uitbetaling van een transitievergoeding. Sommigen ontwijken ontslag via een slapend dienstverband.
Sociaal plan
Een Sociaal Plan is een ontslagregeling waarbij 20 of meer werknemers bij betrokken zijn. Het Sociaal Plan beschrijf de gevolgen van ontslag bij reorganisatie.
Tussentijds opzegbeding
Een tussentijds opzegbeding is een bepaling in je tijdelijke contract waarmee je arbeidscontract tussentijds kan worden opgezegd m.i.v. je opzegtermijn.
Vakantiedagen
Zo rond de vakantieperiode leven er veel vragen rondom het opnemen van vakantie. Wat zijn de rechten en plichten van jou en je werkgever ten aanzien van vakantiedagen?
Vrijstelling van werkzaamheden
Ben je vrijgesteld van werkzaamheden? Een vrijstelling, schorsing of non-actiefstelling zijn vaak een voorbode van ontslag. Wat kun je het beste doen?
Werktijdverkorting is NOW
De regeling Werktijdverkorting is vanwege het coronavirus stopgezet en vervangen door de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).
Verwijtbaar handelen werkgever
Je kunt ontslagen worden wegens (ernstig) verwijtbaar handelen of nalaten. Maar wist je dat je werkgever daar ook van kan worden beschuldigd? Als dat het geval is, zou je bij ontslag recht kunnen hebben op een extra ontslagvergoeding (de billijke vergoeding).
Werken op Koningsdag
Koningsdag is een officiële feestdag, maar het is geen verplichte vrije dag. Het is een wijdverbreid misverstand dat je vrij bent op Koningsdag.
Wet arbeidsmarkt in balans
Per 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) ingetreden. Minister Koolmees hoopt dat werkgevers naar aanleiding van zijn maatregelen vaker arbeidscontracten voor onbepaalde tijd aan willen gaan. Wat staat er in hoofdlijnen in de Wab?
Wettelijke bedenktermijn
Sinds 1 juli 2015 geldt er bij ontslag met wederzijds goedvinden een wettelijke bedenktermijn van 2 weken. Maar langer kan ook. Hoe zit dat nou precies?