Instanties rondom ontslag
De meeste mensen komen pas na hun ontslag in aanraking met de instanties die zich met arbeids- of ontslagrecht bezig houden. Hier lees je welke organisaties dat zijn en wat ze voor je kunnen betekenen.

Meestal komt ontslag door uw werkgever onverwacht. Uw werkgever overrompelt u en u krijgt een ontslagvoorstel. U wordt direct naar huis gestuurd met vrijstelling van werkzaamheden en behoud van salaris en overige emolumenten. Vervolgens moet u thuis nadenken over de gevolgen van het ontslag en de inhoud van de beëindigingsovereenkomst.

Centrum voor Werk en Inkomen

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is het vroegere UWV WERKbedrijf. Je werkgever kan hier een vergunning aanvragen voor je ontslag. Het UWV WERKbedrijf, voorheen dus het CWI, beoordeelt deze op redelijkheid.

Het Juridisch Loket

Ben je op zoek naar gratis juridische hulp op het gebied van arbeidsrecht? Misschien heb je wel eens van het Juridisch Loket gehoord. We leggen uit wat deze stichting is en je leest of ze jou kan helpen bij (dreigend) ontslag.

Bureau Rechtshulp

'Bureau Rechtshulp' is een term die men nog vaak hoort. Het is de voorloper van het Juridisch Loket. Dat is een door de overheid gesubsidieerde advies- en doorverwijsinstelling voor mensen met juridische conflicten.

Rechtswinkel

Een Rechtswinkel is een ideële instantie (vereniging of stichting) die tracht het recht beter bereikbaar te maken. Rechtenstudenten geven er gratis advies aan particulieren en bedrijven om zo ervaring op te doen.

Loopbaanadviesbureau

Een loopbaanadviesbureau adviseert werknemers die twijfelen over hun carrière, bijvoorbeeld na een ontslag. Een loopbaanadviseur probeert te helpen met het beantwoorden van vragen over wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.

Rechtsbijstandverzekering

Als je te maken krijgt met ontslag, is het verstandig om rechtsbijstand in te schakelen. Zo kun je op een zakelijke manier omgaan met de situatie.