💊 Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Je bent ziek of hebt een burn-out, maar je werkgever wil je ontslaan. Je krijgt een vaststellingsovereenkomst aangeboden en er wordt aangestuurd op ontslag met wederzijds goedvinden. Mag je wel ontslagen worden tijdens ziekte?

Mag ontslag tijdens ziekte?

We maken regelmatig mee dat werknemers gedurende hun ziekte overvallen worden met een ontslagvoorstel. Veel werkgevers proberen het gewoon, ondanks dat ze op de hoogte zijn van het feit dat er ontslagbescherming geldt. Er worden soms redenen bij gehaald die uit de lucht komen vallen of simpelweg niet kloppen. Denk aan een zeer negatief functioneringsgesprek terwijl men vóór die tijd louter positief was. Of het uithalen van een kunstgreep als je functie boventallig verklaren.

Als zoiets gebeurt, gaat dat vaak gepaard met heftige emoties. Veel mensen voelen zich belazerd, boos of ongewenst. Je wilt je energie waarschijnlijk liever in je herstel stoppen. Sommige werknemers zijn geneigd om de hen aangeboden vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst of settlement agreement) maar gewoon te tekenen. Die hebben helemaal geen zin meer om voor zo'n baas te blijven werken of willen snel mogelijk van al het gezeur af zijn.

Ben je ziek en word je ontslagen?

Onze beste tip is: teken niets en haal diep adem. Er geldt namelijk een opzegverbod bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, waardoor ontslag lang niet altijd is toegestaan.

Ontslagbescherming bij ziekte

Als je ziek bent, geniet je ontslagbescherming. Ons Burgelijk Wetboek kent een aantal 'tijdens' verboden. Het opzegverbod tijdens ziekte is daar één van. Je werkgever kan hierdoor je arbeidscontract tijdens de eerste twee jaar van je ziekte of arbeidsongeschiktheid niet opzeggen.

Opzegverbod bij ziekte

Er is een aantal uitzonderingen op het opzegverbod tijdens ziekte. Het is in zijn algemeenheid niet geldig als je zelf met het ontslag instemt, als je op staande voet wordt ontslagen, als je werkgever een bedrijfsonderdeel afstoot of failliet gaat.

Soms mag ontslag bij ziekte toch

Het opzegverbod bij ziekte of arbeidsongeschiktheid geldt niet altijd. In de volgende situaties kun je toch ontslagen worden tijdens ziekte, al mag je ziekte nooit de aanleiding zijn voor je ontslag.

  • Ontslag tijdens proeftijd
    • In je proeftijd maak je kennis met elkaar en het werk. Je kunt echter op ieder moment ontslagen worden. Dus ook als je ziek bent.
  • Ontslag op staande voet
    • Als je ontslag op staande voet terecht is, is je ontslagverbod bij ziekte niet meer van toepassing.
  • Ontslag wegens werkweigering
    • Er geld geen opzegverbod bij ziekte als je weigert om redelijke instructies van je werkgever of bedrijfsarts.
  • Ontslag wegens reorganisatie
    • Indien er binnen 26 weken arbeidsplaatsen vervallen door bedrijfseconomische omstandigheden, geldt het opzegverbod niet.
  • Ontslag wegens bedrijfsbeëindiging
    • Als je bedrijf ophoudt te bestaan of failliet gaat, mag je ook bij ziekte ontslagen worden.
  • Ontslag na twee jaar arbeidsongeschikt
    • Na twee jaar ziekte of arbeidsongeschiktheid vervalt het opzegverbod en kan het UWV gevraagd worden om een ontslagvergunning te verlenen.

Bel nu met een jurist

Wil je direct een jurist spreken over (dreigend) ontslag? Bel ons dan voor een gratis adviesgesprek.

Bel 020-4689114 (gratis)

Dag Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur
Zaterdag en zondag Gesloten

Buiten openingstijden kun je ons het beste mailen.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Ziek en een vaststellingsovereenkomst

Als je werkgever je wil ontslaan terwijl je ziek bent, hebben ontslagprocedures via het UWV of de kantonrechter weinig kans. Zelfs via ontslag met wederzijds goedvinden mag je juridisch gezien niet ontslagen worden als je ziek bent. Je kunt daardoor het gevoel hebben in een vacuüm terecht te zijn gekomen: ik ben ziek geworden door een situatie op mijn werk en nou kan ik helemaal niet stoppen bij m'n werkgever!

Gelukkig zijn er toch manieren om juridisch op een nette manier afscheid te nemen van je werkgever terwijl je ziek bent. De oplossing die gekozen wordt, is afhankelijk van je situatie. De enige ontslagprocedure waarmee dit geregeld kan worden, is ontslag met wederzijds goedvinden. Ook dat kan gek klinken, omdat je het misschien helemaal niet met elkaar eens bent. Maar als het een einde aan een negatieve periode en de start van een nieuw baan kan betekenen, ligt dat gevoel misschien anders.

Bijkomend voordeel van ontslag met een vaststellingsovereenkomst is dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de voorwaarden waarop je ontslag geregeld wordt. Als er een opzegverbod geldt omdat je ziek bent, heb je namelijk een sterke troef in handen. Onze juristen vertellen je er graag alles over.

Bel onze arbeidsjuristen gratis bij ziekte

  • Wat is mijn rechtspositie (is mijn ontslag terecht)?
  • Geniet ik ontslagbescherming (opzegverbod bij ziekte)?
  • Maak ik aanspraak op een transitievergoeding?
  • Kan ik een hogere ontslagvergoeding bedingen?
  • Kan ik vrijgesteld worden van werkzaamheden?
  • Wat gebeurt er met mijn concurrentiebeding?

Controleer je vaststellingsovereenkomst

Laat een ontslagjurist gratis controleren of je vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst) alles bevat om juridisch en financieel zo goed mogelijk afscheid te nemen.

Vaststellingovereenkomst

Bereken de hoogte van je transitievergoeding

Ben je benieuwd naar de hoogte van je transitievergoeding? Met onze calculator bereken je die in 15 seconden. Je uiteindelijke ontslagvergoeding kan zelfs nog hoger uitpakken.

Transitievergoeding

De inhoud van vaststellingsovereenkomst is niet vast

Het is belangrijk om te begrijpen dat een vaststellingsovereenkomst onderhandelbaar is. Het is een voorstel dat na een aantal rondes de belangen ten aanzien van het ontslag voor beide partijen voldoende behartigt.

Ga daarom nooit direct akkoord met het eerste voorstel dat je gepresenteerd krijgt. Laat je niet onder druk zetten door je werkgever! Win juridisch advies in en zet alles even op een rijtje. Heb je overzicht? Start dan zelf met de onderhandeling of laat dat over aan een arbeidsrechtjurist. Als je bang bent dat je relatie op het spel komt te staan, dan kunnen onze juristen je flankeren of de onderhandeling én de zakelijke afwikkeling uit handen nemen. Dat regel je met één van deze ontslagpakketten. Vaak worden onze kosten vergoed door je werkgever.

Gratis advies over de vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Onze arbeidsrechtjuristen zijn er voor jou! Vertel ons telefonisch over je ontslagsituatie. Dat kost je niets en we kunnen meestal meteen aangeven wat je het beste kunt doen.

Weekdag Openingstijden Bereikbaar
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 uur Tel / e-mail
Zaterdag Onregelmatig E-mail
Zondag Gesloten E-mail

Zijn we op dit moment gesloten? Laat dan een terugbelverzoek achter of stuur ons een e-mail. We nemen dat de eerstvolgende werkdag in behandeling.

Laat je gratis terugbellen

Wij bellen je kosteloos op een moment dat het jou schikt.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene Voorwaarden zijn hierop van toepassing.

Vaststellingsovereenkomst?

Heb je een beëindigingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren binnen 4 uur of je kunt onderhandelen over betere voorwaarden en een hogere ontslagvergoeding.