De beëindigingsovereenkomst

Indien je werkgever je wil ontslaan, is de kans groot dat je een beëindigingsovereenkomst krijgt aangeboden. De beëindigingsovereenkomst wordt gebruikt om samen met je werkgever de voorwaarden van je ontslag schriftelijk vast te leggen. We leggen uit wat er in zo'n overeenkomst staat, waar je op moet letten en hoe je een beter voorstel krijgt.

Deze begrippen betekenen hetzelfde

De beëindigingsovereenkomst wordt vaak als vaststellingsovereenkomst (VSO) gebruikt. Andere synoniemen zijn beëindigingsvoorstel, ontbindingsvoorstel, ontslagregeling of ontslagvoorstel.

Wat is een beëindigingsovereenkomst?

De beëindigingsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst die dient om met je werkgever afspraken te maken over de beëindiging van je dienstverband. Beëindigingsovereenkomsten worden vaak ingezet bij ontslag met wederzijds goedvinden. Een beëindigingsovereenkomst is pas rechtsgeldig nadat zowel jij als je werkgever de overeenkomst hebben getekend. Vanaf het moment van ondertekening heb je een wettelijke bedenktermijn van twee weken. Daarna zijn de afspraken omtrent je ontslag juridisch bindend en kun je er niet meer op terug komen. Ga dus nooit zomaar akkoord met de eerste beëindigingsovereenkomst die je krijgt aangereikt!

Controleer je vaststellingsovereenkomst

Laat een ontslagjurist gratis controleren of je vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst) alles bevat om juridisch en financieel zo goed mogelijk afscheid te nemen.

Vaststellingovereenkomst

Bereken de hoogte van je transitievergoeding

Ben je benieuwd naar de hoogte van je transitievergoeding? Met onze calculator bereken je die in 15 seconden. Je uiteindelijke ontslagvergoeding kan zelfs nog hoger uitpakken.

Transitievergoeding

Wanneer wordt de beëindigingsovereenkomst ingezet?

Je begint vol goede moed aan een nieuwe baan. Het is even wennen aan nieuw werk, een nieuw pand, nieuwe collega's en een nieuwe werkgever. De kans is groot dat je op een gegeven moment vertrouwd bent en helemaal op je plek zit. Maar soms lukt dat niet. Dat kan vanaf dag één duidelijk zijn, maar ook langer duren. De oorzaak daarvan kan te wijten zijn aan je taken, bedrijfseconomische omstandigheden, aan je collega's of aan je nieuwe baas. Soms is een verstandhouding tussen een werkgever en werknemer simpelweg 'op'. Botsende karakters of of een (heftige) gebeurtenis zijn regelmatig aanleiding voor een werkgever om afscheid te willen nemen van een werknemer.

Indien er weinig juridisch houvast is voor een ontslag, bijvoorbeeld bij gebrek aan een gegronde ontslagreden of een sluitend personeelsdossier, probeert een werkgever ontslag via het UWV of de kantonrechter vaak uit de weg te gaan. Die ontslagprocedures zijn meestal duurder, duren vaak langer en zijn qua uitkomst onzeker. In het geval dat jullie verstandhouding nog redelijk is, ligt ontslag met wederzijds goedvinden voor de hand. En in dat geval komt de beëindigingsovereenkomst om de hoek kijken.

Gratis telefonisch advies over je beëindigingsovereenkomst

Leg je beëindigingsovereenkomst altijd voor aan een arbeidsrechtjurist. Als we je situatie kennen, kunnen we fouten voorkomen en aangeven hoe je tot een beter ontslagvoorstel komt. Dat gebeurt in heldere taal en kost je helemaal niets.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

020 - 468 9114

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. We kunnen in dat tijdsvenster ook chatten via WhatsApp. Buiten openingstijden kun je ons het beste een e-mail sturen.

Chat via WhatsApp
Bel mij terug

Wij bellen je gratis terug op een passend moment.

Inhoud van beëindigingsovereenkomst

Hoewel beëindigingsovereenkomsten inhoudelijk van elkaar kunnen verschillen, is de strekking identiek. Ze behandelt de voorwaarden die je met je werkgever afspreekt over je ontslag en bevat in ieder geval je ontslagreden. Het is voor het behoud van je WW-uitkering van belang dat het initiatief tot ontslag aan de zijde van je werkgever ligt. Daarnaast is het gangbaar om afspraken te maken over de voorgestelde einddatum, de hoogte van je transitievergoeding, de invloed van een eventueel concurrentiebeding en het inleveren van bedrijfseigendommen als een auto, telefoon of laptop. Nadat jullie beide hebben getekend, staat niets ontslag met wederzijds goedvinden nog in de weg.

Je kunt de getekende beëindigingsovereenkomst indienen bij het UWV om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Het UWV toetst of je beëindigingsovereenkomst voldoet aan alle voorwaarden om aansluitend op je ontslag direct WW te ontvangen. De twee belangrijke criteria hiervoor zijn de opgenomen ontslagreden (je moet niet verwijtbaar zijn) en de gehanteerde opzegtermijn (die moet kloppen).

Hulp bij je beëindigingsovereenkomst

Heb je onlangs een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Dan komt er ineens veel op je af. Het kan ook zijn dat je onder druk wordt gezet door je werkgever om te tekenen. Hoe voorkom je dat je rechten verspeelt? En de hoogste ontslagvergoeding krijgt?

Met één van deze ontslagpakketten haal je het meeste uit je beëindigingsovereenkomst. Je kunt het onderhandelen over je ontslagvoorwaarden (deels) uit handen laten nemen door onze arbeidsrechtjuristen. Vaak worden onze kosten vergoed door je werkgever.

Vaststellings Check
⚖️ Check je vaststellings-overeenkomst

Naar dit pakket

Ontslag Coaching
⚖️ Wij coachen je tijdens je ontslag

Naar dit pakket

Ontslag Overname
⚖️ Wij nemen je ontslag uit handen

Naar dit pakket