Rechtsbijstandverzekering
Als je te maken krijgt met (dreigend) ontslag, is het in de meeste gevallen verstandig om rechtsbijstand in te schakelen. Zo kun je op een zakelijke manier om gaan met de situatie en de juiste strategie bepalen.
Wat is rechtsbijstand precies?
Rechtsbijstand is hulp bij juridische zaken. Je kunt je voor de risico's omtrent je werk verzekeren. Veel mensen vinden zo'n module Arbeidsrecht wat overdreven en bezuinigen op hun rechtsbijstandverzekering. Dat begrijpen we beste. Als je jaren geen gebruik maakt van je rechtsbijstandsverzekering, voelt dat toch als zonde van je geld. Dan kun je beter, als het echt nodig is, voor het bedrag van een paar jaarpremies (of soms nog minder) een gespecialiseerde arbeidsrechtjurist inschakelen. Die bovendien ook nog eens gewone-mensentaal spreekt. Dan betaal je voor een dienst die je ook daadwerkelijk krijgt. Bijvoorbeeld uit het budget voor rechtsbijstand.
Budget voor rechtsbijstand bij ontslag
Als je ontslagen wordt, kan je werkgever je een budget toezeggen voor rechtsbijstand. Hij wil namelijk graag zeker weten dat je als werknemer goed op de hoogte bent van de gevolgen van een ontslag. Dit gebeurt vooral om niet geconfronteerd te worden met een werknemer die zegt dat hij niet wist wat hij deed en daarom een getekende vaststellingsovereenkomst alsnog wil ontbinden. Wij adviseren om hier altijd gebruik van te maken, zeker in het kader van de veiligstelling van de WW-rechten en de bepaling van de juiste hoogte van de ontslagvergoeding. Werknemers realiseren zich niet altijd dat het aangeboden budget alleen maar geldt in het kader van de aangeboden vaststellingsovereenkomst. Als deze overeenkomst niet ondertekend wordt door de werknemer, dan vervalt dit budget voor rechtsbijstand doorgaans. Vaak willen werknemers geen kosten voor rechtsbijstand maken en de werkgever speelt daar dan slim op in door een budget aan te bieden. Maar de voorwaarde is dan wel, dat de aangeboden regeling ondertekend wordt. Wij zijn van mening dat bij ontslag op initiatief van de werkgever, deze ook grotendeels moet opdraaien voor de kosten van de rechtsbijstand. Op basis van dit uitgangspunt zijn de tarieven van onze ontslagpakketten dan ook opgebouwd.
Rechtsbijstand bij een arbeidsconflict
Het is voor werknemers vaak een behoorlijke stap om hun situatie voor te leggen aan een ontslagjurist en om rechtsbijstand aan te vragen. Maar het is wel een noodzakelijke stap. Ontslag gaat meestal over belangrijke (financiële) gevolgen. Via rechtsbijstand kun je tot betere voorwaarden voor het ontslag komen. Rechtsbijstand ziet toe op:
- Het bepalen van je rechtspositie;
- Het onderhandelen en voeren van verweer;
- Het verhogen van je ontslagvergoeding;
- Het vrijstellen van werkzaamheden met behoud van salaris;
- Het opnemen van je vakantiedagen;
- Het veilig stellen van je WW-uitkering.
Het is belangrijk om je ontslagsituatie van alle kanten te onderzoeken en daarna pas tot actie over te gaan. Teken altijd schriftelijk bezwaar aan tegen je ontslag vanwege een arbeidsconflict. Geef ook altijd aan dat je beschikbaar blijft voor arbeid. Ga niet meteen akkoord met betaald verlof of vrijstelling van werk. Schakel eerst rechtsbijstand in wanneer er sprake is van een arbeidsconflict.
Rechtbijstand door jurist
Je kunt bij ons terecht voor betaalbare en toegankelijke rechtsbijstand bij een arbeidsconflict. Wij zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht en bieden directe hulp bij ontslag. Of je nu samen met je werkgever tot een overeenstemming wilt komen of je ontslag wilt aanvechten.
Bel nu met een jurist
Ons eerste advies is altijd gratis. Buiten openingstijden kun je een terugbelverzoek indienen of een e-mail sturen.
020-4689114 (gratis)
Maandag | 08:00 - 21:00 u |
Dinsdag | 08:00 - 18:00 u |
Woensdag | 08:00 - 21:00 u |
Donderdag | 08:00 - 21:00 u |
Vrijdag | 08:00 - 20:00 u |