Een goede ontslagregeling

Voorbeeld vaststellingsovereenkomst ontslagregeling

Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren beëindigd worden. Afhankelijk van de ontslagreden, kan je werkgever om ontbinding vragen bij de kantonrechter, toestemming vragen aan het UWV óf in samenspraak met jou tot een passende ontslagregeling komen.

Wat is een ontslagregeling?

Een ontslagregeling is een schriftelijke regeling tussen jou en je werkgever waarin alle zaken rondom je ontslag zijn vastgelegd. De belangrijke onderdelen uit een ontslagregeling zijn je ontslagreden, je recht op een WW-uitkering, de geldende opzegtermijn en de transitievergoeding. De afspraken leg je vast in een vaststellingsovereenkomst.

Wat zijn de voordelen van een ontslagregeling?

Een goede ontslagregeling biedt voordelen voor jou en je werkgever. Zo kunnen jullie beide over de inhoud onderhandelen. Bovendien leidt de uitkomst altijd tot ontslag, in tegenstelling tot het oordeel van het UWV of de kantonrechter. Ontslag met een vaststellingsovereenkomst is bovendien snel geregeld.

Wat staat er in een ontslagregeling?

In een ontslagregeling staat hoe je ontslag wordt afgewikkeld. Een vaststellingsovereenkomst bevat in ieder geval je ontslagreden, de geldende opzegtermijn, de transitievergoeding en de einddatum van je dienstverband. Meestal staan er ook afspraken in omtrent vrijstelling van werk, vakantiedagen, bedrijfseigendommen, concurrentiebeding en aanvullende vergoedingen.

Kan ik onderhandelen over mijn ontslagregeling?

Zeker weten, dat moet je absoluut doen. Vaak is een eerste ontslagregeling vooral opgesteld vanuit het belang van je werkgever. Na onderhandeling pakken de voorwaarden vrijwel altijd beter voor je uit. Vooral het initiatief tot ontslag, je recht op een WW-uitkering en de hoogte van je ontslagvergoeding verdienen aandacht.

Controleer je vaststellingsovereenkomst

Laat een ontslagjurist gratis controleren of je vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst) alles bevat om juridisch en financieel zo goed mogelijk afscheid te nemen.

Vaststellingovereenkomst

Bereken de hoogte van je transitievergoeding

Ben je benieuwd naar de hoogte van je transitievergoeding? Met onze calculator bereken je die in 15 seconden. Je uiteindelijke ontslagvergoeding kan zelfs nog hoger uitpakken.

Transitievergoeding

Gratis advies over je ontslagregeling

Is je onlangs een ontslagregeling aangeboden? Verzeker jezelf ervan dat de regeling ook jouw belangen behartigt! Onze onafhankelijke juristen leggen in duidelijke taal uit welke stappen je het beste kunt zetten. Dat kost je niets.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een jurist spreken over (dreigend) ontslag? Bel ons dan voor een gratis adviesgesprek.

Bel 020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur
Zaterdag en zondag Gesloten

Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Het UWV en de ontslagregeling

Een goede ontslagregeling geeft recht op een aansluitende WW-uitkering. Het UWV toetst of je vaststellingsovereenkomst aan hun eisen voldoet. De volgende vragen worden of vaak over het UWV en de WW gesteld.

Hoe werkt ontslag via het UWV?

Ontslag via het UWV is een ontslagprocedure die gevolgd kan worden bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid. Met een ontslagregeling kunnen jij en je werkgever deze strenge en langdurige procedure voorkomen. Vaak biedt een vaststellingsovereenkomst voordelen voor beide partijen.

Hoe beoordeelt het UWV je ontslagregeling?

Als je een ontslagregeling treft, heb je hopelijk aansluitend een nieuwe baan. Mocht je nog geen nieuw werk hebben gevonden, kun je bij het UWV een WW-uitkering aanvragen. Het UWV zal controleren of de opzegtermijn en ontslagreden in je getekende vaststellingsovereenkomst recht geven op WW.

Hoe geeft een ontslagregeling recht op WW?

Het UWV stelt de volgende voorwaarden aan een WW-uitkering:

  1. Je ontslagreden moet neutraal geformuleerd zijn;
  2. Je werkgever moet het initiatief tot ontslag genomen hebben;
  3. Je mag niet verwijtbaar ontslagen worden;
  4. Er mag geen dringende reden voor je ontslag zijn;
  5. De geldende opzegtermijn moet gehanteerd zijn.
Wanneer ben ik verwijtbaar werkloos?

Voor het UWV is het belangrijk dat het initiatief tot het ontslag aan de zijde van je werkgever ligt. Daarnaast mag er geen sprake zijn van een dringende reden. Als dat beide klopt, wordt je niet verwijtbaar werkloos. Het UWV toetst ook de opzegtermijn in je vaststellingsovereenkomst.

Welke opzegtermijn moet mijn ontslagregeling bevatten?

Het UWV zal controleren of er in je vaststellingsovereenkomst rekening is gehouden met de opzegtermijn die in je arbeidsovereenkomst of cao is vermeld. Is dat niet het geval, dan gaat je uitkering niet op je ontslagdatum in. Je kunt dan te maken krijgen met een inkomensgat.

Gratis advies bij je ontslagregeling

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie. Dat kost je niets en we kunnen meestal meteen aangeven wat je het beste kunt doen.

Weekdag Openingstijden Bereikbaar
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur Tel / e-mail
Zaterdag Onregelmatig E-mail
Zondag Gesloten E-mail

Zijn we op dit moment gesloten? Laat dan een terugbelverzoek achter of stuur ons een e-mail. We nemen dat de eerstvolgende werkdag in behandeling.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.