🏖️ Regels vakantiedagen en ontslag

Iedere werknemer in Nederland heeft recht op vakantiedagen. Maar wat gebeurt er met je opgebouwde vakantiedagen als je ontslagen wordt of je dienstverband van rechtswege eindigt? Hier lees je hoe het zit.

Vakantiedagen bij einde dienstverband

Stel dat je arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd, hoe zit het dan precies met je vakantiedagen? Als je dienstverband van rechtswege eindigt, dan dient je werkgever je een overzicht te verstrekken waaruit blijkt op hoeveel vakantiedagen je nog aanspraak kunt maken. Deze vakantiedagen worden aan je uitgekeerd in geld, tenzij je schriftelijk aangeeft de vakantiedagen te willen opnemen én je werkgever daarmee instemt. De uitkering van vakantierechten is gelijk aan het loon dat je zou krijgen wanneer je deze dagen had opgenomen in de vorm van vakantie.

Ontslag krijgen tijdens vakantie

Je moet er niet aan denken dat tijdens je vakantie je ontslag wordt aangezegd. Kun je eigenlijk wel ontslagen worden als je op vakantie bent? Het voelt misschien gek, maar dat kan inderdaad. Je werkgever heeft dan wel een ontslagvergunning van het UWV nodig. Pas nadat die vergunning is verleend, kan je werkgever je arbeidsovereenkomst opzeggen. Er verandert wel iets aan de wettelijk opzegtermijn: die gaat namelijk pas in na je vakantie, ook al geeft je werkgever aan je eerder te willen ontslaan.

Juridisch advies over vakantie bij ontslag

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie, dan kunnen we het snelst beoordelen wat in jouw geval verstandig is. Dat kost je niets, want ons eerste advies is altijd gratis.

020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden Bereikbaarheid
Maandag 08:00 - 21:00 u Telefoon / Mail
Dinsdag 08:00 - 18:00 u Telefoon / Mail
Woensdag 08:00 - 21:00 u Telefoon / Mail
Donderdag 08:00 - 21:00 u Telefoon / Mail
Vrijdag 08:00 - 20:00 u Telefoon / Mail
Zaterdag-Zondag Op afspraak Mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.