De procedures bij ontslag

Je ontslagprocedure hangt af van het feit of je met je werkgever overeenstemming kunt bereiken over de beëindiging van je arbeidsovereenkomst. Als dat zo is, ligt ontslag met wederzijds goedvinden voor de hand. Lukt dat niet, dan wordt afhankelijk van je ontslagreden een ontslagprocedure ingezet bij het UWV of bij de kantonrechter.

Verschillende ontslagprocedures

Waarschijnlijk ben je in de situatie beland waarin je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Je baas kan proberen om gezamenlijk een akkoord te bereiken over de beëindigingsvoorwaarden van je ontslag. Als dit lukt, kun je met een vaststellingsovereenkomst afscheid nemen via ontslag met wederzijds goedvinden. Vaak is dat de snelste oplossing en berokkent deze de minste schade in de relatie.

Als dat niet lukt, rest het starten van een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter. Met ingang van juli 2015 is de te volgen ontslagroute gekoppeld aan je ontslagreden. Zowel het UWV als de kantonrechter controleren of er is voldaan aan de regels die gelden voor de beëindiging van je arbeidsovereenkomst. Ze voeren een preventieve toets uit, beoordelen of er een redelijke grond voor het ontslag is en of er nog mogelijkheden tot herplaatsing zijn.

✅ Je komt er WEL uit

Wij raden altijd aan om eerst te proberen om uit elkaar te gaan op basis van wederzijds goedvinden. Een jurist kan je helpen met de onderhandeling en het opstellen of aanpassen van de beëindigingsovereenkomst die je van je werkgever hebt ontvangen. Daarin stel je onder andere vast wanneer je stopt met werken, hoeveel vakantiedagen er uitbetaald worden, welke ontslagvergoeding daar tegenover staat en of er een concurrentiebeding geldt. Je hebt wettelijk gezien een bedenktermijn van 14 dagen om erop terug te komen.

❌ Je komt er NIET uit

Als jullie er niet uit komen, kan je werkgever een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter starten. De te volgen procedure hangt af van je ontslagreden. Bij ontslag wegens bedrijfsconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid kan bij het UWV een ontslagvergunning aangevraagd worden. Bij overige ontslagredenen (of een combinatie daarvan) kan je baas de kantonrechter vragen om ontbinding. Dit kan ook bij tijdelijke contracten die niet tussentijds opgezegd kunnen worden.

Advies over je ontslagprocedure

Elke ontslagprocedure vraagt om een andere aanpak. Hoe je moet reageren is dus afhankelijk van ontslagroute die (veelal) door je werkgever is ingezet. We raden in iedere procedure aan om je werkgever schriftelijk te informeren over het feit dat je het oneens bent met je ontslag en beschikbaar blijft voor werk.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Onze arbeidsrechtjuristen luisteren graag naar je, leggen in duidelijke taal uit wat je kansen zijn en geven aan welke stappen je het beste kunt zetten. Dat advies is gratis.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

020 - 468 9114

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Je kunt ook chatten met mr. Jos de Ridder via WhatsApp. Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Chat via WhatsApp
Bel mij terug

Wij bellen je gratis terug op een passend moment.

Alle ontslagprocedures op een rij

Hieronder staan alle ontslagprocedures opgesomd die het ontslagrecht kent. Daarbij is ontslag met wederzijds goedvinden verreweg het populairst vanwege de toepasbaarheid, de goede mogelijkheid tot onderhandelen en korte doorlooptijd.

Uitgangspunten

 • Komt er WEL uit;
 • Onderhandeling;
 • Bij iedere reden;
 • Bij arbeidsconflict;
 • Duur: 2 - 4 weken.
Naar deze procedure

Uitgangspunten

 • Komt er NIET uit;
 • Vergunning;
 • Reorganisatie;
 • Langdurige ziekte;
 • Duur: 4 - 6 weken.
Naar deze procedure

Uitgangspunten

 • Komt er NIET uit;
 • Beschikking;
 • Persoonlijk;
 • Overige redenen;
 • Duur: 6 - 9 weken.
Naar deze procedure