Over mr. Jos de Ridder
Ik ben sinds de oprichting van het Juridisch Platform in 2004 werkzaam als directeur en jurist arbeidsrecht. Voorafgaand aan mijn juridische carrière heb ik echter ervaring opgedaan in zowel de zakelijke wereld als in die van het maatschappelijk werk.
Contactgegevens
Ik ben telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Buiten openingstijden kun je me een e-mail of WhatsApp-bericht sturen. Het kan wel zijn dat ik dan iets later reageer.
Gevolgde opleiding
Ik studeerde van 1992 t/m 1998 Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Sinds 1575 is dit één van Europa's meest vooraanstaande onderzoeksuniversiteiten. In Leiden voltooide ik de specialisatie Civiel recht. In die masteropleiding werd uitgebreid aandacht besteed aan de belangrijkste pijlers zoals het Overeenkomstenrecht, Goederenrecht en Aansprakelijkheidsrecht. Naast de theoretische kant, was er ook ruimte voor de praktische uitwerking in actieve werkgroepen zoals het practicum en het privatissimum.
Opgedane werkervaring
Na mijn studie ging ik aan de slag als Sales en Marketingmanager bij Centa Computeropleidingen. Destijds een vooruitstrevend bedrijf dat zich toelegde op het organiseren van computercursussen voor senioren in Nederland. Mede door mijn inbreng kon dit bedrijf zich ontwikkelen tot een landelijk opleidingsinstituut.
Ondanks het plezier dat ik aan dit werk beleefde, ontstond bij mij de wens om meer bij te dragen op het sociaal-menselijke vlak. Ik kon die wens in daden omzetten door mij twee jaar in te zetten voor de opvang van vluchtelingen bij het COA. Als Begeleider Asielzoekers keerde mijn oude roeping terug: het verlenen van juridische hulp aan mensen die zich in een verzwakte (machts)positie bevinden.
Mijn rol in het Juridisch Platform
In 2004 richtte ik samen met Erwin Crooy het Juridisch Platform op. We hadden als doel om werknemers op een laagdrempelige en betaalbare manier bij te staan bij arbeidsrechtelijke kwesties. Het gebeurde in onze ogen te vaak dat werknemers onvoldoende geïnformeerd werden en niet kregen waar ze recht op hadden.
Werknemers die met ontslag geconfronteerd worden willen eigenlijk allemaal snel weten waar ze aan toe zijn. De vervolgstap is (vaak) juridisch advies over de aanpak, onderhandeling en afwikkeling. Ik sta mensen graag bij met mijn juridische kennis en ervaring op het gebied van ontslagrecht, zodat ze weer snel vooruit kunnen kijken. Daarbij begeleid ik op een persoonlijke wijze en geef ik altijd een praktisch ontslagadvies op maat.
Media en publicaties
Af en toe word ik door de media benaderd om input te leveren over arbeidsrechtelijke kwesties, met name op het gebied van ontslag. Zo werkte ik al mee aan items in het AD, Metro en De Volkskrant. Bij Media lees je er meer over.
Daarnaast schrijf ik op onregelmatige basis over zaken die me opvallen in de praktijk. Hieronder tref je onze meest recente blogartikelen aan.

Ontslag bij grensoverschrijdend gedrag
De laatste jaren staat grensoverschrijdend gedrag steeds vaker in de schijnwerpers. Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te bieden en moeten adequaat optreden bij meldingen van ongepast gedrag. Maar wanneer is ontslag gerechtvaardigd? Welke bewijslast geldt? En hoe wegen rechters proportionaliteit mee bij dergelijke zaken?
Grensoverschrijdend gedrag
Rechten van werknemer bij reorganisatie en collectief ontslag
Als je als werknemer wordt geconfronteerd met een reorganisatie of collectief ontslag, is het van groot belang om je rechten te kennen. Dit soort situaties kan veel onzekerheid met zich meebrengen, maar de wet biedt duidelijke richtlijnen om werknemers te beschermen. In dit blog leg ik uit wat je moet weten over je rechten bij een reorganisatie of collectief ontslag.
Rechten bij reorganisatie
Omzetten van ontslag op staande voet?
Je werkgever dreigt je (voorwaardelijk) op staande voet te ontslaan. Maar hij stelt als alternatief ontslag met wederzijds goedvinden voor. Is dat toegestaan? In dit blog behandelen we voorkomende situaties met bijbehorende voorwaarden, gevolgen en risico's.
Op staande voet omzetten