🌱 Ontslag in je proeftijd

Je hebt weken uitgezien naar je nieuwe baan en bent vol enthousiasme begonnen. Je eerste dagen waren best spannend met al die nieuwe mensen. Inhoudelijk valt er ook nog genoeg te leren. Gelukkig bracht je het er best aardig vanaf. Althans, dat dacht je! Na een kort gesprek geeft je baas aan dat hij je contract wil beëindigen in je proeftijd.

Hoe werkt de proeftijd?

De proeftijd is de korte periode aan het begin van je arbeidsovereenkomst waarin je contract door zowel jezelf als je werkgever per direct opgezegd kan worden. Er is pas sprake van een proeftijd als deze periode schriftelijk is overeengekomen. De maximale duur is afhankelijk van de lengte van je contract. Het volgende is het geval:

  • Voor contracten van maximaal zes maanden, mag er géén proeftijd overeengekomen worden;
  • Voor contracten tussen zes maanden en twee jaar, mag de proeftijd maximaal één maand zijn;
  • Voor contracten langer dan twee jaar (zowel bepaald als onbepaald), mag je proeftijd maximaal twee maanden zijn.

Proeftijd is nietig

Als je werkgever de regels van je proeftijd niet in acht neemt, kan de proeftijd nietig worden verklaard. De proeftijd is niet geldig in de volgende gevallen:

  • je werkgever heeft een proeftijd opgenomen, terwijl je een contract voor korter dan zes maanden hebt;
  • je werkgever heeft een proeftijd opgenomen die langer is dan twee maanden;
  • je werkgever heeft een proeftijd opgenomen in een opvolgende arbeidsovereenkomst, terwijl er geen sprake is van een andere functie;
  • je werkgever heeft voor beide partijen niet dezelfde duur voor de proeftijd gehanteerd.

Mag ik ontslagen worden in de proeftijd?

In de meeste gevallen mag je in je proeftijd inderdaad ontslagen worden. Deze periode is niet voor niets in het leven geroepen. Het is een fase waarin je aan elkaar en aan het werk kunt wennen. Bevalt dat niet? Dan mogen beide partijen de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opzeggen.

Ontslagen in je proeftijd

Om te controleren of je ontslagen mag worden in je proeftijd, moet je eerst nagaan of de proeftijd schriftelijk overeengekomen is en de juiste maximale duur heeft. Als dat klopt, mogen jullie beide zonder toestemming van het UWV of de kantonrechter de arbeidsovereenkomst per direct opzeggen.

Het is goed om te weten dat diverse opzegverboden tijdens de proeftijd niet van toepassing zijn. Je werkgever mag je arbeidscontract bijvoorbeeld gewoon beëindigen als je ziek of zwanger bent. Dat mag echter niet de aanleiding zijn.

Ontslagen vóór je proeftijd

Mag je contract worden opgezegd voordat je überhaupt begonnen bent met werken? Als het proeftijdbeding geldig is, wordt aangenomen dat beide partijen dit inderdaad mogen.

Deze bevoegdheid is echter niet onbeperkt. Indien je ervan overtuigd bent dat je werkgever met de opzegging discrimineert (bijvoorbeeld omdat die met je geloof of zwangerschap te maken heeft), dan kun je de kantonrechter verzoeken de opzegging te vernietigen en je een billijke vergoeding toe te wijzen. Dat moet je wel binnen twee maanden doen.

Word je ontslagen in je proeftijd?

Ontslag tijdens je proeftijd lijkt misschien een uitgemaakte zaak, maar dat is niet altijd toegestaan. Twijfel je aan de aanzegging of ben je van mening dat je ontslag onterecht is? Onze arbeidsrechtjuristen luisteren graag naar je, leggen in duidelijke taal uit wat je kansen zijn en vertellen je welke stappen je het beste kunt zetten.

Advies bij ontslag in je proeftijd

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie, dan kunnen we het snelst beoordelen wat in jouw geval verstandig is. Dat kost je niets, want ons eerste advies is altijd gratis.

020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden Bereikbaarheid
Maandag-Vrijdag 08:00 - 18:00 u Telefoon / Mail
Zaterdag-Zondag Op afspraak Mail
Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een dag en tijd waarop het jou schikt.

Recaptcha logo
Delen:

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigings­overeenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.