🏢 Instanties rondom ontslag

De meeste werknemers komen pas na hun ontslag in aanraking met instanties die zich met arbeids- of ontslagrecht bezig houden. Het zijn er nogal wat. Hieronder krijg je een opsomming van de organisaties die je vóór, tijdens of na je ontslag wellicht van dienst kunnen zijn.

Overzicht van instanties en bedrijven

Het Juridisch Loket

Ben je op zoek naar gratis juridische hulp op het gebied van arbeidsrecht? Misschien heb je wel eens van het Juridisch Loket gehoord. We leggen uit wat deze stichting is en je leest of ze jou kan helpen bij (dreigend) ontslag.

Naar deze instantie

Centrum voor Werk en Inkomen

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is het vroegere UWV WERKbedrijf. Je werkgever kan hier een vergunning aanvragen voor je ontslag. Het UWV WERKbedrijf, voorheen dus het CWI, beoordeelt deze op redelijkheid.

Naar deze instantie

Bureau Rechtshulp

'Bureau Rechtshulp' is een term die men nog vaak hoort. Het is de voorloper van het Juridisch Loket. Dat is een door de overheid gesubsidieerde advies- en doorverwijsinstelling voor mensen met juridische conflicten.

Naar deze instantie

Rechtswinkel

Een Rechtswinkel is een ideële instantie (vereniging of stichting) die tracht het recht beter bereikbaar te maken. Rechtenstudenten geven er gratis advies aan particulieren en bedrijven om zo ervaring op te doen.

Naar deze instantie

Wetswinkel

De wetswinkel is een organisatie die gebouwd is op studenten. Er werken over het algemeen mensen die nog studeren of net zijn afgestudeerd. De advieswerkzaamheden gebeuren op vrijwilligersbasis in aanvulling op de studie en om wat werkervaring op te doen.

Naar deze instantie

Loopbaanadviesbureau

Een loopbaanadviesbureau adviseert werknemers die twijfelen over hun carrière, bijvoorbeeld na een ontslag. Een loopbaanadviseur probeert te helpen met het beantwoorden van vragen over wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.

Naar deze instantie

Rechtsbijstandverzekering

Als je te maken krijgt met ontslag, is het verstandig om rechtsbijstand in te schakelen. Zo kun je op een zakelijke manier omgaan met de situatie.

Naar deze instantie

Arbeidsrechtjurist

Je bent net ontslagen of je denkt erover om ontslag te nemen. Wat doet een arbeidsrechtjurist precies en wat zijn de voordelen in jouw ontslagsituatie?

Naar deze instantie

Advocaat

Word je ontslagen? Laat een advocaat je bijstaan tijdens de onderhandeling over je ontslagvoorwaarden of het voeren van je verweer. Ons advies is gratis.

Naar deze instantie

Arbeidsmediator

Het kan gebeuren dat jij en je werkgever niet goed meer kunnen communiceren en ontslag deze enige oplossing lijkt. Mediation zou dan uitkomst kunnen bieden.

Naar deze instantie
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.