⚖️ De procedures bij ontslag

Waarschijnlijk ben je in de situatie beland waarin jij of je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Als die wens eenmaal is uitgesproken, wil je waarschijnlijk weten wat je rechtspositie is. Om vervolgens je ontslag vlot en tegen de beste voorwaarden af te wikkelen. Maar hoe weet je welke ontslagprocedure voor jou het beste uitpakt? Hieronder lees je welke procedures het Nederlandse arbeidsrecht kent en wanneer ze toegepast worden.

Werknemers van Nederlandse bedrijven zijn goed beschermd tegen ontslag. In de basis moet er een geldige ontslagreden én een deugdelijk onderbouwd ontslagdossier zijn aangelegd om je te kunnen ontslaan. In de praktijk ontbreekt het daar vaak aan. Bijvoorbeeld omdat er plotseling iets is gebeurd, de HR-afdeling niet goed functioneert of een arbeidsrelatie langzaam in het slop is geraakt. Daar heeft de wetgever een oplossing voor bedacht door de mogelijkheid te bieden om je ontslag samen met je werkgever te regelen. De kernvraag bij een voorgenomen ontslag is dan ook: Ben je in staat om samen met je werkgever tot een akkoord te komen over de voorwaarden van je ontslag?

Iedere ontslagreden

Wederzijds goedvinden

Indien je overeenstemming kunt bereiken over de voorwaarden van je ontslag, ligt ontslag met wederzijds goedvinden voor de hand. Dat is in Nederland de meest gebruikte procedure vanwege de zekere uitkomst, de behartiging van beide partijen en de korte doorlooptijd. Er is alleen een vaststellings­overeenkomst voor nodig waarin je opschrijft waarom je ontslagen wordt en onder welke voorwaarden je afscheid neemt.

Ontslagreden A of B

Via het UWV

Is jullie arbeidsrelatie beschadigd of mislukt de onderhandeling over wederzijds goedvinden? Dan kan je werkgever twee alternatieve routes nemen. In geval van ontslag om bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid kan hij een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen. Het UWV controleert of er aan alle regels voldaan is om je te mogen ontslaan. Zo niet, dan blijft je dienstverband gewoon intact.

Ontslagreden C t/m I

Via de kantonrechter

Is jullie arbeidsrelatie beschadigd, de onderhandeling over wederzijds goedvinden mislukt of één van de overige ontslagredenen in het spel? Dan kan je werkgever om ontbinding via de kantonrechter vragen. Dit kan ook bij tijdelijke contracten zonder tussentijds opzegbeding of als het UWV geen ontslagvergunning verleent. De rechter toetst de onderbouwing en of het ontslag te voorkomen was.

Bij dringende reden

Op staande voet

Ontslag op staande voet de meest extreme vorm om een arbeidscontract te verbreken en eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Het is vrijwel nooit een bewust gekozen ontslagprocedure, maar een laatste redmiddel van een werkgever. Ontslag op staande voet is alleen toegestaan als er een dringende reden aan ten grondslag ligt die bewezen kan worden én het het ontslag onverwijld (meteen) gegeven is.

🤝 Ontslag met wederzijds goedvinden

Mijn werkgever wil me ontslaan met wederzijds goedvinden. Ik heb een vaststellings­overeenkomst of beëindigingsovereenkomst ontvangen. We gaan onderhandelen over mijn ontslagvoorwaarden.

Dit leer je over deze procedure:
  • Wanneer mag wederzijds goedvinden?
  • Kan ik mijn ontslag nog voorkomen?
  • Kan mijn concurrentiebeding eruit?
  • Heb ik recht op de transitievergoeding?
  • Hoe verhoog ik mijn ontslagvergoeding?
  • Hoe stel ik mijn WW-uitkering veilig?

Naar deze ontslagprocedure

🏢 Ontslag via het UWV

Mijn werkgever wil me ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid en heeft een ontslagvergunning bij het UWV of de ontslagcommissie aangevraagd. Ontslag met wederzijds goedvinden lijkt (nog) niet mogelijk.

Dit leer je over deze procedure:
  • Wanneer mag ontslag via het UWV?
  • Kan ik mijn ontslag nog voorkomen?
  • Hoe beoordeelt het UWV de aanvraag?
  • Heb ik recht op een transitievergoeding?
  • Kan mijn ontslagvergoeding hoger?
  • Hoe stel ik mijn WW-uitkering veilig?

Naar deze ontslagprocedure

⚖️ Ontslag via de kantonrechter

Mijn werkgever wil me ontslaan via de kantonrechter. Hij heeft daartoe één of meerdere ontslagredenen aangevoerd en een verzoekschrift ingediend. Ontslag met wederzijds goedvinden lijkt (nog) niet mogelijk.

Dit leer je over deze procedure:
  • Wanneer mag ontslag via de rechter?
  • Kan ik mijn ontslag nog voorkomen?
  • Hoe beoordeelt de rechter het verzoek?
  • Heb ik recht op een transitievergoeding?
  • Kan mijn ontslagvergoeding hoger?
  • Hoe stel ik mijn WW-uitkering veilig?

Naar deze ontslagprocedure

👞 Ontslag op staande voet

Mijn werkgever wil me op staande voet ontslaan. Hij heeft een dringende reden medegedeeld en de kans is aanwezig dat hij gelijk heeft. Ontslag met wederzijds goedvinden lijkt niet (meer) mogelijk.

Dit leer je over deze procedure:
  • Wanneer mag ontslag op staande voet?
  • Kan ik mijn ontslag nog voorkomen?
  • Wat zijn dringende redenen?
  • Heb ik recht op een transitievergoeding?
  • Kan ik mijn WW-uitkering veiligstellen?

Naar deze ontslagprocedure

Advies over je ontslagprocedure

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie, dan kunnen we het snelst beoordelen wat in jouw geval verstandig is. Dat kost je niets, want ons eerste advies is altijd gratis.

020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden Bereikbaarheid
Maandag-Donderdag 08:00 - 21:00 u Telefoon / Mail
Vrijdag 08:00 - 20:00 u Telefoon / Mail
Zaterdag-Zondag Op afspraak Mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.