Ontslag aanvechten via kort geding

In spoedeisende gevallen, kun je een een kort geding aanspannen tegen je werkgever. Bijvoorbeeld als je op staande voet ontslagen bent en je werkgever de betaling van je salaris heeft stopgezet. Hoe werkt dat?

Wanneer je werkgever je salarisbetaling stopzet, is een kort geding in de regel de juiste procedure om doorbetaling van je salaris te vorderen. Het kort geding kan ook worden gebruikt bij een op non-actief stelling. Het gaat erom dat er sprake is van een spoedeisend belang. Indien dat niet het geval is, zal de procedure niet in behandeling worden genomen.

Het kort geding wordt vaak gebruik om op korte termijn een voorlopige uitspraak van de rechter te krijgen. Een kort geding wordt vaak binnen enkele dagen (en soms enkele weken) in behandeling genomen. Na het kort geding volgt over het algemeen binnen enkele dagen een schriftelijke uitspraak. Hoewel de uitspraak voorlopig is, respecteert de werkgever meestal de beslissing van de rechter. Hoger beroep is mogelijk, door een bodemprocedure bij het gerechtshof te starten.

Procedure kort geding

  1. Je start een kort geding met een dagvaarding. Een gerechtsdeurwaarder kan deze schrijven, uitreiken aan je werkgever en indienen bij de kantonrechter. Hierin onderbouw je grondig waarom je ontslag onterecht is. Behandeling start binnen 4 weken;
  2. Je werkgever kan zich vooraf verweren middels een tegenvordering. Hierin kan deze aangeven waarom het ontslag wel degelijk terecht is;
  3. De rechtbank plant een rechtszitting zodat de dagvaarding mondeling behandeld kan worden. Jullie krijgen de mogelijkheid op elkaar te reageren (hoor- en wederhoor) en de rechter stelt ook vragen;
  4. De rechter probeert tijdens het kort geding tot een oplossing te komen. Dat kan resulteren in een bindende schikking, mediation of uitspraak. Als dat niet direct lukt, doet de rechter binnen 14 dagen uitspraak (vonnis).

Uitspraak (vonnis)

Schikking - Tijdens de rechtszaak kunnen zowel jij, je werkgever als de kantonrechter een schikking voorstellen. Als dat lijkt te lukken, krijgen jullie gedurende de zitting of na een bepaalde termijn de mogelijkheid om de ontslagafspraken vast te leggen. Die afspraak is bindend en wordt vastgelegd in een proces-verbaal. Jullie tekenen en ontvangen een kopie.

Uitspraak - Als duidelijk wordt dat jullie er samen niet uit komen, zal de rechter uitspraak doen. Soms hoor je direct of je arbeidsovereenkomst eindigt of hersteld dient te worden. Het kan zijn dat de kosten van de in het gelijk gestelde partij vergoed moeten worden. Beide partijen ontvangen altijd een schriftelijke beschikking binnen twee weken na de zitting.

Hulp bij een kort geding

Is er sprake van een spoedeisend belang en wil je de kantonrechter uitspraak laten doen? Onze arbeidsrechtjuristen kunnen je helpen bij het aanspannen of vertegenwoordigen van jouw belangen bij een kort geding.

Bel nu met een jurist

Ons eerste advies is altijd gratis. Buiten openingstijden kun je een terugbelverzoek indienen of een e-mail sturen.

020-4689114 (gratis)

Maandag - Donderdag 08:00 - 21:00 u
Vrijdag 08:00 - 20:00 u
Zaterdag - Zondag Alleen e-mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.