💶 Ontslag en geld (vergoeding)

Ontslag heeft vaak een grote impact op jezelf en je eventuele partner. Buiten het feit dat je zelfvertrouwen wellicht een deuk(je) oploopt en je een periode zonder werk zit, komt een deel van de ontslagen werknemers in de financiële problemen. Welke stappen moet je zetten om ervoor te zorgen dat je geldzaken op orde blijven?

Financiële gevolgen van ontslag

Omdat de huur of hypotheeklasten van onze woningen zo hoog zijn, besteden we het grootste deel van ons inkomen aan wonen. Dat is geen probleem zolang ons inkomen in stand blijft, maar in een ontslagsituatie kan dat een vervelende wending krijgen. Want wat gebeurt er eigenlijk als je ontslagen wordt? Krijg je een transitievergoeding? Heb je recht op een WW-uitkering? En wat als het heel lang duurt voordat je een nieuwe baan vindt?

Eén ding is zeker: ontslag brengt financiële consequenties met zich mee. Vaak zul je het na je ontslag een periode met minder geld moeten kunnen rooien. Het is daarom verstandig om eerst de financiële gevolgen inzichtelijk te maken. De volgende vragen komen vaak naar voren:

  • Heb ik recht op een WW-uitkering?
  • Hoe hoog wordt mijn transitievergoeding?
  • Hoeveel belasting moet ik betalen over mijn transitievergoeding?
  • Is het mogelijk om minder belasting te betalen?

Maak de financiële consequenties van je ontslag inzichtelijk. Het zal je helpen bij het bepalen van uw strategie. Onze ontslagjuristen kunnen je helpen om deze belangrijke vragen te beantwoorden. Wij helpen je de hoogte van de transitievergoeding te bepalen en adviseren je over je kansen op een hogere vergoeding.

💶 Transitievergoeding

Werknemers die ontslagen worden, komen in aanmerking voor een transitievergoeding. De hoogte van je transitievergoeding is afhankelijk van de lengte van je dienstverband en je salaris. Hier lees je alles over deze ontslagvergoeding.

Meer lezen

Ontslagvergoeding

Heb ik recht op een ontslagvergoeding? Wat is het verschil tussen een transitievergoeding en ontslagvergoeding? Bereken in 15 seconden de hoogte van je transitievergoeding.

Meer lezen

Kantonrechtersformule

Het is gebruikelijk dat je een werknemer bij ontslag compenseert voor het gemis aan inkomen. De hoogte van een ontslagvergoeding, werd tot 2015 bepaald door de kantonrechtersformule. Tegenwoordig worden de regels van de transitievergoeding gebruikt. Wat zijn de verschillen?

Meer lezen

Gouden handdruk

Wat is een gouden handdruk precies en heb je er recht op bij ontslag? Het begrip kent een tweeledige uitleg. Lees alles over de gouden handdruk en bekijk onze tips om de kans op een ontslagvergoeding te verhogen.

Meer lezen

Belasting

Krijg je binnenkort een transitievergoeding uitgekeerd of heb je al een ontslagvergoeding ontvangen? Dan zul je daar helaas belasting over moeten betalen. Hier lees je wat de fiscale regels zijn in 2024 en hoeveel belasting je moet afdragen.

Meer lezen

Oprotpremie

Dreigt er ontslag? Dan is je misschien een oprotpremie aangeboden. Hier lees je of je daar recht op hebt en of je die ontslagvergoeding kunt verhogen.

Meer lezen

Billijke vergoeding

De billijke vergoeding is een vergoeding die je als werknemer kan krijgen bovenop je transitievergoeding. Je komt daarvoor in aanmerking als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen door je werkgever. Maar wanneer is dat het geval?

Meer lezen

WW-uitkering

Als je op initiatief van je werkgever werkloos raakt vanuit een dienstverband, heb je in de basis recht op een WW-uitkering. Hier lees je welke voorwaarden het UWV stelt om in aanmerking te komen voor WW.

Meer lezen

Emolumenten

Als je werkgever je wil ontslaan, heb je waarschijnlijk recht op een transitievergoeding. Een ontslag wordt vaak afgewikkeld met een vaststellingsovereenkomst. Daarin staan bijvoorbeeld afspraken over financiële vergoedingen en zogeheten emolumenten. Hoe zit dat precies?

Meer lezen

Vakantiedagen

Iedere werknemer in Nederland heeft recht op vakantiedagen. Maar wat gebeurt er met je opgebouwde vakantiedagen als je ontslagen wordt of je dienstverband van rechtswege eindigt? Hier lees je waar je recht op hebt.

Meer lezen

Outplacement

Het kan voorkomen dat je werkgever je na een ontstane situatie confronteert met een ontslagvoorstel. Na je ontslag zul je ook weer verder willen. Het kan daarom verstandig zijn om een outplacementtraject in te gaan.

Meer lezen

Eindafrekening

Bij een ontslag maakt je werkgever de eindafrekening op. Daarin staan financiële vergoedingen waar je nog recht op hebt. Wat valt daaronder en wanneer krijg je die betaald?

Meer lezen

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.