De momenten van ontslag

Je werkgever kan je er op ieder moment voor kiezen om je te ontslaan. Of dat slim, ethisch verantwoord of wettelijk is toegestaan, hangt af van je arbeidsovereenkomst en je rechtspositie. Ontslag vindt zowel plaats in de proeftijd, als bij een tijdelijk contract of vast contract. Hier lees je welke gevolgen er zijn als je wordt ontslagen of zelf ontslag neemt.

Ontslag in een bepaalde periode

Het begrip 'ontslagmoment' is eigenlijk een beetje vreemd. Aan de opzegging van een arbeidscontract ligt feitelijk altijd een reden ten grondslag, in plaats van een moment. Het is wèl zo dat een ontslag altijd in een bepaalde contractperiode (type arbeidsovereenkomst) of op een bepaald moment (samenloop van omstandigheden) plaatsvindt. Er zijn grote groepen werknemers die in dezelfde periode of op hetzelfde moment in hun leven ontslagen worden. Deze mensen hebben vaak dezelfde vragen en uitdagingen. Om die reden hebben we hier een aparte categorie van gemaakt.

🤒 Ontslag tijdens ziekte

Een illustratief voorbeeld is ontslag tijdens ziekte of burn-out. Werknemers die arbeidsongeschikt zijn, vormen natuurlijk een kostenpost. Je salaris moet doorbetaald worden en er zal een bedrijfsarts ingeschakeld moeten worden om de situatie ten goede te keren. Dat lukt niet altijd binnen een paar weken. Op het moment dat het erop lijkt dat je langdurig arbeidsongeschikt blijft, willen sommige werkgevers van je af. Dat mag echter niet zomaar, want voor zieke werknemers geldt een opzegverbod. Mocht je ziek zijn wegens je werk, dan kan ontslag met wederzijds goedvinden wel eens een magische oplossing zijn.

👶 Ontslag tijdens zwangerschap

Een ander voorbeeld is ontslag bij zwangerschap. De feitelijk reden voor het ontslag is vaak de komst van een baby, het bijbehorende zwangerschapsverlof of de wens van de moeder in spé om na de bevalling in deeltijd te gaan werken. Sommige werkgevers vinden dat lastig en enkelen ronduit vervelend. Ondanks het feit dat een zwangere vrouw extra ontslagbescherming geniet in de vorm van een opzegverbod, zijn er toch werkgevers die ze liever kwijt dan rijk zijn. We spreken hier dan ook bewust over ontslag bij zwangerschap en niet over ontslag wegens zwangerschap. Hoewel ontslag wegens zwangerschap verboden is, gebeurt dat toch regelmatig.

🌱 Ontslag in je proeftijd

Bij ontslag tijdens je proeftijd verlies je je baan terwijl omdat je zelf ontslag neemt of je werkgever van je af wil. Er worden wel voorwaarden gesteld aan de proeftijd.

Vragen over dit ontslagmoment

  • In welke gevallen is ontslag in de proeftijd toegestaan?
  • Hoe zit het als er geen proeftijd is opgenomen?
  • Klopt de duur van mijn proeftijd wel?
  • Kan ik nog iets doen om mijn ontslag te voorkomen?

Naar dit ontslagmoment

⏱️ Ontslag bij tijdelijk contract

Bij ontslag tijdens een tijdelijk contract verlies je je baan omdat je contract niet wordt verlengd, je zelf ontslag neemt, er een redelijke ontslaggrond is of je wordt ontslagen op staande voet. Afhankelijk van je contract en arbeidsrelatie, is er ruimte voor onderhandeling.

Vragen over dit ontslagmoment

  • Bij welke redenen is ontslag met een tijdelijk contract toegestaan?
  • Hoe zit het met een tussentijds opzegbeding?
  • Kan ik nog iets doen om mijn ontslag te voorkomen?
  • Welke stappen moet ik zetten om geen rechten te verliezen?
  • Kunnen jullie mijn vaststellingsovereenkomst controleren?
  • Kan ik onderhandelen over betere ontslagvoorwaarden?
  • Hoe zorg ik voor een hogere ontslagvergoeding en recht op WW?

Naar dit ontslagmoment

🔗 Ontslag bij vast contract

Bij ontslag tijdens een vast contract verlies je je baan omdat je zelf ontslag neemt, er een redelijke ontslaggrond is of je op staande voet wordt ontslagen. Werknemer met een vast contract zijn goed beschermd, dus waarschijnlijk is er ruimte om te onderhandelen over je ontslagvoorwaarden.

Vragen over dit ontslagmoment

  • Bij welke redenen is ontslag met een vast contract toegestaan?
  • Kan ik nog iets doen om mijn ontslag te voorkomen?
  • Welke stappen moet ik zetten om geen rechten te verliezen?
  • Kunnen jullie mijn vaststellingsovereenkomst controleren?
  • Kan ik onderhandelen over betere ontslagvoorwaarden?
  • Hoe zorg ik voor een hogere ontslagvergoeding en recht op WW?

Naar dit ontslagmoment

Advies over het moment van ontslag

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie. Dat kost je niets en we kunnen meestal meteen aangeven wat je het beste kunt doen.

Weekdag Openingstijden Bereikbaar
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur Tel / e-mail
Zaterdag Onregelmatig E-mail
Zondag Gesloten E-mail

Zijn we op dit moment gesloten? Laat dan een terugbelverzoek achter of stuur ons een e-mail. We nemen dat de eerstvolgende werkdag in behandeling.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.