Bedenktermijn bij ontslag

Ontslag is een ingrijpende gebeurtenis. Werknemers worden veelal overvallen door werkgevers en worden onder druk gezet om spoedig een vaststellings­overeenkomst te ondertekenen. De werknemer wordt geen bedenktermijn gegund en kan daardoor verkeerde beslissingen maken.

Bescherming werknemer

Om de werknemer tegen deze praktijk in bescherming te nemen heeft de werkgever - sinds 1 juli 2015 - een wettelijke bedenktermijn bij ontslag met wederzijds goedvinden in het leven geroepen. Ontslag wordt vaak geregeld via een beëindigings­overeenkomst / vaststellings­overeenkomst. Via deze overeenkomst kunnen werkgever en werknemer in onderling overleg met wederzijds goedvinden uit elkaar. Wanneer deze overeenkomst aan alle voorwaarden voldoet dan kan er in principe aanspraak gemaakt worden op een ww-uitkering.

Bedenktermijn vastleggen in vaststellings­overeenkomst

Sinds 1 juli 2015 geldt er voor de werknemer gedurende 14 dagen ná de dag dat werkgever en werknemer de overeenkomst hebben getekend, een wettelijke bedenktermijn. Binnen deze 14 dagen kan de werknemer schriftelijk terugkomen op de getekende vaststellings­overeenkomst / beëindigings­overeenkomst zonder opgaaf van redenen. Wanneer de werknemer hier gebruik van maakt, blijft de arbeidsovereenkomst gewoon in stand. De werkgever is verplicht om de werknemer binnen twee dagen nadat partijen tot akkoord zijn gekomen, schriftelijk te wijzen op de wettelijke bedenktermijn. Wanneer de werkgever dit niet doet dan wordt de wettelijke bedenktermijn verlengd van 2 weken naar 3 weken.

Wat gebeurt er als de werknemer gebruikmaakt van de bedenktijd

Als je als werknemer gebruikmaakt van de bedenktijd, dan komt het niet tot ontslag en blijf je gewoon in dienst. Je werkgever moet je salaris doorbetalen. Heb je al gebruik gemaakt van de bedenktijd en kom je binnen 6 maanden opnieuw tot een vaststellings­overeenkomst? Dan kun je als werknemer niet nog een keer gebruikmaken van de bedenktijd.

Neemt je zelf ontslag?

Wanneer je zelf ontslag neemt, geldt de bedenktijd van 14 dagen niet en kunt je het ontslag niet intrekken.

Gratis advies over de bedenktermijn

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie, dan kunnen we het snelst beoordelen wat in jouw geval verstandig is. Dat kost je niets, want ons eerste advies is altijd gratis.

020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden Bereikbaarheid
Maandag 08:00 - 21:00 u Telefoon / Mail
Dinsdag 08:00 - 18:00 u Telefoon / Mail
Woensdag 08:00 - 21:00 u Telefoon / Mail
Donderdag 08:00 - 21:00 u Telefoon / Mail
Vrijdag 08:00 - 20:00 u Telefoon / Mail
Zaterdag-Zondag Op afspraak Mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.