Een sociaal plan bij ontslag

Een Sociaal Plan is een ontslagregeling waarbij 20 of meer werknemers bij betrokken zijn. Het gaat dan om collectief ontslag en het Sociaal Plan beschrijf de (financiële) gevolgen van ontslag bij een reorganisatie.

Wat geeft een Sociaal Plan aan?

Het Sociaal Plan geeft aan wat er gebeurt met de medewerkers die vertrekken en de medewerkers die blijven. Een werkgever kan niet zomaar een aantal medewerkers ontslaan en zal zich moeten houden aan de regels van de Wet Melding Collectief Ontslag bij een ontslag van 20 of meer werknemers. Werkgevers zullen voorzieningen moeten treffen zodat er een vangnet ontstaat voor de werknemers.

Bij de totstandkoming van een Sociaal Plan worden vaak de ondernemingsraad(OR) en de vakbonden betrokken. Mocht een werkgever de OR en de vakbonden niet uitnodigen, dan kan de rechter de waarde van het Sociaal Plan minder waarderen. Bij kleine werkgevers (minder dan 50 werknemers) heeft de werkgever geen verplichting tot het aanstellen van een OR en kan de werkgever eenzijdig een Sociaal Plan opstellen. Het is wel zo dat de rechter in deze situatie niet gebonden is aan het Sociaal Plan.

Wanneer een Sociaal Plan is ondertekend door de werkgever, de ondernemingsraad en de vakbonden, dan is het Sociaal Plan doorslaggevend en bindend voor alle werknemers. De rechter zal niet snel afwijken van het Sociaal Plan. Werknemers die andere voorwaarden willen bedingen, hebben niet veel kans van slagen.

Sociaal Plan bespreken

Het Sociaal Plan bevat vaak veel regels met allerlei financiële gevolgen. Wanneer je meer wil weten over de inhoud van het sociaal plan, neem dan vrijblijvend contact op met één van onze ontslagjuristen.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een jurist spreken over (dreigend) ontslag? Bel ons dan voor een gratis adviesgesprek.

Bel 020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur
Zaterdag en zondag Gesloten

Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.