De procedures bij ontslag
De ontslagprocedure die wordt ingezet hangt af van of je met je werkgever overeenstemming kunt bereiken over de beëindiging van je contract. Als dat zo is, ligt ontslag met wederzijds goedvinden voor de hand. Lukt dat niet, dan wordt afhankelijk van je ontslagreden een ontslagprocedure ingezet bij het UWV of bij de kantonrechter.
Drie ontslagprocedures in Nederland
Waarschijnlijk ben je in de situatie beland waarin je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Je werkgever zal waarschijnlijk proberen om een gezamenlijk een akkoord te bereiken over de beëindigingsvoorwaarden van je ontslag. In de meeste gevallen lukt dit, waardoor je met behulp van een vaststellingsovereenkomst afscheid neemt via ontslag met wederzijds goedvinden. Vaak is dat de snelste ontslagprocedure en berokkent deze de minste schade in de relatie.
Als de onderhandelingen op niets uitlopen, rest het starten van een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter. Met ingang van juli 2015 verplicht het arbeidsrecht dat je werkgever de ontslagroute moet volgen die gekoppeld is aan je ontslagreden. Zowel het UWV als de kantonrechter controleren of er is voldaan aan de regels die gelden voor de beëindiging van je arbeidsovereenkomst.
✅ Je komt er WEL uit
Wij raden altijd aan om eerst te proberen om uit elkaar te gaan op basis van wederzijds goedvinden. Een jurist kan je helpen met de onderhandeling en het opstellen of aanpassen van de vaststellingsovereenkomst die je van je werkgever hebt ontvangen. Daarin stel je onder andere vast wanneer je stopt met werken, hoeveel vakantiedagen er uitbetaald worden, welke ontslagvergoeding daar tegenover staat en of er een concurrentiebeding geldt. Je hebt wettelijk gezien een bedenktermijn van 14 dagen om erop terug te komen.
❌ Je komt er NIET uit
Als jullie er niet uit komen, kan je werkgever een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter starten. De te volgen procedure hangt af van je ontslagreden. Bij ontslag wegens bedrijfsconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid kan bij het UWV een ontslagvergunning aangevraagd worden. Bij overige ontslagredenen (of een combinatie daarvan) kan je baas de kantonrechter vragen om ontbinding. Dit kan ook bij tijdelijke contracten die niet tussentijds opgezegd kunnen worden.
🤝 Ontslag met wederzijds goedvinden
Mijn werkgever wil me ontslaan met wederzijds goedvinden. Ik heb een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst ontvangen. We gaan onderhandelen over mijn ontslagvoorwaarden.
Dit leer je over deze procedure:
- Wanneer mag wederzijds goedvinden?
- Kan ik mijn ontslag nog voorkomen?
- Kan mijn concurrentiebeding eruit?
- Heb ik recht op de transitievergoeding?
- Hoe verhoog ik mijn ontslagvergoeding?
- Hoe stel ik mijn WW-uitkering veilig?
🏢 Ontslag via het UWV
Mijn werkgever wil me ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid en heeft een ontslagvergunning bij het UWV of de ontslagcommissie aangevraagd. Ontslag met wederzijds goedvinden lijkt (nog) niet mogelijk.
Dit leer je over deze procedure:
- Wanneer mag ontslag via het UWV?
- Kan ik mijn ontslag nog voorkomen?
- Hoe beoordeelt het UWV de aanvraag?
- Heb ik recht op een transitievergoeding?
- Kan mijn ontslagvergoeding hoger?
- Hoe stel ik mijn WW-uitkering veilig?
⚖️ Ontslag via de kantonrechter
Mijn werkgever wil me ontslaan via de kantonrechter. Hij heeft daartoe één of meerdere ontslagredenen aangevoerd en een verzoekschrift ingediend. Ontslag met wederzijds goedvinden lijkt (nog) niet mogelijk.
Dit leer je over deze procedure:
- Wanneer mag ontslag via de rechter?
- Kan ik mijn ontslag nog voorkomen?
- Hoe beoordeelt de rechter het verzoek?
- Heb ik recht op een transitievergoeding?
- Kan mijn ontslagvergoeding hoger?
- Hoe stel ik mijn WW-uitkering veilig?
Advies over je ontslagprocedure
Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie, dan kunnen we het snelst beoordelen wat in jouw geval verstandig is. Dat kost je niets, want ons eerste advies is altijd gratis.