🔍 Outplacement en ontslag

Als jij of je werkgever niet langer samen verder willen, is de kans groot dat je het over ontslag met wederzijds goedvinden zult hebben. In zo'n geval kom je waarschijnlijk in aanmerking voor outplacement. Hoe ziet een outplacementtraject in elkaar en wat zijn de voordelen ervan?

Wat is outplacement?

Bij outplacement helpt je werkgever jou met het zoeken naar een nieuwe baan. Die hulp kan geboden worden in de vorm van geld, tijd, inzet van netwerk of inhuur van een extern bureau. Meestal kom je met je werkgever overeen dat je (met behoud van salaris) gaat solliciteren, in de verwachting dat je niet meer terugkeert op je oude werkplek. 

Outplacementtraject bij ontslag

Een outplacementtraject kan ingaan na het beëindigen van je arbeidsovereenkomst, maar ook in de laatste maanden van je dienstverband. In dat laatste geval zou je kunnen afspreken om op bepaalde dagen vrijgesteld te worden van werkzaamheden om te kunnen solliciteren. De duur van een outplacementtraject is vaak beperkt tot een aantal maanden. Je werkgever verwacht dat je binnen de gestelde termijn in staat moet zijn om (al dan niet met hulp) een nieuwe baan te vinden. Zelfs als dat niet lukt, volgt na afloop alsnog ontslag. Bij veel bedrijven maakt outplacement onderdeel uit van een sociaal plan bij reorganisatie of een vaststellings­overeenkomst.

Outplacement bij ziekte of burn-out

Ontslag bij ziekte is een zeer gevoelig onderwerp in het arbeidsrecht. Je mag namelijk niet ontslagen worden vanwege je ziekte, burn-out of bore-out. Als stress of ziekte wordt veroorzaakt door een situatie op je werk, dan kán het vooruitzicht naar een nieuwe baan de juiste energie weer doen stromen. Indien je als werknemer ervan overtuigd bent dat je snel beter kunt zijn door over te stappen naar een andere werkgever, is ontslag met wederzijds goedvinden absoluut het proberen waard.

Ziekte, stress of een burn-out kunnen aanleiding zijn tot het inzetten van outplacement. Coaching en begeleiding naar een nieuwe baan kan voor beide partijen de beste oplossing zijn. Wij kunnen namens jou onderhandelen over de beste ontslagvoorwaarden.

Onderhandelen bij outplacement

De kosten van het outplacement zal je werkgever meestal verrekenen met je transitievergoeding. Hierover kun je onderhandelen omdat dit voor jou voordelig kan zijn vanwege het belastingvoordeel.
Je kunt ook met je werkgever bespreken of deze bereid is het outplacement te betalen zonder dat dit wordt ingehouden op je transitievergoeding.
Je kunt er eventueel ook voor kiezen om dit bedrag uit te laten keren via je transitievergoeding in plaats van het in te zetten voor een outplacementtraject. Je betaalt er dan wel inkomstenbelasting over.
Laat je altijd adviseren als bij ontslag ook outplacement aan de orde is. Ga niet meteen akkoord met het eerste voorstel.

Outplacement in 5 stappen

Er zijn bureau's die speciale begeleidingstrajecten hebben ontwikkeld voor outplacement. Bij voldoende motivatie en discipline kun je er wellicht ook zelf mee aan de slag. Het doel van deze trajecten is om zo snel mogelijk een nieuwe, passende baan te vinden.

Om daar te komen doorloop je een aantal stappen. Die stappen zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie en behoeften. De duur van een outplacementtraject is minimaal 3 maanden en maximaal 1 jaar. Meestal bepaal je met een coach hoe jouw persoonlijke traject eruit ziet, maar globaal volg je deze 5 stappen.

1. Verwerking van ontslag

Indien je het voorgenomen ontslag niet zag aankomen, kan de schrik er goed in zitten. Het kan even duren voordat je weer vooruit kunt kijken. In de eerste fase staat de acceptatie van het ontslag centraal. Mocht jij zelf op ontslag met wederzijds goedvinden hebben aangestuurd, dan kun je deze verwerking waarschijnlijk overslaan.

2. Zelfanalyse

Voordat je op zoek kunt naar een nieuwe baan, is het belangrijk antwoorden te hebben op vragen als: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? De antwoorden vormen de basis van een profiel over jezelf met daarin o.a. je vaardigheden, expertises en competenties. De volgende stap is om te kijken in welke branches, organisaties en functies je dit kunt toepassen.

3. Oriëntatie op de arbeidsmarkt

Is er krapte op de arbeidsmarkt of is de werkloosheid hoog? Door te kijken naar de arbeidsmarkt, kom je erachter welke vacatures er zijn en je aanspreken. Het kan best een tijd geleden zijn sinds je laatste sollicitatie. Het is in deze fase van belang dat je een (nieuw) cv opstelt, een onderscheidende motivatiebrief schrijft, een sollicitatietraining volgt, een elevator pitch voorbereidt en leert hoe je social media in kunt zetten.

4. Vacatures vinden

Je kunt online en in dagbladen op zoek gaan naar openstaande vacatures. Vaak weet een outplacementbureau hoe ze niet-gepubliceerde vacatures kunnen traceren. Daarvoor benaderen ze op directe wijze potentiële werkgevers. Voor vacatures die nog niet openbaar zijn, is de kans natuurlijk groter dat je op gesprek mag komen. Hopelijk leidt dit tot een succesvolle sollicitatie en nieuwe baan.

5. Nazorg

Indien je een nieuwe baan hebt gevonden, zal een outplacementbureau je wellicht nog begeleiden in de opstartfase. Denk aan het beantwoorden van vragen die je hebt omtrent je arbeidscontract, proeftijd en arbeidsvoorwaarden.

Juridisch advies over outplacement

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie, dan kunnen we het snelst beoordelen wat in jouw geval verstandig is. Dat kost je niets, want ons eerste advies is altijd gratis.

020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden Bereikbaarheid
Maandag-Donderdag 08:00 - 21:00 u Telefoon / Mail
Vrijdag 08:00 - 20:00 u Telefoon / Mail
Zaterdag-Zondag Op afspraak Mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.