In hoger beroep bij het gerechtshof

Ben je het niet eens met het vonnis van de kantonrechter en gaat je ontslagzaak over meer dan € 1.750? Dan kun je binnen 4 weken met hulp van een arbeidsrechtadvocaat in hoger beroep gaan. Je advocaat legt de kwestie dan als nieuwe zaak voor aan het gerechtshof.

Hoger beroep is het opnieuw behandelen van je ontslagzaak door een hogere rechter. Je kunt in hoger beroep gaan bij een gerechtshof of bijzonder college indien je het niet eens bent met een vonnis, beschikking of uitspraak van een kortgedingrechter of kantonrechter. In het geval van ontslag gaat het om een arbeidsconflict. Conflicten over huur, verzekeringen, overeenkomst en werk betreffen civiele zaken.

In hoger beroep bij het gerechtshof
Gerechtshof Amsterdam

Procedure hoger beroep arbeidsconflict

Logo de Rechtspraak

De procedure hoger beroep civiele zaken (daar valt het arbeidsrecht onder) bestaat uit een aantal stappen. De gemiddelde doorlooptijd van een civiele zaak (dat is de tijd tussen het instellen van het hoger beroep en de datum van de uitspraak van het gerechtshof) is ongeveer 6 maanden maar kan oplopen tot één jaar. Aansturen op ontslag met wederzijds goedvinden heeft daarom altijd onze voorkeur.

1. Dagvaarding in hoger beroep uitbrengen

We gaan er vanuit dat je een dagvaardingsprocedure bij de rechtbank hebt gevoerd en het niet eens bent met de uitspraak. Je kunt tegen dit vonnis in hoger beroep door een appèldagvaarding uit te laten reiken aan je werkgever. Dat moet binnen 3 maanden na uitspraak in een bodemprocedure of binnen 4 weken na uitspraak in een kort geding. Je laat deze dagvaarding naar het gerechtshof sturen voor een advocaat en gerechtsdeurwaarder. In de dagvaarding in hoger beroep vraag je het gerechtshof om de uitspraak van de rechter te vernietigen. Je kunt later toelichten waarom je het oneens bent met het vonnis.

2. Dagvaarding in hoger beroep toelichten

De zitting die in de dagvaarding genoemd wordt heet de rolzitting. Die term komt uit het Nederlandse burgerlijke procesrecht. De 'rol' is een lijst van zaken die de rechter tijdens de rolzitting behandelt. Je arbeidsrechtadvocaat kan schriftelijke stukken indienen zonder dat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Het eerste processtuk is een memorie van grieven. In dit stuk licht je advocaat op basis van juridische argumenten toe waarom de uitspraak van de rechter vernietigd moet worden.

3. Reactie op hoger beroep

Bij de rolzitting bepaalt het gerechtshof wanneer je werkgever moet reageren op jouw memorie van grieven. Het verweer van je werkgever wordt een memorie van antwoord genoemd. Blijft een reactie uit en vraagt je werkgever geen uitstel aan? Dan beoordeelt het gerechtshof je ontslagzaak aan de hand van het dossier en volgt een uitspraak (verstekarrest). Na de schriftelijke ronde zijn er 4 stappen die het gerechtshof kan zetten:

  1. Beide partijen uitnodigen voor het verstrekken van extra informatie tijdens een een zitting;
  2. Instemmen met het verzoek van de advocaten om toelichting te geven tijdens een zitting (mondelinge behandeling);
  3. Een tussenbeslissing (tussenarrest) geven en vragen om extra bewijs (schriftelijk of het horen van getuigen);
  4. Een einduitspraak doen (eindarrest).
4. Zitting bij het gerechtshof

Je wordt samen met je werkgever uitgenodigd voor de (openbare) zitting. In die uitnodiging staat of je werkgever verplicht is om te komen. Tijdens de zitting vraagt het gerechtshof om extra informatie. Beide advocaten mogen de standpunten van jou en je werkgever mondeling toelichten tijdens de pleidooizitting. Als er getuigen of deskundigen zijn opgeroepen, zijn die verplicht te komen. Tijdens de zitting onderzoekt het gerechtshof welke oplossing het beste lijkt te passen: mediation, schikking of gerechtelijke uitspraak.

  1. Via mediation kun je samen met je werkgever tot een oplossing komen voor het arbeidsconflict. Je kunt ook zelf aangeven dat je een mediator wilt;
  2. Het gerechtshof kan een voorlopig oordeel over de zaak geven. Vaak stelt het hof jou en je werkgever dat in staat om samen tot een schikking te komen. De zitting wordt onderbroken en je probeert er buiten de rechtszaal (op de gang) samen uit te komen. Als je er samen uit komt, wordt de schikking in een proces-verbaal opgenomen en ondertekend. Daarmee is de schikking een bindende afspraak geworden;
  3. Als het niet tot mediation of schikking komt, zal er een gerechtelijke uitspraak volgen. Dat gebeurt niet direct. Aan het einde van de zitting vertelt het gerechtshof wanneer de uitspraak (arrest) volgt.
5. Uitspraak van het gerechtshof

Je advocaat krijgt de uitspraak (het arrest) toegestuurd. Als je gelijk krijgt van het gerechtshof, wordt je hoger beroep gegrond verklaard. Daarmee vernietigt het gerechtshof de uitspraak van de (lagere) rechter. Het hof kan je beroep ook gedeeltelijk gegrond verklaren en de eerdere uitspraak deels in stand laten. Indien je werkgever in het gelijk wordt gesteld wordt je hoger beroep ongegrond verklaard. Daarmee bekrachtigt het gerechtshof de uitspraak van de rechter en blijft deze in stand. Het gerechtshof kan bepalen van de verliezende partij (een deel van) de griffierechten en advocaatkosten moet betalen die de andere partij gemaakt heeft.

6. In cassatie

Ben je het niets een met de uitspraak van het gerechtshof? Dan kun je meestal (binnen 3 maanden) in cassatie. Een cassatieberoep is een verzoek van jouw advocaat aan de Hoge Raad der Nederlanden om een eerdere uitspraak van een gerechtshof te vernietigen.

Juridische hulp bij je hoger beroep

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie, dan kunnen we het snelst beoordelen wat in jouw geval verstandig is. Dat kost je niets, want ons eerste advies is altijd gratis.

020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden Bereikbaarheid
Maandag-Donderdag 08:00 - 21:00 u Telefoon / Mail
Vrijdag 08:00 - 20:00 u Telefoon / Mail
Zaterdag-Zondag Op afspraak Mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.