De momenten van ontslag

Je werkgever kan diverse momenten aangrijpen om je arbeidscontract te ontbinden. Dat kan zowel bij een tijdelijk (bepaald) als vast (onbepaald) contract. Hier lees je welke ontslagmomenten veel gekozen worden en wat de gevolgen zijn als je bij ziekte of zwangerschap ontslagen wordt.

Ontslag in een bepaalde periode

Het begrip 'ontslagmoment' is eigenlijk een beetje vreemd. Aan de opzegging van een arbeidscontract ligt feitelijk altijd een reden ten grondslag, in plaats van een moment. Het is wèl zo dat een ontslag altijd in een bepaalde contractperiode (type arbeidsovereenkomst) of op een bepaald moment (samenloop van omstandigheden) plaatsvindt. Er zijn grote groepen werknemers die in dezelfde periode of op hetzelfde moment in hun leven ontslagen worden. Deze mensen hebben vaak dezelfde vragen en uitdagingen. Om die reden hebben we hier een aparte categorie van gemaakt.

Ontslag bij zwangerschap

Een illustratief voorbeeld is ontslag bij zwangerschap. De feitelijk reden voor het ontslag is vaak de komst van een baby, het bijbehorende zwangerschapsverlof en de wens van de moeder in spé om naderhand in deeltijd te gaan werken. Sommige werkgevers vinden dat lastig en enkelen ronduit vervelend. Ondanks het feit dat een zwangere vrouw extra ontslagbescherming geniet in de vorm van een opzegverbod, zijn er toch werkgevers die ze liever kwijt dan rijk zijn. We spreken hier dan ook bewust over ontslag bij zwangerschap en niet over ontslag wegens zwangerschap. Officieel kan een zwangerschap natuurlijk geen ontslagreden zijn, maar officieus is dat het stiekem toch.

Advies over je ontslagmoment

Heb je vragen over de manier waarop of periode waarin je ontslagen bent? Wil je weten of je ontslag wel is toegestaan? Onze arbeidsrechtjuristen luisteren graag naar je, leggen in duidelijke taal uit wat je kansen zijn en geven aan welke stappen je het beste kunt zetten. Dat advies is gratis.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

020 - 468 9114

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen of een appje sturen.

Chat via WhatsApp
Plan een gratis gesprek in

Wij bellen je kosteloos op een moment dat jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Alle ontslagmomenten bij elkaar

Hieronder staan contractvormen en momenten waarvan wij denken dat het nuttig is om te weten welke rechten jij en je werkgever hebben in een ontslagsituatie.

Bij ontslag tijdens je proeftijd verlies je je baan terwijl je nog maar net begonnen bent. In beginsel kun je met onmiddellijke ingang ontslag nemen of ontslagen worden. Er zijn echter wel uitzonderingen.

Naar deze reden

Bij ontslag bij een tijdelijk contract zegt je werkgever je arbeidsovereenkomst voor bepaald tijd op. Sinds de ingang van de WAB gelden er nieuwe regels omtrent verlenging en de transitievergoeding.

Naar deze reden

Bij ontslag bij een vast contract verlies je je baan omdat je werkgever je arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd opzegt. Dat uitgangspunt biedt vaak ruimte voor onderhandeling.

Naar deze reden