Boventallig en ontslag
Als je functie komt te vervallen, word je boventallig en heeft je werkgever de mogelijkheid om je te ontslaan. Hoe zit dat precies?
Boventalligheid kan het gevolg zijn van slechte bedrijfsresultaten. Je werkgever kan dan besluiten om te besparen door afscheid te nemen van personeel. Het kan ook zijn dat je werkgever bepaalde bedrijfsprocessen optimaliseert, met als gevolg dat je boventallig wordt. Boventalligheid kan tevens het gevolg zijn van een fusie of bedrijfsovernames.
Wat gebeurt er als je boventallig wordt?
Wanneer je boventallig wordt, hoeft dit niet altijd tot ontslag te leiden. Je werkgever zal eerst samen met jou moeten bekijken of er een andere passende functie voorhanden is. Als je werkgever je een passende functie aanbiedt, dan moet je deze in de regel accepteren. Indien je eraan twijfelt of de aangeboden functie passend is, kun je dit uiteraard altijd voorleggen aan een jurist.
Wie wordt boventallig en wie wordt ontslagen?
Werkgevers kunnen niet willekeurig werknemers ontslaan. Je werkgever moet eerst bepalen welke afdelingen gaan bezuinigen. Via het afspiegelingsbeginsel dient te worden bepaald wie voor ontslag in aanmerking komt.
Als je inderdaad voor ontslag in aanmerking komt, bieden werkgevers graag een vaststellingsovereenkomst aan met daarin beschreven de voorwaarden waarop het ontslag plaatsvindt. Het kan ook zijn dat je werkgever een ontslagvergunning aanvraagt via een ontslagprocedure bij het UWV. In de praktijk zien wij dat werkgevers vaak naar het UWV gaan, maar tegelijkertijd een vaststellingsovereenkomst aanbieden om te kijken welke weg de minste weerstand of beste condities oplevert.
Gratis advies bij boventalligheid
Ga nooit zomaar akkoord met ontslag bij boventalligheid. Laat je eerst vrijblijvend adviseren over je opties.
Bel nu met een jurist
Ons eerste advies is altijd gratis. Buiten openingstijden kun je een terugbelverzoek indienen of een e-mail sturen.
020-4689114 (gratis)
Maandag - Vrijdag | 08:00 - 18:00 u |
Zaterdag - Zondag | Alleen e-mail |