💶 Billijke vergoeding bij ontslag

Je kunt als werknemer naast je transitievergoeding een billijke vergoeding toegewezen krijgen indien er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen door je werkgever. Maar wanneer is dat het geval?

Ernstig verwijtbaar handelen

Als ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever kan de kantonrechter op jouw verzoek een billijke vergoeding aan je toekennen (bovenop de transitievergoeding). Dit geldt ook bij een tijdelijk contract door van rechtswege eindigt op de einddatum. Zelfs als je geen recht hebt op een transitievergoeding, kun je wel in aanmerking komen voor een billijke vergoeding.

Er is sprake van ernstig verwijtbaar handelen als je werkgever dusdanig onbehoorlijk gedrag heeft vertoond dat er een verstoorde arbeidsverhouding is ontstaan. Onder afkeurenswaardig gedrag van de werkgever verstaan we het opvoeren van een valse ontslaggrond om een arbeidsconflict te veroorzaken, seksuele intimidatie, onvoldoende zorg voor arbeidsomstandigheden, het opzettelijk frustreren van het re-integratietraject of discriminatie.

Hoogte billijke vergoeding

De billijke vergoeding is afhankelijk van de situatie en er bestaat geen formule voor. Voor het vaststellen van de hoogte van de billijke vergoeding geeft de rechtspraak de afgelopen periode wel enige richting, maar de hoogte van de billijke vergoeding blijft sterk afhankelijk van de ontstane situatie.

Transitievergoeding 2023 berekenen

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Advies bij billijke vergoeding

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie. Dat kost je niets en we kunnen meestal meteen aangeven wat je het beste kunt doen.

Weekdag Openingstijden Bereikbaar
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur Tel / e-mail
Zaterdag Onregelmatig E-mail
Zondag Gesloten E-mail

Zijn we op dit moment gesloten? Laat dan een terugbelverzoek achter of stuur ons een e-mail. We nemen dat de eerstvolgende werkdag in behandeling.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.