👞 Ontslag op staande voet
Bij ontslag op staande voet verlies je je baan met onmiddellijke ingang omdat je werkgever daar een geldige reden voor heeft. Hier lees je wanneer er sprake is van een dringende reden, wat je rechten zijn en wat je eraan kunt doen als je om die reden ontslagen wordt.
Wat is ontslag op staande voet?
Ontslag op staande voet (stante pede ontslag) is de meest extreme manier om een arbeidsovereenkomst te verbreken. Het mag alleen als je werkgever daar een geldige ontslagreden voor heeft (dat zal een ernstige misdraging moeten zijn) én deze direct aan je medegedeeld wordt. Het betreft een opzegging van je arbeidscontract met onmiddellijke ingang, zonder dat je werkgever naar de kantonrechter hoeft. Ontslag op staande voet wordt niet vooraf getoetst en je werkgever hoeft ook niet na te gaan of herplaatsing binnen de organisatie mogelijk is.

Wanneer is ontslag op staande voet toegestaan?
Voorwaarden ontslag op staande voet
Ontslag op staande voet is toegestaan indien je een ernstige misdraging hebt begaan waardoor het vertrouwen in jou onherstelbaar is beschadigd. Je werkgever kan je contract per direct stoppen en hoeft geen opzegtermijn te hanteren. Omdat je verwijtbaar bent, zal het UWV je ook geen uitkering toekennen. Een ontslag op staande voet mag echter alleen als de volgende drie situaties gezamenlijk van toepassing zijn:
Onverwijld geven van ontslag
Het onverwijld geven van ontslag houdt in dat je werkgever direct na het incident of de verwijtbare gedraging moet overgaan tot ontslag. Die kan dat niet een paar dagen laten rusten, tenzij deze je op non-actief stelt. Je werkgever zal dan moeten aangeven je gedrag te onderzoeken om vast te kunnen stellen dat er inderdaad sprake is van een ernstige reden. Verder zal de dringende reden je moeten worden medegedeeld. Je hebt er namelijk recht op om te weten waarom je op staande voet ontslagen wordt. Pas als je dit weet, stelt dit je in staat om je hiertegen te verweren.
Dringende redenen voor ontslag
De volgende misdragingen kunnen kwalificeren als dringende reden die ontslag op staande voet rechtvaardigt:
Ontslag op staande voet aanvechten
Er zijn uiteraard meer ernstige misdragingen te bedenken. Per geval zullen alle omstandigheden meegewogen moeten worden om te bepalen of de reden dringend genoeg is om tot ontslag op staande voet over te gaan.
Als één van de (drie) genoemde voorwaarden niet van toepassing is, zou je ontslag vernietigbaar kunnen zijn. Neem eerst contact op met ons, zodat we je kunnen laten weten of we je ontslag kunnen aanvechten bij de kantonrechter.
Wat zijn de gevolgen van ontslag op staande voet?
De financiële gevolgen bij ontslag op staande voet zijn groot. Buiten het feit dat je salaris per direct wordt stopgezet, verlies je het recht op een transitievergoeding en WW-uitkering. Het kan zelfs zo zijn dat je je werkgever een vergoeding moet betalen.
❌ Geen transitievergoeding
Bij een terecht en correct gegeven ontslag op staande voet maak je geen meer op een transitievergoeding. Het is wel zo dat een rechter zou kunnen bepalen dat je toch (een deel) dient te ontvangen als er zwaarwegende persoonlijke omstandigheden van toepassing zijn.
❌ Geen WW-uitkering
Ontslag op staande voet maakt je verwijtbaar werkloos. Aangezien daarmee is aangetoond dat je zelf schuldig bent aan je ontslag, heb je dus geen recht op een WW-uitkering. Je kunt mogelijk wel terugvallen op een bijstandsuitkering via je gemeente. Om voor de bijstand in aanmerking te komen, zul je wel eerst je huis of spaargeld moeten 'opeten'.
❌ Vergoeding aan werkgever
Heb je je werkgever door opzet of schuld een dringende reden gegeven om je op staande voet te ontslaan, dan moet je zelfs een vergoeding betalen aan je werkgever. Bij een contract met tussentijds opzegbeding is die vergoeding gelijk aan het loon dat je ontvangen zou hebben over de geldende opzegtermijn.
Gevolgen ontslag op staande voet
De potentiële gevolgen van ontslag op staande voet zijn heftig. Buiten het feit dat je waarschijnlijk per direct geen loon meer ontvangt, kun je bij aantoonbare opzet of schuld zelfs schadeplichtig en je werkgever een vergoeding verschuldigd zijn.
Gratis advies bij ontslag op staande voet
Ben je op staande voet ontslagen of vrees je dat dit staat te gebeuren? Vertel onze arbeidsjuristen over je situatie, zodat zij je kunnen vertellen wat je het beste kunt doen. Dat advies is gratis.
Bel nu met een jurist
Ons eerste advies is altijd gratis. Buiten openingstijden kun je een terugbelverzoek indienen of een e-mail sturen.
020-4689114 (gratis)
Maandag - Donderdag | 08:00 - 21:00 u |
Vrijdag | 08:00 - 20:00 u |
Zaterdag - Zondag | Alleen e-mail |
Tips bij ontslag op staande voet
Als je werkgever je op staande voet ontslaat, kunnen de volgende tips je helpen om je positie niet verder te verzwakken. Indien de dringende reden twijfelachtig is, kun je onderzoeken of ombuiging naar ontslag met wederzijds goedvinden nog mogelijk is.
1. Win juridisch advies in
Zorg dat je snel advies inwint van een arbeidsrechtjurist, want tijdig ondernemen van actie werkt in je voordeel. Als je wilt dat één van onze arbeidsjuristen toetst of je ontslag terecht is, onderzoekt of het ongedaan gemaakt kan worden of je begeleidt om de beste voorwaarden te bedingen, vraag dan om gratis advies bij ontslag.
2. Onderteken niets
Onderteken niets, maar vraag om een schriftelijke ontslagbrief (met daarop vermeld de dringende ontslagreden). Stem nergens mee in en onderteken niets. Je loopt het risico dat je rechten verspeelt en daar later niet meer op terug kunt komen. Dit kan gevolgen hebben voor je recht op een WW-uitkering.
3. Blijf beschikbaar voor werk
Als je werkgever iets meer tijd nodig heeft om de dringende reden te onderzoeken, kan deze je op non-actief stellen. Je loon wordt dan doorbetaald, maar je hoeft niet meer te werken. Protesteer hiertegen en blijf beschikbaar voor het uitvoeren van je werk, zodat het niet lijkt alsof je verwijtbaar bent en je (in het geval van onterecht ontslag) naderhand aanspraak kunt blijven maken op je loon.
4. Lever geen bedrijfseigendommen in
Lever niet te snel je auto, computer of telefoon in, want zolang je in dienst bent zul je die nodig hebben voor het uitoefenen van je functie. Als je ze direct inlevert, kan je werkgever beargumenteren dat je door die handeling je verwijtbaarheid erkent en verkapt hebt ingestemd met je ontslag op staande voet.
5. Protesteer tegen het ontslag
Ook als je werkgever je (nog) niets schriftelijk heeft bevestigd, kun je protesteren tegen je ontslag op staande voet. Laat je werkgever weten dat je het niet eens bent met je ontslag op staande voet. Een arbeidsjurist of -advocaat kan je werkgever vragen het ontslag terug te draaien of om te zetten in ontslag met wederzijds goedvinden. Je zult dit wel binnen twee maanden moeten doen, want na die periode heb je geen juridische mogelijkheden meer om je ontslag bij de kantonrechter aan te vechten.
6. Reageer altijd schriftelijk
Reageer vanaf de aanzegging van je ontslag schriftelijk op belangrijke zaken (zeker over je functioneren). Als je in eerste instantie mondeling reageert, bevestig dit dan naderhand per e-mail of middels aangetekende brief.
7. Ga op zoek naar ander werk
Ontslag op staande voet betekent dat je met onmiddellijke ingang geen recht meer hebt op loon. Als je ontslag terecht is, kom je ook niet in aanmerking voor een WW-uitkering. Het is daarom verstandig om direct op zoek te gaan naar ander werk. Je kunt jezelf als werkzoekende inschrijven bij het UWV. Zelfs als je ontslag teruggedraaid kan worden, is de kans groot dat je werksituatie behoorlijk verziekt is.
8. Vraag een ww- of bijstandsuitkering aan
Onderzoek eerst (het liefst in samenspraak met een jurist) of het omzetten naar ontslag met wederzijds goedvinden nog mogelijk is. Via een vaststellingsovereenkomst kun je namelijk op een veel prettigere manier afscheid nemen. Lukt dat niet? Vraag dan binnen één week na je ontslag op staande voet een WW-uitkering aan bij het UWV. Als je ontslag na overleg of tussenkomst van een jurist toch ingetrokken wordt (en je je baan en achterstallig salaris terugkrijgt), dan zul je ontvangen uitkeringsgelden natuurlijk wel moeten terugbetalen. Dat geldt overigens ook als je wèl terecht op staande voet ontslagen wordt. Het UWV maakt alleen een uitzondering als ze oordeelt dat je niet verwijtbaar werkloos bent. Indien je geen WW-uitkering krijgt en je partner geen inkomen heeft, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen. Het UWV stuurt je aanvraag ter behandeling door naar je gemeente.
Ontslag op staande voet aanvechten
Ben je het niet eens met je ontslag op staande voet? Overleg met ons of het zin heeft om je ontslag aan te vechten. Het is nuttig om eerst bezwaar te maken bij je werkgever om te kijken of je kunt onderhandelen. Zo niet, dan zijn er juridische alternatieven in de vorm van een kort geding, bodemprocedure, hoger beroep of zelfs cassatie.
1. Bezwaar aantekenen bij werkgever
Als je werkgever je op staande voet ontslaat, vraag hem dan om een schriftelijke bevestiging van het ontslag. Wij kunnen je vervolgens helpen om bezwaar te maken. Geef aan dat je beschikbaar blijft voor werk. Daarmee verklein je de kans op stilzwijgende instemming.
Ontslag met wederzijds goedvinden
Als je verstandhouding altijd goed is geweest, raden we je aan om te onderzoeken of je werkgever bereid is om je een vaststellingsovereenkomst aan te bieden. Door ontslag op staande voet om te buigen naar ontslag met wederzijds goedvinden, openen zich een aantal extra deuren. Vooral indien de dringende reden dubieus is of het ontslag (te) laat is aangezegd, zal een werkgever niet op een kort geding bij de kantonrechter zitten te wachten. Via wederzijds goedvinden zou je het recht op een WW-uitkering alsnog veilig kunnen stellen.
2. Kort geding via kantonrechter
Zet je werkgever ondanks je bezwaar je ontslag door? Dan kun je (binnen twee maanden) naar de kantonrechter stappen voor een kort geding. Deze gerechtelijke procedure kan aangespannen worden indien er een spoedeisend belang is. Het kort geding wordt vaak gebruikt om binnen enkele dagen (soms enkele weken) een voorlopige uitspraak van de rechter te krijgen. Na het kort geding volgt over het algemeen binnen enkele dagen een schriftelijke uitspraak. Hoewel de uitspraak voorlopig is, respecteert de werkgever meestal de beslissing van de rechter.
Ontslag op staande voet vernietigd
Als blijkt dat er geen dringende reden is of het ontslag niet onverwijld is gegeven, kan je ontslag nietig verklaard worden. Het is via een kort geding zelfs mogelijk om te bewijzen dat niet jij maar je werkgever verwijtbaar is. In dat geval kun je vragen om toekenning van een billijke vergoeding en herstel van je dienstverband. Dan heb je met terugwerkende kracht recht op loon.
3. In hoger beroep bij het gerechtshof
Na uitspraak in het kort geding heb je drie mogelijkheden:
- Je legt je bij het vonnis neer. Daarmee wordt een bodemprocedure voorkomen en het kortgedingvonnis geaccepteerd als definitief oordeel;
- Je start een uitgebreide bodemprocedure. Dit is een dagvaardingsprocedure bij de kantonrechter. Die rechter behandelt de kwestie als nieuwe zaak en kan tot een ander oordeel komen dan de kortgedingrechter;
- Je gaat in hoger beroep. Je legt de zaak dan (binnen 4 weken na de uitspraak) met hulp van een advocaat voor aan het gerechtshof.
In cassatieberoep
Ben je het daarna niet eens met de uitspraak van het gerechtshof, dan kun je met hulp van een advocaat binnen 8 weken in cassatie. Een cassatieberoep is een verzoek aan de Hoge Raad der Nederlanden om een eerdere uitspraak van een gerechtshof te vernietigen.
In hoger beroep bij het gerechtshof
Ben je het niet eens met het vonnis van de kantonrechter en gaat je ontslagzaak over meer dan € 1.750? Dan kun je binnen 4 weken met hulp van een arbeidsrechtadvocaat in hoger beroep gaan. Je advocaat legt de kwestie dan als nieuwe zaak voor aan het gerechtshof.
In cassatieberoep bij de Hoge Raad
Ben je het niet eens met de uitspraak van het gerechtshof over je ontslagzaak, dan kun je binnen 8 weken in cassatie. Een cassatieberoep is een verzoek aan de Hoge Raad der Nederlanden om een eerdere uitspraak van een gerechtshof te vernietigen. Voor deze procedure is een advocaat nodig.
Vragen bij ontslag op staande voet
Ontslag op staande voet komt vrijwel altijd als donderslag bij heldere hemel. Na de aanzegging volgt vaak een emotionele en stressvolle periode. Waarschijnlijk heb je veel vragen en wil je weten wat je het beste kunt doen. Wellicht vind je antwoord bij de vragen die ons het meeste gesteld worden.
Is mijn ontslag op staande voet toegestaan?
Een ontslag op staande voet moet onverwijld worden gegeven. Dat betekent dat je werkgever je ontslag per direct moet mededelen op het moment dat hij de dringende reden constateert. Een uitzondering hierop is als je werkgever niet zeker weet of de constatering dringend genoeg is voor ontslag op staande voet en daarom eerst onderzoek wil doen. Dit onderzoek dient wel met spoed te gebeuren. Gedurende het onderzoek kan hij je verbieden om te komen werk (op non-actiefstelling).
Wat zijn dringende redenen voor ontslag op staande voet?
Er staan veel dringende reden als voorbeeld in de wet, maar ze zijn niet limitatief. Denk aan redenen als:
- Je begaat een misdrijf, zoals diefstal, mishandeling of mishandeling van een collega;
- Je beschadigt eigendommen van je bedrijf;
- Je brengt je collega's of anderen in gevaar;
- Je gedraagt je niet volgens de regels;
- Je maakt geheimen bekend;
- Je weigert werk of blijft zonder goede reden weg.
Hier lees je meer over dringende redenen bij ontslag.
Mag ik ook zelf ontslag op staande voet nemen?
Je kunt ook zelf ontslag op staande voet nemen. Er moet dan wel een dringende reden zijn waardoor het niet redelijk is om in dienst te blijven. Voorbeelden daarvan zijn als je werkgever steeds je loon te laat betaalt of je bedreigt. Je kunt ook zelf ontslag nemen zonder dat op staande voet te doen.
Moet ik bij ontslag op staande voet iets ondertekenen?
Er zijn werkgever die je vragen om een verklaringen te ondertekenen. Doe dat niet. Vraag om een kopie van het betreffende document en leg het ons voor. Je loopt het risico om een eventueel recht op een WW-uitkering te verspelen. Heb je al iets ondertekend? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.
Wat moet ik doen als ik op non-actief gesteld ben?
Als je werkgever vermoedt dat er een dringende reden is om je op staande voet te ontslaan, mag hij dat eerst onderzoeken. Het dient wel meteen te gebeuren en mag niet lang duren. Gedurende die tijd kun je op non-actief gesteld worden. Je mag dan niet meer werken. Heb je een cao? Zoek dan uit of daar iets in staat over non-actiefstelling of schorsing. Val je niet onder een cao of staat er niets over in? Dan moet je werkgever je loon waarschijnlijk door blijven betalen. Laat je werkgever weten dat je het niet eens bent met de non-actiefstelling en protesteer door middel van een brief.
Ben ik verwijtbaar werkloos bij ontslag op staande voet?
Bij ontslag op staande voet heeft je werkgever een ernstige reden vastgesteld om je te ontslaan. Waarschijnlijk heb je zelf iets gedaan en is het ontslag je eigen schuld. Wie verwijtbaar werkloos is geworden, loopt een groot risico om zijn of haar WW-uitkering en transitievergoeding mis te lopen. Win juridisch advies in om hier helderheid in te krijgen.
Hoe kan ik protesteren tegen mijn ontslag op staande voet?
Het is van belang om je werkgever zo snel mogelijk te laten weten dat je het niets eens bent met je ontslag op staande voet. Vraag ons om juridisch advies, ook als je niet zeker weet of je wilt protesteren. Onze arbeidsjuristen kunnen je werkgever verzoeken om het ontslag op staande voet terug te draaien of het om zetten naar ontslag met wederzijds goedvinden. We kunnen ook aan de kantonrechter vragen om het ontslag ongedaan te maken.
Moet ik bij ontslag op staande voet mijn werkgever een vergoeding betalen?
Als jij je werkgever door opzet of schuld een dringende reden hebt gegeven op je op staande voet te ontslaan, is de kans groot dat je hem een vergoeding moet betalen. Zoek uit of er in je arbeidscontract een tussentijds opzegbeding is opgenomen. Als je tussentijds kunt opzeggen, is de vergoeding gelijk aan het loon dat je ontvangen zou hebben over de geldende opzegtermijn. Indien je een tijdelijk contract zonder tussentijds opzegbeding hebt, dan is de vergoeding gelijk aan het salaris dat je tot het einde van de looptijd zou hebben ontvangen. Je kunt via een procedure bij de kantonrechter bezwaar maken tegen die hoogte.
Mag ik op staande voet ontslagen worden als ik zwanger ben?
Er is een opzegverbod van toepassing bij zwangerschap. Dat betekent dat je in de basis niet ontslagen mag worden vanaf het moment dat je zwanger bent tot aan de 6 weken na je zwangerschapsverlof. Maar bij ontslag op staande voet geldt een uitzondering. Je kunt bij een dringende reden dus ook ontslagen worden terwijl je zwanger bent.
Heb ik recht op WW bij ontslag op staande voet?
Als het ontslag op staande voet je eigen schuld is, ben je verwijtbaar werkloos. Wie verwijtbaar ontslag is, heeft geen recht op een WW-uitkering. Als je eventuele partner te weinig inkomen heeft, kun je mogelijk een bijstandsuitkering aanvragen. Het is zaak dat je zo snel mogelijk op zoek gaat naar een nieuwe baan. Wij kunnen je adviseren over de mogelijkheden om je ontslag op staande voet terug te draaien of om te zetten in ontslag met wederzijds goedvinden.
Juridische hulp bij ontslag op staande voet
Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie, dan kunnen we het snelst beoordelen wat in jouw geval verstandig is. Dat kost je niets, want ons eerste advies is altijd gratis.