Geld en ontslag
Ontslag heeft vaak een grote impact op jezelf en je eventuele partner. Buiten het feit dat je zelfvertrouwen wellicht een deuk(je) oploopt en je een periode zonder werk zit, komt een deel van de ontslagen werknemers in de financiële problemen. Welke stappen moet je zetten om ervoor te zorgen dat je geldzaken op orde blijven?

Financiële gevolgen van ontslag

Omdat de huur of hypotheeklasten van onze woningen zo hoog zijn, besteden we het grootste deel van ons inkomen aan wonen. Dat is geen probleem zolang ons inkomen in stand blijft, maar in een ontslagsituatie kan dat een vervelende wending krijgen. Want wat gebeurt er eigenlijk als je ontslagen wordt? Krijg je een transitievergoeding? Heb je recht op een WW-uitkering? En wat als het heel lang duurt voordat je een nieuwe baan vindt?

Eén ding is zeker: ontslag brengt financiële consequenties met zich mee. Vaak zul je het na je ontslag een periode met minder geld moeten kunnen rooien. Het is daarom verstandig om eerst de financiële gevolgen inzichtelijk te maken. De volgende vragen komen vaak naar voren:

  • Heb ik recht op een WW-uitkering?
  • Hoe hoog wordt mijn transitievergoeding?
  • Hoeveel belasting moet ik betalen over mijn transitievergoeding?
  • Is het mogelijk om minder belasting te betalen?

Maak de financiële consequenties van je ontslag inzichtelijk. Het zal je helpen bij het bepalen van uw strategie. Onze ontslagjuristen kunnen je helpen om deze belangrijke vragen te beantwoorden. Wij helpen je de hoogte van de transitievergoeding te bepalen en adviseren je over je kansen op een hogere vergoeding.

Transitievergoeding

De transitievergoeding is een financiële vergoeding waarop een werknemer recht heeft die na een tweejarig dienstverband wordt ontslagen. Deze nieuwe ontslagvergoeding vervangt de kantonrechtersformule. Hij valt financieel vaak lager uit, maar je hebt er wel bijna altijd recht op.

Meer lezen

Kantonrechtersformule

Lees wat het verschil is tussen de kantonrechtersformule en transitievergoeding en bereken gratis de hoogte van je ontslagvergoeding.

Meer lezen

Gouden handdruk

Wat is een gouden handdruk en heb je er recht op bij ontslag? Lees onze tips en leer hoe je de kans op een ontslagvergoeding kunt verhogen.

Meer lezen

Oprotpremie

Wat is een oprotpremie en heb je er recht op bij ontslag? Lees onze tips en leer hoe je de kans op een oprotpremie kunt verhogen.

Meer lezen

Billijke vergoeding

De billijke vergoeding is een vergoeding die je als werknemer kan krijgen bovenop je transitievergoeding. Je komt daarvoor in aanmerking als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen door je werkgever. Maar wanneer is dat het geval?

Meer lezen

WW-uitkering

Welke gevolgen heeft het ontslag voor uw ww-uitkering. Is het ontslag verwijtbaar. Verwijtbaarheid bij ontslag, arbeidsjurist ,rechtshulp en op staande voet

Meer lezen

Emolumenten

Wanneer je werkgever je wil ontslaan, zal deze je wellicht een beëindigingsovereenkomst aanbieden. Financiële vergoedingen worden vaak opgenomen exclusief emolumenten.

Meer lezen

Vakantiedagen

Iedere werknemer in Nederland heeft recht op vakantiedagen. Maar wat gebeurt er met je opgebouwde vakantiedagen als je ontslagen wordt of je dienstverband van rechtswege eindigt? Hier lees je waar je recht op hebt.

Meer lezen

Outplacement

Het kan voorkomen dat je werkgever je na een ontstane situatie confronteert met een ontslagvoorstel. Na je ontslag zul je ook weer verder willen. Het kan daarom verstandig zijn om een outplacementtraject in te gaan.

Meer lezen

Eindafrekening

Na het ontslag maakt je werkgever de eindafrekening op. In de eindafrekening vind je de bedragen terug waar je buiten je salaris recht op hebt.

Meer lezen