Opletten bij arbeidsvoorwaarden

Wat zijn arbeidsvoorwaarden en waar moet je op letten als ze opgesteld worden?

Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

Er zijn primaire arbeidsvoorwaarden en secundaire arbeidsvoorwaarden. Beiden zijn samen te vatten onder: voorwaarden waarop je werkt. Deze spreek je af met je werkgever en je zet ze op papier in je arbeidsovereenkomst. Bij de primaire arbeidsvoorwaarden spreek je zaken af zoals de duur van je contract, het salaris en de vakantiedagen. Daarnaast - secundair - kun je nog extra zaken afspreken, zoals het volgen van een opleiding, een auto van de zaak of extra vakantiedagen. Ook moeten jij en je werkgever rekening houden met de wet en wellicht met de CAO (als die voor je branche is afgesproken).

Dreigend ontslag

Heb je te maken met (dreigend) ontslag? Dan is het belangrijk om te weten dat je werkgever je niet zomaar kan ontslaan. Je werkgever zal ten eerste een goede ontslagreden moeten hebben. Deze zal daarna een ontslagprocedure in gang moeten zetten om je echt te kunnen ontslaan. Dat spreek je meestal niet af bij de arbeidsvoorwaarden. Wat wel invloed heeft, is de opzegtermijn die in je arbeidsvoorwaarden staat.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Vaak zal je werkgever proberen om een ontslagprocedure te voorkomen. Hij wil het dienstverband dan met wederzijds goedvinden beëindigen. Dit doet je werkgever door je een ontslagvoorstel, een zogenaamde vaststellings­overeenkomst aan te bieden.

Heb je een ontslagvoorstel ontvangen?

Heb je een ontslagvoorstel, beëindigingsovereenkomst of ontslagbrief ontvangen? Dan kan het zijn dat je werkgever je onder flinke druk zet om akkoord te gaan met je ontslag. Doe dat nooit direct! Je werkgever moet je de tijd gunnen om juridisch advies in te winnen. Maak van deze tijd gebruik en laat je vrijblijvend door onze juristen adviseren.

Bel nu met een jurist

Het eerste advies van onze arbeidsjuristen is altijd gratis.

020-4689114 (gratis)

Maandag-donderdag 08:00 - 21:00 u
Vrijdag 08:00 - 20:00 u
Zaterdag-zondag Op afspraak

Buiten openingstijden kun je ons altijd mailen.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.