Ontslag wegens verwijtbaar handelen of nalaten

Bij ontslag wegens verwijtbaar handelen of nalaten verlies je je baan omdat je werkgever vindt dat je een redelijke opdracht weigert uit te voeren. Hier lees je wanneer je verwijtbaar of nalatig bent en wat je eraan kunt doen als je om die reden ontslagen wordt.

Ontslag wegens verwijtbaar handelen (of nalaten) van werknemer. Deze ontslag grond grenst aan de ontslaggrond wegens slecht functioneren. Het is lastig in te schatten of een ontslag situatie val in de categorie "slecht functioneren (disfunctioneren)" of in de categorie "verwijtbaar handelen of nalaten". Het belangrijkste verschil zit hem in de schuld of het verwijt dat de werknemer in het laatste geval gemaakt kan worden. Bij ontslag wegens slecht functioneren spelen de begrippen schuld en verwijt een ondergeschikte rol. Om te bepalen of de ontslaggrond ontslag wegens verwijtbaar handelen of nalaten kan worden ingeroepen zal de kantonrechter o.a. kijken naar de volgende omstandigheden:

  • de ernst van de gedraging
  • het verband tussen de gedraging en de functie van de werknemer
  • of er al een keer een waarschuwing voor de gedraging is gegeven.
  • de duur van het dienstverband
  • eventuele verzachtende omstandigheden aan de kant van de werknemer.

Gratis advies bij nalatigheid

Wordt je beschuldigd van verwijtbaar handelen of nalatigheid? Onze ontslagjuristen luisteren graag naar je en leggen in duidelijke taal uit welke stappen je het beste kunt zetten omtrent je WW-uitkering, transitievergoeding of vaststellingsoveeenkomst. Dat advies is gratis.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een ontslagjurist spreken? Bel dan het volgende nummer voor een gratis adviesgesprek.

020 - 468 9114

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 - 18:00 uur. Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Chat via WhatsApp
Plan een gratis gesprek in

Wij bellen je kosteloos op een moment dat jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Ontslagprocedure verwijtbaar handelen

Indien je werkgever je wil ontslaan wegens nalatigheid of verwijtbaar handelen, zal deze daarvoor een ontslagprocedure in gang moeten zetten. De in te zetten procedure is afhankelijk van jullie individuele belangen en verstandhouding.

Juridisch gezien kan je werkgever bij nalaten of verwijtbaarheid een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter. In de praktijk proberen werkgevers die bewerkelijke, langere en duurdere gerechtelijke procedure echter te vermijden. Er dient namelijk een stevig ontslagdossier aanwezig te zijn waarbij aangetoond moet worden dat alles eraan gedaan is om je ontslag te voorkomen. Vaak ontbreekt dat bewijs of vindt een werkgever het gewoon teveel gedoe.

Het is dan ook niet gek dat je baas bij nalatigheid je liever een vaststellingsovereenkomst aanbiedt om te kijken of ontslag met wederzijds goedvinden tot de mogelijkheden behoort. Soms worden beide ontslagroutes tegelijkertijd ingezet. Terwijl je onderhandelt over je vaststellingsovereenkomst, kan de lopende gerechtelijke procedure als pressiemiddel worden gebruikt.

Gratis advies bij verwijtbaar handelen

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons in een gratis adviesgesprek over je ontslagsituatie. We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 09:00 - 18:00 uur.

Bel 020-4689114 (gratis)

Plan een gratis gesprek in

Wij bellen je kosteloos op een moment dat jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.